Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα θανάσιμο ερωτικό τρίγωνο.
Έλενα: το χρυσό κορίτσι, η αρχηγός, η μοναδική που μπορεί να έχει όποιο αγόρι θελήσει.
Στέφαν: μελαγχολικός και μυστηριώδης, φαίνεται να είναι ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί στην Έλενα, ακόμη κι όταν προσπαθεί να την προστατεύσει από τα τρομακτικά γεγονότα που στοιχειώνουν το παρελθόν του.
Ντέιμον: σέξι και επικίνδυνος, ζει για να εκδικηθεί τον Στέφαν, τον αδελφό του που τον πρόδωσε. Αποφασισμένος να κάνει την Ελένα δική του, δε θα διστάσει να σκοτώσει οποιονδήποτε μπει στο δρόμο του.
Στην Ιταλία της Αναγέννησης, δυο αδέλφια ερωτεύονται μια νεαρή βρικόλακα που δίνει και τους δύο το αίμα της. Τυφλωμένα από τη ζήλια, αλληλοσκοτώνονται, για να ξαναγεννηθούν στο σήμερα, ερωτευμένοι και πάλι με την ίδια γυναίκα.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας διαβάσει το τελευταίο διάστημα ουκ ολίγα βιβλία σχετικά με βρικόλακες, είχα μεγάλες επιφυλάξεις όσον αφορά την σειρά "Vampire Diaries". Το γεγονός ότι η υπόθεση του βιβλίου ήταν λίγο ως πολύ γνωστή, ότι το μέγεθος της ιστορίας ήταν ιδιαίτερα μικρό και ότι η κατηγορία στην οποία εντάσσεται, ήταν η εφηβική, με έκανε να έχω ακόμη μεγαλύτερη προκατάληψη απέναντί του. Ξεκίνησα λοιπόν να το διαβάζω αντιμετωπίζοντάς το ως ένα άρλεκιν βρικολάκων με φόντα τα χρόνια της εφηβείας, ελπίζοντας να περάσει η ώρα μου χωρίς βασανιστικές σκέψεις περί εγκατάλειψης Όσο όμως οι σελίδες προχωρούσαν, τόσο χανόμουν ανάμεσα στις αράδες τους, τόσο βυθιζόμουν σε αυτόν τον τόσο οικείο αλλά ταυτόχρονα, τόσο άγνωστο κόσμο. Ναι, μπορεί η ιστορία αυτή να εξελίσσεται στο σήμερα, με φόντο ένα αμερικάνικο λύκειο όμως, στην πραγματικότητα ξεκινάει πολύ νωρίτερα.

Η Ελένα προσπαθεί να κατακτήσει τον Στέφαν, ένα αγόρι που ναι μεν είναι διαφορετικό απ' όλα τ' άλλα όμως, της είναι αδιανόητο ότι μπορεί να του περνάει απαρατήρητη. Ο Στέφαν ζει κυνηγημένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος, από τις τύψεις και την σκιά ενός αδερφού που ζητάει συνεχώς εκδίκηση, προσπαθώντας να αποφύγει τα συναισθήματα αυτά που τον καταδίκασαν κάποτε στην κατάσταση του σήμερα. Ο Ντέιμον είναι ο γοητευτικός τυχοδιώκτης που δεν διστάζει να πατήσει επί πτωμάτων αρκεί να κατακτήσει αυτό που θεωρεί ότι στερήθηκε άδικα. Όλοι μαζί κινούνται στον ίδιο κύκλο, άλλοτε προσπαθώντας να αποφύγουν ο ένας τον άλλον και άλλοτε προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν, με θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο. Τίποτα δεν δείχνει σίγουρο και τίποτα δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να διατηρηθεί μέσα σε έναν κύκλο ισορροπίας. Δεν είναι απλά ένα ερωτικό τρίγωνο αλλά, μια οικογενειακή υπόθεση στην σκιά του μίσους και της εκδίκησης.

Καθώς η ιστορία δεν ξεκινάει στο παρόν, καλούμαστε σε ένα ταξίδι στον χρόνο, πίσω σε ένα παρελθόν σκοτεινό που ηθελημένα ή μη, καθόρισε το σήμερα και καταδίκασε δύο αδέρφια αρχικά να αλληλοσκοτωθούν, από εκεί να οδηγηθούν σε μια καταραμμένη αιωνιότητα για να καταλήξουν στο ίδιο σημείο απ' όπου ξεκίνησαν. Στο σημείο διεκδίκησης του έρωτα που ταυτίζεται στο ίδιο μεν πρόσωπο αλλά, με άλλη προσωπικότητα, με άλλη συνείδηση. Και όσο και αν το πρόσωπο αυτό μοιάζει αποφασισμένο και σίγουρο για την επιλογή του, υπάρχουν εκείνες οι μικρές αδυναμίες, εκείνες οι μικρές παρορμήσεις ή και καθοδηγήσεις που, μπορεί προς το παρόν να μην είναι ικανές να αλλάξουν την δεδομένη κατάσταση αλλά, δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί ότι το ίδιο θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και στο προσεχές μέλλον. Η Ελένα δεν πρέπει να τιθασσεύσει μόνο τα δικά της συναισθήματα και τις πράξεις της αλλά, και τα συναισθήματα και τις πράξεις των γύρων της που πηγάζουν και επηρεάζονται άμεσα και ουσιαστικά από την δικιά της παρουσία.

Και σε αυτήν την ιστορία οι βρικόλακες έχουν εκμοντερνοποιηθεί, ακολουθώντας τις επιτακτικές ανάγκες των ημερών μας όμως, τους συντροφεύει κάτι από την γοητεία ενός πιο ρομαντικού παρελθόντος. Η ζωή τους σαφέστατα και είναι πιο εύκολη όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε θέση να αποφύγουν κάθε γνωστό βρικολακικό κίνδυνο, πράγμα που τους αναγκάζει, τόσο να προστατέψουν την ίδια την αθάνατη ζωή τους όσο και την ζωή όσων βρίσκονται κοντά τους αφού, δεν παύει λεπτό να βρίσκεται σε κίνδυνο δεδομένης της φύσης τους. Το κλίμα στο οποίο κινείται η ιστορία είναι αν μη τι άλλο σκοτεινό και γεμάτο μυστήριο αλλά το πιο περίεργο, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, όχι μόνο για τους θνητούς που γίνονται λεία και θύματα αλλά, και για τους ίδιους τους βρικόλακες, κλονίζοντας την άποψή μας για το πόσο εύκολα ή όχι μπορεί η υπόστασή τους να κινδυνέψει ή έστω, να κλονιστεί στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Η L. J. Smith ξέρει και χρησιμοποιεί πολύ καλά μια γλώσσα η οποία απευθύνεται στους νέους και καταφέρνει να τους αγγίξει ταξιδεύοντάς τους σε έναν κόσμο που, αν και δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικός από τον δικό τους, έχει όλη εκείνη την μαγεία, το μυστήριο και την γοητεία του άγνωστου και επικίνδυνου που πιθανότατα θα ήθελαν να βίωναν ή που έστω, τους αρέσει να φαντασιώνονται. Σίγουρα η ιστορία της απευθύνεται κατ' εξοχήν σε ένα πιο εφηβικό κοινό ωστόσο αυτό το γεγονός δεν αποκλείει την ανάγνωσή του και από όλους εκείνους που είναι φανατικοί αναγνώστες παρόμοιας θεματολογίας ιστοριών. Ίσως να θέλαμε η ιστορία να εξελισσόταν λίγο περισσότερο καθώς είναι αρκετά μικρή για να την χορτάσεις όμως, αρκετή για να σε κάνει να διψάς για μια συνέχεια όλο υποσχέσεις, ύστερα από το γεμάτο αγωνία φινάλε του πρώτου μέρους της.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. J. Smith
Μεταφραστής: Αλεξοπούλου Ευηνέλλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 232
ISBN: 978-960-453-689-4