Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η 16χρονη Anna Foster ζει μια ασυνήθιστη ζωή, καθώς τυχαίνει να είναι η κόρη του προέδρου της Αμερικής.
Έχοντας βαρεθεί όλους τους σωματοφύλακες που την ακολουθούν παντού, ζητάει από τον πατέρα της να της επιτρέψει να έχει μόνο δύο ανθρώπους μαζί της, στο κονσέρτο που θα παρακολουθήσει στην Πράγα.
Όταν διαπιστώσει ότι ο πατέρας της αθέτησε τη συμφωνία τους, το σκάει με έναν όμορφο φωτογράφο.

Προσωπική άποψη:
Αρκετές φορές έχει απασχολήσει τον σύγχρονο, ανάλαφρο κινηματογράφο η ζωή της κόρης του Προέδρου των Η.Π.Α. Συνήθως, παρακολουθούμε την φτωχή και καλόβολη αυτή κοπελίτσα να προσπαθεί να προσαρμοστεί μέσα σε κάποιο κοινωνικό σύνολο, γνωρίζοντας όλοι γύρω της για ποια πρόκειται προσπαθώντας, είτε να την καταστρέψουν εξευτελίζοντάν την, είτε να γίνουν κολλητά φιλαράκια της ώστε να έχουν την εύννοιά της και κατά συνέπεια, του ισχυρού μπαμπά της. Τώρα που ξαναδιαβάζω τι έγραψα, ακούγεται πιο βαρετό ακόμα και απ' όταν το σκέφτηκα. Τι το διαφορετικό λοιπόν θα μπορούσε κάποιος δημιουργός να προσφέρει έχοντας ως αφετηρία του, την παρόμοια μεν, πονεμένη δε ιστορία της δεσποινίδας αυτής που εκτός από όνομα, δεν αλλάζει σε πολλά σημεία;

Κατ' αρχάς, αλλάζει η φυσιογνωμία και η συμπεριφορά της πρωταγωνίστριας. Παύει να ακολουθεί το αποστειρωμένο πρότυπο της πρώτης οικογένειας των Η.Π.Α., εκμοντερμίζεται και ακολουθεί το σύγχρονο ρεύμα. Μπορεί να ακολουθεί το οικογενειακό πρόγραμμα όμως, μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο καθώς, έχει και την δικιά της ζωή, ή τουλάχιστον, αυτό είναι που θέλει. Δεύτερον, αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της και μάλιστα, με δραστικό τρόπο. Το σκάει από τα αυστηρά φυλαγμένα φράγματα του περιβάλλοντός της για να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης και απόκτησης νέων εμπειριών και το σημαντικότερο, εκτός των συνόρων της Αμερικής. Όπως και να το κάνουμε, η δικιά μας Ευρώπη, είναι πιο πρόσφορη ως έδαφος, τόσο για να ταξιδέψεις και να μαγευτείς όσο και για να αντλήσεις νέες πληροφορίες.

Φυσικά το ρομάντζο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Η επανάσταση της ενηλικίωσης συνήθως συνοδεύεται από επαναστατικούς έρωτες, από εκείνους που δεν θα ενέκρινε εύκολα κανένας μπαμπάς, πόσο μάλλον ο μπαμπάς Πλανητάρχης. Και όσο το αρσενικό προσπαθεί ν' αποφύγει το θηλυκό, τόσο πιο διασκεδαστικό γίνεται για μας που παρακολουθούμε ως τρίτοι. Το παιχνίδι γάτας-ποντικιού είναι πάντα απολαυστικό και γίνεται ακόμα περισσότερο, όσο η επιθυμία αυξάνεται, κόντρα στην λογική που επιτάσσει το καθήκον. Φυσικά στην όλη αυτή όμορφη εικόνα του νεαρού ζευγαριού, συμβάλλει το ταίριασμα των νεαρών ηθοποιών που, αν και από διαφορετική πάστα απ' όποια μεριά κι αν το δεις, δημιουργούν μια ωραία και ολοκληρωμένη εικόνα.

Η Moore είναι σίγουρα η πιο κεφάτη και χαριτωμένη κόρη Προέδρου που έχουμε δει ποτέ στην μεγάλη οθόνη ενώ, ο Goode είναι απόλυτα ταιριαστός με την εικόνα του γοητευτικού τυχοδιώκτη που θέλουν να βγει προς τα έξω. Το ζευγάρι των Piven και Sciorra προκαλεί άφθονα γέλια, τόσο με τις επαγγελματικές όσο και με τις προσωπικές τους κινήσεις ενώ ο Harmon, έχει την στόφα να υποστηρίξει τον Πλανητάρχη μιας πιο ανάλαφρης εκδοχής όπου εξωγήινοι και πυρηνικά όπλα βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε, αφήνοντάς τον να ασχοληθεί αποκλειστικά με την διαφύλαξη της ζωής της κόρης του και παράλληλα, την διαφύλαξη της παρθενίας της.

Ο Andy Cadiff, συνδυάζοντας το νεύρο της σκηνοθεσίας ενός οδοιπορικού και την ελαφρότητα της αισθηματικής κομεντί, δημιουργεί μια ταινία που καταφέρνει να ξεχωρίσει σε σχέση με όσες άλλες ανάλογης θεματολογίας έχουμε δει στο παρελθόν. Οι χαρακτήρες του όχι μόνο δεν είναι άχρωμοι αλλά, είναι απόλυτα απολαυστικοί και ενδιαφέροντες, προσφέροντας στον θεατή στιγμές γέλιου, όμορφων εικόνων και πολλών-πολλών χαμόγελων, που άλλωστε είναι το κύριο μέλημα και στόχος ταινιών σαν και αυτήν. Ας γυρίσουμε λοιπόν την Ευρώπη μαζί με την Liberty που εκτός από την ελευθερία του ονόματός της, αναζητά και βρίσκει τον μεγάλο έρωτα, αυτόν που ακόμα κι αν δεν υπάρχει, πάντα αρεσκόμαστε να βρίσκουμε στο φινάλε ενός παραμμυθιού.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Κόρη Του Προέδρου
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Andy Cadiff
Πρωταγωνιστές: Mandy Moore, Matthew Goode, Jeremy Piven, Annabella Sciorra, Mark Harmon, Stark Sands, Terence Maynard, Garrick Hagon
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 111'

Επίσημο site:
http://www2.warnerbros.com/chasingliberty/