Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Αθηνά ήταν μόλις 18 χρόνων, μια πανέξυπνη και δυναμική κοπέλα, κόρη του φημισμένου Καπετάν Βαγγέλη Καληβωκά.
Όταν ο πατέρας και τα αδέρφια της χάθηκαν στη θάλασσα, μαζί τους χάθηκε και η ανεμελιά της ηλικίας της. Η Αθηνά αναγκάστηκε ν’ αφήσει πίσω τον τόπο της.
Η μοίρα την οδήγησε σε τόπους μακρινούς, στη Βενετία, στη Ρωσία, ακόμη και στην Αίγυπτο. Γνώρισε ανθρώπους απλούς και ταπεινούς αλλά και βασιλιάδες, πολιτικούς και καλλιτέχνες.
Από τους Ρομανόφ και τον Νιζίνσκι μέχρι τον Παύλο Μελά και τον Βενιζέλο, η Αθηνά κέρδισε το θαυμασμό και την εκτίμηση όλων ως μια γυναίκα μοναδική, γοητευτική, υπέροχη μα πάνω απ' όλα Ελληνίδα.

Προσωπική άποψη:
Λατρεύω να διαβάζω ιστορίες ανθρώπων, πόσο μάλλον όταν είναι αληθινές και το σημαντικότερο, προσεγμένα και όμορφα δοσμένες. Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή της Αθηνάς, μια ιστορία που για κάποιον αδιόρατο λόγο, διατηρούσα φυλαγμένη στο ράφι μου εδώ και δυο χρόνια, μην τολμώντας να την αγγίξω. Ακόμα και τώρα δεν είμαι σίγουρη που οφείλεται αυτό. Ίσως στον μεγάλο όγκο, ίσως στην υποσημείωση ότι πρόκειται για την αληθινή ιστορία μια μοναδικής γυναίκας, ίσως επειδή πριν ξεκινήσω αν το διαβάζω ήξερα ότι μέσα από το γοητευτικό της ταξίδι στον κόσμο και τον χρόνο, δέχτηκε μεγάλα πλήγματα και λύπες. Μπορεί να μην είχα φανταστεί το μέγεθός τους όμως, η ζωή είναι ένα παραμύθι και αυτό, δεν σημαίνει ότι τις δυσκολίες μπορείς να τις αποφύγεις. Η ουσία βρίσκεται στο να μείνεις και να παλέψεις.

Η ιστορία της Αθηνάς ξεκινάει με την αρχή της ενηλικίωσής της. Ζει μια ευτυχισμένη και πλούσια ζωή όπου τίποτα δεν δείχνει ότι θα μπορούσε να την καταστρέψει. Και όμως, η μοίρα των ανθρώπων είναι πάνω από τα θέλω και τα πρέπει τους, δυνατή, ισχυρή και πάνω απ' όλα, ικανή να σημαδέψει τις ζωές τους με ένα και μόνο άγγιγμά της, αλλάζοντας την ρότα της για πάντα. Σ' αυτές τις αλλαγές καλείται η Αθηνά να διατηρήσει, όχι μόνο την ψυχραιμία της αλλά, και να βρει το θάρρος να λάβει τέτοιες αποφάσεις που, ναι μεν θα την οδηγήσουν σε μια διαφορετική ζωή από αυτήν που μέχρι εκείνη τη στιγμή γνώριζε αλλά, θα διατηρήσουν καθαρό το όνομα της οικογένειάς της. Μπορεί ορισμένες αποφάσεις να είναι σκληρές όμως τελικά, η τιμή και η αξιοπρέπεια είναι πάνω απ' όλα, αξίζουν περισσότερο από τα πλούτη αρκεί, να έχεις το κουράγιο να το αντιμετωπίσεις.

Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας αυτής είναι που την οδηγεί στην Αθήνα μια πόλη που θα αποτελέσει απλά την αφετηρία του μεγάλου της ταξιδιού. Θα γυρίσει όλη την Ελλάδα για να βρεθεί να ζει τον έρωτα στην Βενετία ενώ παράλληλα κυνηγάει την γνώση και από εκεί, με ένα κενό στην καρδιά της οδηγημένη στην παγωμένη Ρωσία όπου θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις σπουδές της, όχι για την δικιά της ικανοποίηση αλλά, για το ενιαίο καλό. Θα ταξιδέψει πολύ, θα γνωρίσει νέους τόπους για να ολοκληρώσει τον κύκλο της στην θερμή Αίγυπτο όπου θα προσπαθήσει να χτίσει μια νέα ζωή, μια ζωή με μονιμότητα, μια ζωή όπου θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις γνωριμίες της. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι θα προσπαθήσει να βρει την γαλήνη της αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο που όφειλε, θα προσπαθήσει να χτίσει μια νέα ζωή, μακριά από τα πένθη του παρελθόντος.

Μέσα όμως από την διαδρομή της στον κόσμο η Αθηνά γνωρίζει πολύ περισσότερα από τους τόπους, τα μυστικά και την ιστορία τους. Δεν αποκτά μόνο γνώσεις αλλά, ανθρώπους και γνωριμίες, στοιχεία που ίσως έχουν να προσφέρουν περισσότερα από την γνώση. Από καλλιτέχνες μέχρι πολιτικούς, από αριστοκράτες μέχρι φτωχούς ανθρώπους, από επιστήμονες μέχρι πρακτικούς, η Αθηνά θα γνωρίσει ένα πλήθος εντυπωσιακών και γοητευτικών ανθρώπων όπου ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο θα καταφέρει, όχι απλά να αγγίξει την καρδιά της αλλά, να σημαδέψει την ζωή της αφήνοντας για πάντα το στίγμα του να την συντροφεύει ως μια τρυφερή και γλυκιά ανάμνηση. Άλλωστε ο κάθε άνθρωπος, είναι προορισμένος για έναν σκοπό. Η Αθηνά επιτέλεσε τον σκοπό της, το ίδιο και όσοι βρέθηκαν για λίγο ή για περισσότερο στον δρόμο της.

Η γραφή του Κώστα Καρακάση είναι ένα μοναδικό δείγμα λογοτεχνικής καλλιέργειας. Πλάθει ένα αριστούργημα, όχι μόνο επειδή καταφέρνει να αφηγηθεί με τόσο γοητευτικό και μοναδικό τρόπο, μια αληθινή ιστορία μιας τόσο ιδιαίτερης γυναίκας αλλά, γιατί δεν διστάζει να τσαλακώσει τους ήρωές του, δεν φοβάται να μας ταξιδέψει με την πένα του στους κόσμους που ταξίδεψε η Αθήνα, γιατί καταφέρνει να μας συγκινήσει, να μας κάνει να οργιστούμε, να πληγωθούμε, να αγαπήσουμε, ακόμα και να αισθανόμαστε αμφιταλαντευόμενα συναισθήματα για την ηρωίδα του. Ναι, μπορεί η Αθηνά να είναι μια μοναδική γυναίκα αυτό όμως δεν της στερεί το δικαίωμα στο ανθρώπινο λάθος. Με απλά λόγια, δεν δημιουργεί ένα παραμύθι αλλά, αποδεικνύει ότι πράγματι η ζωή είναι παραμύθι και εμείς αναρωτιόμαστε, που ξεκινάει ο μύθος και που η αλήθεια του.

Μια ζωή γεμάτη ανατροπές και γοητεία. Μια ζωή γεμάτη πόνο και θλίψη αλλά και πλημμυρισμένη από το θάρρος και την δύναμη της αγάπης. Μια ζωή γεμάτη αγώνα και θέληση για κάτι καλύτερο, όχι για την υλική ικανοποίηση αλλά, για την ψυχική ανάταση. Η Αθηνά έζησε τον κύκλο της όσο πιο παθιασμένα και έντονα μπορούσε, χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ ποια είναι, από που ξεκίνησε και πως πάνω και πέρα απ' όλα είναι Ελληνίδα. Δεν κατέκτησε όσα κατέκτησε λόγω της εξωτερικής αλλά, λόγω της εσωτερικής ομορφιάς και καλλιέργειάς της. Και τελικά, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να μπορείς να πετύχεις του στόχους σου επειδή αξίζεις, γι' αυτό που είσα πραγματικά και όχι γι' αυτό που φαίνεται να είσαι. Η ζωή μπορεί να είναι σκληρή όμως, μπορεί να είναι και πολύ όμορφη αρκεί να έχεις όπως η Αθηνά, το θάρρος και τον δυναμισμό να την ζήσεις όπως της αξίζει, παλεύοντας για ότι καλύτερο μπορείς, για να αφήσεις πίσω σου ότι το δυνατόν καλύτερο γίνεται.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Καρακάσης Κώστας
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηογρία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2000
Σελίδες: 736
ISBN: 978-960-274-493-2