Συνοπτική περίληψη του έργου:
Στη μελλοντική Βρετανία επικρατεί ένα φασιστικό καθεστώς με ηγέτη-δικτάτορα τον Αdam Sultry και οι πολίτες έχουν ανταλλάξει τις ελευθερίες τους για ένα υποτιθέμενο κλίμα ασφάλειας.
Μόνο ο μυστηριώδης μασκοφόρος που αυτοαποκαλείται V τολμά να προκαλέσει τον Sultry και το καθεστώς του, με τολμηρές επιθέσεις και αντι-προπαγάνδα.
Ο πράκτορας Finch αναλαμβάνει να ανακαλύψει και να εξουδετερώσει τον V που πλέον δεν είναι μόνος του, μιας που βρίσκει στο πρόσωπο της ορφανής Evie μια απροσδόκητη σύμμαχο στον αγώνα του.

Προσωπική άποψη:
Οι αδερφοί Wachowski, κατάφεραν με το "Matrix" να ταρακουνήσουν τα κινηματογραφικά νερά του 1999, δημιουργώντας έναν τεράστιο αριθμό θαυμαστών της δουλειάς τους. Αποτέλεσμα αυτού, και με την ανακοίνωση μάλιστα ενός sequel της προαναφερόμενης ταινίας, να γεννηθούν υψηλές αξιώσεις για την συνέχεια ενός έργου οι οποίες όμως, δεν είχαν το αντίκρυσμα που θα περίμενε ο καθένας από μας. Ναι μεν δημιούργησαν μια ακόμα εντυπωσιακή περιπέτεια δράσης όμως, το φιλοσοφικό υπόβαθρο και η διαχείριση ιδεών πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, κάνοντάς μας να σκεφτούμε ότι τελικά, ίσως το "Matrix" να ήταν κάτι τυχαία και οι ίδιοι, να ήταν ένα ακόμα δίδυμο με μοναδική του πρόθεση, τις κινηματογραφικές, βαβουριάρικες αρπαχτές. Το 2005 όμως, ήρθε με την υπογραφή τους στις αίθουσες μια ηχηρή διάψευση και το χαμόγελό μας, επανήλθε στα χείλη.

Το "V For Vendetta" είναι μια ταινία η οποία, αν κι είχε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει μια περιπέτεια καταιγιστικής δράσης, δεν θέλησε να σταθεί εκεί αλλά, να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η δράση μετριάζεται με στόχο, να δοθεί πρόσφορο έδαφος σε έναν γεμάτο και ευρηματικό σενάριο, μέσω του οποίου καλούμαστε να διαπιστώσουμε τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις των ηρώων, την καθίζηση της σύγχρονης κοινωνίας αλλά, και τον αγώνα των αντιεξουσιαστών ενάντια σε κάθε μη ανθρωπιστικό κίνημα που καταπατάει δικαιώματα και τσαλακώνει προσωπικότητες, στο όνομα μιας δήθεν εθνότητας που στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται για κάλυψη πολιτικών και όχι μόνο, συμφερόντων. Ο V και όσοι τελικά θα τον ακολουθήσουν, δεν είναι απλά αντιήρωεες αλλά, αντιεξουσιαστές παρακινούμενοι όχι από προσωπικά συμφέροντα αλλά, από μια προσπάθεια διαφύλαξης της ανθρωπιστικής ενότητας και των δικαιωμάτων αυτής.

Βασισμένη στο ομώνυμο comic της Vertigo και των Alan Moore και David Lloyd, η ταινία ακουλουθεί όσον αφορά το καλλιτεχνικό της κομμάτι, ακριβώς την ίδια αισθητική. Ο ήρωας κινείται στις σκιές του Λονδίνου, ενός Λονδίνου σκοτεινού, άγριου και βρώμικου, κάτω από ένα καταναγκαστικό καθεστώς που δεν αφήνει περιθώρια ελευθερίας, έκφρασης και πράξεων, αντίθετα σε όσα προστάζει ο νόμος και όσοι των θεσπίζουν. Η μάσκα του δεν έχει ως σκοπό να κρύψει απλά το πρόσωπό του αλλά, να καθιερώσει μια φιγούρα, τρομακτική για όσους πολεμάει, λυτρωτική για όσους υπερασπίζεται. Μπορεί το προσωπείο να είναι άψυχο όμως, μέσα από το ειρωνικό του χαμόγελο είναι τόσο εκφραστικό, όσο και τρομακτικό χρειάζεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι απλά μια φιγούρα αλλά, ένα είδωλο για όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη να ταυτιστούν μαζί του.

Πίσω από τις κάμερες δεν συναντάμε τα διάσημα αδέρφια αλλά, τον James McTeigue, βοηθός στην τριλογία του "Matrix" και όπως φάνηκε, άξιος εμπιστοσύνης να αναλάβει εξ' ολοκήρου και αποκλειστικά τα ηνία μιας παραγωγής που είχε εν μέρη ως σκοπό, να καθαρίσει το όνομά τους. Και το πετυχαίνει μέσω μιας σφιχτής και προσεγμένης σκηνοθεσίας η οποία δεν θα μπορούμε να μην είναι επηρεασμένη από τους ίδιους, από τα τόσο χρόνια που βρισκόταν στο πλευρό τους. Σκοτεινή, απειλητική, παράξενα ερωτική, η σκηνοθετική ματιά του McTeigue καταφέρνει να αποτυπώσει όλο το δυσείωνο κλίμα που επικρατεί στο Λονδίνο της ιστορίας μας, και κατ' επέκτασην του κόσμου ολόκληρου αλλά παράλληλα, καταφέρνει να αποτυπώσει και την αισιοδοξία για ένα μέλλον πιο φωτεινό, χαρακτηρισμένο από αξίες και ελπίδες για αλλαγή και ελευθερία, λόγου, έκφρασης, σκέψης.

Ο Hugo Weaving, ο εβρισκόμενος πίσω από την μάσκα του V, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, έστω και αν το πρόσωπό του δεν εμφανίζεται ποτέ στην πραγματικότητα. Και αν βιαστούμε να σκεφτούμε ότι είναι εύκολο να ερμηνεύεις όταν το πρόσωπό σου μένει κρυμμένο, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε σκεπτόμενοι, πόσο δύσκολο είναι να υποδύεσαι έναν χαρακτήρα, να γίνεσαι γοητευτικός, αστείος, απειλητικός και όλα αυτά, κάνοντας μόνο χρήση των σωματικών σου κινήσεων και της φωνής σου. Και η Natalie Portman όμως επιβεβαιώνει με την παρουσία της στην ταινία αυτή ότι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εξελισσόμενα κινηματογραφικά πρόσωπα που δεν διστάζει να ρισκάρει, οδηγώντας τον χαρακτήρα της ηρωίδας από μια ζωή με ανησυχίες στην απόλυτη απογοήτευση και από σταδιακά στην προσπάθεια ανύψωσης μέχρι την δυναμική κορύφωση του τέλους, κόντρα σε ένα μάτσο κακών που ο καθένας είναι εξαιρετικός στον ρόλο του, βάσει των ατομικών δεδομένων που ακολουθεί ο καθένας από αυτούς.

Το "V For Vendetta" είναι ένας comic ύμνος στην επανάσταση του ανθρωπίνου γέννους, κόντρα στο σύγχρονο απειλητικό και καταπιεστικό καθεστημένο. Είναι μια ταινία άρτια όσον αφορά το οπτικοακουστικό κομμάτι και ισορροπημένη ανάμεσα στην θεωρία και την δράση. Μπορεί οι φίλοι της περιπέτειας να ήθελαν λίγο ακόμα πιο έντονες σκηνές αγώνα και εννατίωσης όμως, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, ίσως να χανόταν η πραγματική αξία, φιλοσοφία η οποία διατηρήθηκε άλλωστε και στο πρώτο μέρος της τριλογίας του "Matrix" και αυτό, είναι ένας από τους λόγους που μέχρι και σήμερα το συζητάμε, χαρακτηρίζοντάς το ως σημείο αναφοράς. Με φόντο το σκοτεινό Λονδίνο, ξεκινάμε με μοναδικούς πρωταγωνιστές ένα επαναστατικό ταξίδι που, μπορεί να μην αποτελεί το τέλος της κοινωνικής καταπίεσης ωστόσο, αποτελεί ένα ισχυρό εφαλτήριο ώστε να ξεκινήσει η πραγματική επανάσταση.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: V For Vendetta
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: James McTeigue
Πρωταγωνιστές: Natalie Portman, Hugo Weaving, Sinead Cusack, Nicolas De Pruyssenaere, Stephen Fry, Selina Giles, Rupert Graves, Keith How, Tim Pigott-Smith, John Hurt, Stephen Rea
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 132'

Επίσημο site:
http://vforvendetta.warnerbros.com/