Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Υπάρχει κάτι μυστηριώδες και ταυτόχρονα οικείο σχετικά με τον Ντάνιελ. Τραβάει την προσοχή της Λους από την πρώτη στιγμή που τον συναντά στο οικοτροφείο Σουόρντ εντ Κρος στη Σαβάνα.
Είναι το μοναδικό φωτεινό σημείο σ’ ένα μέρος όπου τα κινητά τηλέφωνα είναι απαγορευμένα, οι υπόλοιποι μαθητές αποτυχημένοι, ενώ οι κάμερες ασφαλείας παρακολουθούν την κάθε τους κίνηση.
Παρόλο που ο Ντάνιελ δε θέλει να έχει την παραμικρή σχέση με τη Λους –και κάνει τα πάντα για να το δηλώσει– αυτή δεν μπορεί να ξεκολλήσει. Το βλέμμα του, το πρόσωπό του, τα πάντα επάνω του τη γοητεύουν.
Είναι αποφασισμένη να μάθει τι κρύβει τόσο απεγνωσμένα ο Ντάνιελ ακόμη κι αν η αλήθεια τη σκοτώσει.

Προσωπική άποψη:
Ορισμένα βιβλία κυκλοφορούν έχοντας την ικανότητα να σε γοητεύσουν απλά και μόνο κοιτάζοντας το εξώφυλλό τους. Σίγουρα η όμορφη εικόνα ενός βιβλίου δεν αποτελεί συμβόλαιο εξασφάλισης της υψηλής του ποιότητας όμως αναμφίβολα, είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο μαγνητισμού που σε επηρεάζει στην τελική σου επιλογή. Οι "Άγγελοι" είναι ένα τέτοιο βιβλίο καθώς, με το που το παίρνεις στα χέρια σου, μπορείς να νιώσεις το μέγεθος του δράματος που κρύβεται πίσω από το μυστηριώδες και μελαγχολικό του εξώφυλλο, υποστηριζόμενο έναν τίτλο, που δεν κρύβει πολλά αλλά, δεν φανερώνει και περισσότερα απ' όσα θα 'πρεπε, αφήνοντας έτσι περιθώρια που χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε μαζί του.

Η Λους είναι η ηρωίδα της ιστορίας η οποία όμως, δεν μοιάζει σε τίποτα με τις πριγκίπισσες των ρομάτζων και των αισθηματικών ιστοριών που διαβάζουμε συνήθως. Η εξωτερική της εμφάνιση αλλά και ο ψυχισμός της, έχουν σημαδευτεί από ένα τραγικό, δραματικό γεγονός που στέρησε, με την κυριολεκτική σημασία του όρου, την ζωή ενός φίλου της αλλά, με την μεταφορική πλέον έννοια, και την δικιά της ζωή. Καταδικασμένη να καταδιώκεται από μυστηριώδεις σκιές με άγνωστες προθέσεις αλλά, και με την θολή ανάμνηση ενός τόσο θλιβερού περιστατικού όσο ο θάνατος, ένας θάνατος μάλιστα τον οποίο δεν μπορεί ικανά να εξηγήσει πως προήλθε, οδηγείται στιγματισμένη σε ένα αναμορφωτήριο Δεν χρειάζεται πολύ, τόσο εκείνη όσο και εμείς, να καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει καμία θέση εκεί, έστω και η μοίρα στάθηκε πολλή σκληρή μαζί της για να την οδηγήσει ως εκεί.

Προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε ένα κόσμο προβληματικών εφήβων, πληρώνοντας το τίμημα της δικιάς της υποτιθέμενης προβληματικής ύπαρξης, συναντιέται με τον Ντάνιελ, ένα αγόρι παράξενο και μυστηριώδες, εσωστρεφές και μοναχικό, γοητευτικό αλλά και κυκλοθυμικό. Όσο εκείνη προσπαθεί να τον πλησιάσει, τόσο εκείνος προσπαθεί να απομακρυνθεί από κοντά της και όταν εκείνη μοιάζει να υποχωρεί, τότε εκείνος είναι που θα κάνει το βήμα εκείνο που θα την κάνει, έστω και προσωρινά να αναθαρρήσει Μέσω αυτού του παράξενου παιχνιδιού, η Λους προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τον Ντάνιελ, ποιο είναι το άγνωστο παρελθόν αλλά και ποια είναι τα κίνητρα που καθοδηγούν την ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του.

Η Λους όμως δεν προσπαθεί απλά να υπάρξει στο νέο της περιβάλλον, ούτε να κατανοήσει την φύση του ερωτικού αντικειμένου που ποθεί παράδοξα βάσει των ερεθισμάτων που λαμβάνει από μεριάς του. Παράλληλα προσπαθεί να κατανοήσει την ύπαρξη και την αιτία που οι σκιές των παιδικών της χρόνων συνεχίζουν να την καταδιώκουν, μοιάζοντας μάλιστα όλο και πιο απειλητικές με το πέρασμα του χρόνου. Προσπαθεί να ερμηνεύσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε μια παράξενη μικρή κοινωνία, θέλοντας να αποφασίσει ποιους μπορεί να εμπιστευτεί και ποιους όχι. Προσπαθεί να χειριστεί τα θέλω και τα πάθη και να αντισταθεί σε δυνατούς πειρασμούς όπως ο Καμ. Ίσως όμως το πιο σημαντικό απ' όλα, είναι το γεγονός ότι προσπαθεί να διαχειριστεί σκόρπιες μνήμες, θολές αναμνήσεις βγαλμένες από το υποσυνείδητό της σαν όνειρα που όμως βαθιά μέσα της, ξέρει ότι δεν είναι απλές φαντασίες και ονειροσκορπίσματα.

Η Lauren Kate είναι το δίχως άλλο, μια από τις πιο ταλαντούχες συγγραφείς που θα μπορούσαν να προκύψουν σε μια εποχή όπου οι παράξενες και αταίριαστες σχέσεις, τα γοητευτικά και παράξενα πλάσματα που ίσως να μην έχουν θέση στον υλικό κόσμο μας, είναι σε πρώτο πλάνο. Παντρεύοντας την φαντασία με την πραγματικότητα, την ιστορία με τους θρύλους αλλά, και την αρχέγονη πίστη, την θρησκεία, όχι μόνο την δικιά της ή την δικιά μας, αλλά όλου του κόσμου που μπορεί να πιστεύει στους άγγελους και τους δαίμονες, τον παράδεισο και την κόλαση, πλάθει ένα μοναδικό ερωτικό δράμα όπου οι χαρακτήρες του προσπαθούν όχι μόνο να επιβιώσουν ή να διεκδικήσουν την εκδήλωση των συναισθημάτων τους χωρίς φόβους αλλά, και να εναντιωθούν στο κάλεσμα της μοίρας, τώρα που η μοναδική ευκαιρία βρίσκεται στα χέρια τους περιμένοντας να αξιοποιηθεί.

Το πιο γοητευτικό όμως στην ιστορία της Kate εντοπίζεται, όχι απλά στην ισορροπία ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το χειροπιαστό και το θεϊκό αλλά, στην συνέπεια του λόγου της, στην ομαλά κινούμενη γραμμή που ακολουθεί στην εξιστόριση της ιστορίας της. Υπάρχει δράση, υπάρχει ένταση, υπάρχει κλιμάκωση των συναισθημάτων και όλα αυτά, άλλοτε τοποθετημένα στο ψυχρό και απρόσωπο περίβολο ενός σχολείου φυλακής ψυχών και άλλοτε, σε ονειρικά όμορφα μέρη όπου η ρεαλιστικότητα ή όχι, μοιάζει να μην έχουν σημασία, να μην είναι ικανή να σπηλώσει την ηρεμία που αισθάνεσαι μέσα σου, βρισκόμενος εκεί μαζί με την Λους. Η αγωνία δεν σταματάει λεπτό, οι ανακαλύψεις πολύ περισσότερο και καθώς λαμβάνουμε νέα δεδομένα, αλλάζουμε συνεχώς άποψη για το τι συμβαίνει πραγματικά για να καταλήξουμε στο τέλος να βρισκόμαστε τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα, τόσο μακριά από την αλήθεια.

Η ζωή των ανθρώπων μπορεί να είναι γεμάτη συμπτώσεις όμως, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν είναι τυχαία αλλά μοιραία. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορείς να τα αποφύγεις όμως παράλληλα, υπάρχουν κι εκείνα μπορείς να αλλάξεις, αρκεί να σου δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Υπάρχουν αξίες, δοξασίες και συναισθήματα που δοκιμάζυν την πίστη, άλλες που την κλονίζουν και άλλες που με το πέρασμα του χρόνου την ισχυροποιούν, δίνοντάς της, όχι μεγαλύτερη έκταση αλλά, πιο ουσιαστική. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία αξίζιε να κάνεις θυσίες. Αξίζει να θυσιάσεις την ζωή σου, το είναι σου, την ψυχή σου, ακόμα και τον παράδεισό σου αφού, ο παράδεισος του καθενός από εμάς, βρίσκεται τελικά εκεί όπου έχει ανάγκη. Πιστεύετε στους άγγελους; Αν όχι, ίσως η ιστορία της Kate να ζωντανέψει μνήμες μέσα από όνειρα κάνοντάς να συνειδητοποιήσετε ότι ο φύλακας άγγελός σας, είναι κάπου εκεί έξω και σας προστατεύει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren Kate
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-960-453-735-8