Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μετά το θάνατο της αγαπημένης της θείας και την αποκάλυψη ότι το πραγματικό της όνομα είναι Τζουλιέτα Τολομέι, η Τζούλι ταξιδεύει στη Σιένα, αποφασισμένη να μάθει όλη την αλήθεια για την καταγωγή της οικογένειάς της.
Στην τραπεζική θυρίδα της μητέρας της βρίσκει ένα κουτί με το ημερολόγιο ενός Ιταλού ζωγράφου του 1340, ένα παλιό αντίτυπο του σαιξπηρικού έργου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" κι ένα σωρό παραλλαγές της θρυλικής ιστορίας.
Προσπαθώντας να σπάσει τον κώδικα που άφησε η μητέρα της και έχοντας στο κατόπι της επικίνδυνους δολοφόνους, η Τζούλι θα βρεθεί στον τάφο των αιώνιων εραστών και θα συνειδητοποιήσει ότι ίσως στο παρόν ο έρωτάς τους μπορεί να έχει ευτυχισμένο τέλος

Προσωπική άποψη:
Σε ολόκληρο τον κόσμο και πολλάκις ανά τους αιώνες, οι ρομαντικές ιστορίες αγάπης αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους διάφορους συγγραφείς. Ωστόσο η κατάληξή τους δεν ήταν πάντα ευχάριστη. Αντίθετα, υπήρξαν συγγραφικοί έρωτες που αρνούμενοι να χάσουν την δύναμή τους, ακολούθησαν τον δρόμο της τραγικότητας, μένοντας με αυτό τον τρόπο για πάντα ζωντανοί και ισχυροί. Η πιο γνωστή δραματουργία του συγγραφικού έρωτα είναι δίχως άλλο εκείνη του Shakespeare και του "Ρωμαίου και Ιουλιέτας". Μπορεί η φήμη να συνοδεύει την ιστορία αυτή κρατώντας την ζωντανή ανά τους αιώνες, και όχι άδικα αφού είναι δομημένη από την πένα ενός εκ των σημαντικότερων ποιητών αλλά, δεν είναι η πρώτη όμως ούτε και η τελευταία. Δεν έχει σημασία αν αλλάζει η καταγωγή ή τα ονόματα των ηρώων, η ουσία της ιστορίας είναι η ίδια και ο βασικός της άξονας χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές.

H Δανή συγγραφέας Anne Fortier, επηρεασμένη και σαφέστατα γοητευμένη από το ποίημα του Shakespeare αλλά και από την Ιταλική κουλτούρα, αναβιώνει τον μύθο και μας διηγείται την δικιά της εκδοχή γύρω από την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Η ιστορία δεν εξελίσσεται στην Βερόνα αλλά στην Σιένα, οι κεντρικοί ήρωες κρατάνε τα μικρά ονόματα αλλά όχι τα επίθετα ενώ η έχθρα στοιχειοθετείται σε διαφορετικές συνθήκες και έχοντας διαφορετικές προεκτάσεις. Μην βιαστείτε να υποθέσετε πως πρόκειται απλά για ένα κακέκτυπο του αριστουργηματικού δράματος που όλοι γνωρίζουμε γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και όσο και αν αυτό σας εκπλήσσει, θα σας διαψεύσει ευχάριστα. Η ιστορία της Fortier δεν έχει να κάνει μόνο με τον μύθο και τον έρωτα αλλά, με την πραγματική ιστορία ανά τους αιώνες, από την οποία αντλεί πληροφορίες και χρησιμοποιεί στοιχεία, αποδείξεις και ονόματα προκειμένου να χτίσει τον δικό της μύθο.

Η ιστορία της Fortier δεν ξεκινάει στο σήμερα αλλά στο 1340 μ.Χ. και εκείνη, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, μας οδηγεί σε ένα παράλληλο ταξίδι ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, χρησιμοποιώντας την τεχνική της αμφίδρομης αφήγησης. Ο χρόνος μπορεί να κυλάει όταν όμως έχει σημαδευτεί από την μοίρα, ακόμα και να θες δεν μπορείς να ξεφύγεις. Όταν μάλιστα ο έρωτας έχει σημαδευτεί από ένα δραματικό αδιέξοδο, δεν μπορεί παρά να προσπαθεί, να ζει για πάντα μέχρι να μπορέσει να λυτρωθεί και να ανθίσει. Αυτή είναι η φιλοσοφία στην οποία έχει στηριχτεί το μυθιστόρημά της η οποία και δεν διστάζει να υποστηρίξει πως το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, είναι άρρηκτα συνδεόμενα μεταξύ τους και πως οι δεσμοί ανά τους αιώνες δεν χαλαρώνουν αλλά αντίθετα, γίνονται πιο ισχυροί. Το πεπρωμένο δεν μπορείς να το αλλάξεις και οφείλεις να το ακολουθήσεις αποδεχόμενος όσα σου επιφυλάσσει.

Η Τζούλι, η κεντρική ηρωίδα, στιγματισμένη από το όνομα και την μοίρα που με βάρος φέρει το όνομά της, ταξιδεύει από την Αμερική στην Ιταλία για να ανακαλύψει το κρυφό παρελθόν της αλλά και την ακόμα πιο παράξενη κληρονομιά της. Μέρος της κληρονομιάς αυτής, μια πλούσια ιστορία αλλά και μια κατάρα που μοιάζει αδύνατον να λυθεί αν δεν βρεθεί εκείνος που θα μπορέσει να ξεμπλέξει τα δίχτυα της μακρόχρονης ιστορίας που την τυλίγουν. Έτσι βυθίζεται στην ιστορία, στην κληρονομιά που άφησε πίσω της η μητέρα της πριν φύγει από την ζωή και χάνεται σε στοιχεία, γρίφους και δεδομένα, που αν και θα ήθελε να πιστέψει ότι είναι μυθοπλαστικά, εξηγούν τις παράξενες συμπτώσεις και τις αδυναμίες της μέχρι τότε ζωής της. Πολύ περισσότερο όμως εξηγούν τα αποτελέσματα της εμφάνισής της στην Σιένα αφού κάθε τι της επιβεβαιώνει πως εκείνη είναι η απάντηση στα ερωτήματα τόσων χρόνων.

Όμως η ιστορία της Τζούλι είναι κάτι περισσότερο από ένα ακόμα δραματικό ρομάντζο. Σαφέστατα δεν λείπει το συναίσθημα και ο έρωτας όμως και τα δύο έρχονται φυσικά, μοιραία αφού η ιστορία δεν μπορεί να πάψει να επαναλαμβάνεται αν δεν ολοκληρωθεί με την ευτυχία που θα έπρεπε. Και αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον σε αυτό είναι ότι η Fortier δεν σκοπεύει να κάνει τα πράγματα ούτε προφανή, ούτε εύκολα για τον αναγνώστη αφού συνεχώς τον κάνει να αμφισβητεί τα μέχρι στιγμής γενόμενα και να αμφιβάλλει για την πιθανή εξέλιξη των πραγμάτων. Παράλληλα, η ιστορία της είναι ένα χρονογράφημα, τόσο της κουλτούρας της Σιένα ανά τους αιώνες, όσο και των οικογενειών που σημάδεψαν για πάντα την ιστορία της με τα ονόματά τους να μένουν ζωντανά σε κάθε της γωνιά μέχρι και σήμερα. Η ιστορία της Fortier μυρίζει Ιταλία και οι περιγραφές της δεν σε βοηθάνε απλά αλλά, αβίαστα ζωγραφίζουν στο νου σου την μαγεία που μπόρεσαν να δουν και να βιώσουν τα δικά της μάτια.

Μια ιστορία αγάπης κι έρωτα. Μια διαδρομή στους αιώνες ανακαλύπτοντας την ιστορία και τους μύθους ενός τόπου που παρά ότι είναι ξένος σε μας, γίνεται τόσο οικείος εξαιτίας της περιγραφικότητας της Fortier. Το μυστήριο συναντά τον μύθο, το αστυνομικό σασπένς την αγωνία της αναζήτησης και μαζί με την Τζούλι συγκεντρώνουμε στοιχεία προσπαθώντας να ολοκληρώσουμε ένα καταραμένο παζλ που απελπισμένα ζητάει να μπει μέχρι και το τελευταίο κομμάτι στην θέση του προκειμένου να έρθει η ισορροπία αλλά και η λύτρωση. Γοητευτικό, μυστηριώδες, ανατρεπτικό, το μυθιστόρημα της Fortier ακροβατεί ανάμεσα στο ρεαλιστικό και στο φανταστικό, στην ιστορία και τον μύθο, μαγεύοντάς μας και παρασύροντάς μας στα σοκάκια της Σιένα, θέλοντας παθιασμένα να ανακαλύψουμε ότι κρύβεται πίσω από τους πέτρινους τοίχους της.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Anne Fortier
Μεταφραστής: Κοκκίνου Βασιλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 624
ISBN: 978-960-453-669-6