Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τάλι νόμιζε πως ήταν απλώς μια φήμη, αλλά τώρα είναι μία απ' αυτούς. Μια από τους Ειδικούς. Μια καλοκουρντισμένη πολεμική μηχανή, κατασκευασμένη για να κρατά υποταγμένους τους άσχημους και αποβλακωμένους τους ωραίους.
Ίσως όμως ο τέλειος προγραμματισμός της, η σωματική ρώμη και η προσήλωση στον στόχο να μην είναι ό,τι καλύτερο της συνέβη ποτέ. Η Τάλι έχει ακόμη αναμνήσεις από κάτι άλλο.
Όλα οδηγούν σε μια τελική επιλογή: ν' αφουγκραστεί αυτό το μικρό ανεπαίσθητο σκίρτημα της καρδιάς της ή να εκτελέσει την αποστολή για την οποία είναι προγραμματισμένη. Και στις δύο περιπτώσεις ο κόσμος της Τάλι δε θα είναι ποτέ πια ο ίδιος.

Προσωπική άποψη:
Η Τάλι και οι φίλοι της επανέρχονται στο τρίτο βιβλίο της σειράς του Scott Westerfeld και εκείνη, για μια ακόμη φορά, είναι διαφορετική. Δεν είναι Άσχημη αλλά δεν είναι και μια απλή Ωραία. Έχει μεταμορφωθεί σε ένα από εκείνα τα πλάσματα που έτρεμε περισσότερο και που όμως πλέον, δεν μπορεί να καταλάβει πως ζούσε πριν διαφορετικά. Είναι Ειδική κάτι που την καθιστά πιο ενδιαφέρουσα ως σύντροφο αλλά παράλληλα, πιο επικίνδυνη και ισχυρή αν αποφασίσει να γίνει αντίπαλός σου. Με άλλα λόγια, η Τάλι αποτελεί παράλληλα το ιδανικό πρώτυπο μιας θανατηφόρας μηχανής και του γοητευτικού εκείνου πλάσματος που η επιρροή και η δύναμή του είναι υπεράνω όλων των υπολοίπων. Άλλωστε σε κάθε κοινωνία, πρέπει να υπάρχει η μονάδα εκείνη που καλλιεργεί τον φόβο.

Η Τάλι όσο και να προσπάθησε, δεν μπόρεσε να ξεφύγει από το σύστημα των Ωραίων. Πλέον το εκπροσωπεί με το πιο σκληρό του πρόσωπο. Είναι ειδική ανάμεσα στους Ειδικούς με έναν τρόπο που την καθιστά όχι απλά σημαντική αλλά, απόλυτα ξεχωριστή και ικανή για πολύ περισσότερα πράγματα απ' όσα θα έβαζε ποτέ ο ανθρώπινος νους, πόσο μάλλον ένα νους ο οποίος βρίσκεται σε μια κατάσταση λήθαργου από την οποία μπορεί να θέλει να ξυπνήσει, μπορεί πάλι όχι. Όμως η Τάλι δεν είναι απλά εξοικειωμένη με τον κόσμο της. Δείχνει απόλυτα ενταγμένη και ολοκληρωτικά δοσμένη στο έργο της, με ένα παράξενο αίσθημα εκδίκησης να σιγοκαίει μέσα της.

Και πάλι όμως η Τάλι είναι διαφορετική απ' όλους τους άλλους. Όσο και να προσπαθούν να θάψουν τις μνήμες και τα αισθήματά της, εκείνα πάντα καταφέρνουν να βρουν τρόπο να βγουν στην επιφάνεια, κάνοντάς την να προβληματίζεται, να αμφιβάλλει και πάνω απ' όλα, να σκέφτεται και να αμφισβητεί. Έτσι το μυαλό της μπορεί και παραμένει καθαρό. Έτσι μπορεί ,ακόμα και ανάμεσα στους διαφορετικούς, να είναι ξεχωριστή με έναν δικό της, μοναδικό και αξιοθαύμαστο τρόπο. Τα πράγματα όμως αυτή την φορά δεν είναι καθόλου εύκολα. Ποτέ δεν ήταν ωστόσο πλέον έχει φτάσει στο κομβικό εκείνο σημείο που δεν μπορεί να πάει αψήφιστα ούτε μπροστά αλλά ούτε και πίσω. Είναι το κρίσιμο εκείνο σημείο των επιλογών που θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον το δικό της αλλά και του κόσμου της.

Για την Τάλι όμως, και τους συνανθρώπους της, ο κόσμος και το μέλλον δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιο. Όποια απόφαση και να πάρει, όποιον δρόμο και να ακολουθήσει, θα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει ένα ρεύμα που θα αλλάξει τα πάντα. Η προσαρμογή δεν είναι εύκολη όμως κανείς δεν είπε πως είναι. Το να ακολουθήσεις την μοίρα ή τον προγραμματισμό σου ίσως είναι σκληρό και δύσκολο. Σκληρό και δύσκολο είναι όμως και το να ακολουθήσεις την καρδιά σου πόσο μάλλον όταν αυτή είναι πλημμυρισμένη από έντονα και αμφίβολα συναισθήματα. Όταν οι χτύποι της καρδιάς μπλέκονται με τους παλμούς του μυαλού και οδηγούνται σε έναν ξέφρενο χορό που τίποτα δεν μοιάζει ξεκάθαρο όμως και τίποτα δεν δείχνει μπερδεμένο.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς έρχεται όχι για να δώσει τέλος στον κόσμο των Ωραίων και των Άσχημων αλλά για να τελειώσει για τους ήρωές της ένας κύκλος και τελικά, να ανοίξει ένας άλλος όπου ο καθένας θα τον ακολουθήσει, όχι επειδή έτσι οφείλει ή επειδή έτσι του έχει επιβληθεί αλλά, επειδή ο ίδιος θα το έχει επιλέξει. Κανένας δεν είπε πως η ελευθερία είναι εύκολο πράγμα αλλά αυτή η δυσκολία είναι ταυτόχρονα η γοητεία και η μαγεία της.Αναμφίβολα η ιστορία έχει στο σύνολό της κάποια κουραστικά σημεία όμως η δράση είναι έντονη, η εξέλιξη της πλοκής γρήγορη και τελικά το μήνυμα που περνάει ίσως είναι το πιο ουσιαστικό όλων. Η διαφορετικότητα πάντα θα υπάρχει και πάντα θα πολεμιέται. Ο κόσμος πάντα θα είναι ίδιος και πάντα διαφορετικός. Θα αλλάζει και θα εξελίσσεται όμως πάντα θα φτάνει στο ίδιο σημείο εκτός και αν αλλάξουμε εμείς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Scott Westerfeld
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 398
ISBN: 978-960-501-008-9