Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όλοι διεκδικούν τη Σούκι Στάκχαουζ με νύχια και με… κυνόδοντες.
Ο Κουίν μπαίνει για τα καλά στη ζωή της, η Βασίλισσα της Λουιζιάνας ζητεί τις υπηρεσίες της, ο Έρικ – όπως πάντα – αξιώνει την αποκλειστικότητα, ενώ μια εξαφάνιση, δύο επιθέσεις και δύο πτώματα απαιτούν δικαιοσύνη.
Ο Μπιλ επανέρχεται δριμύτερος μ’ ένα μυστικό, που κάνει το αίμα της να παγώσει. Και δεν είναι ο μόνος.

Προσωπική άποψη:
Θα περίμενε κανείς μια πολυάριθμη σειρά βιβλίων, έστω από ένα σημείο και έπειτα, να αρχίσει να τον κουράζει. Σε αυτό το σημείο ακριβώς αρχίζει μια διαπίστωση και παράλληλα μια μεγάλη αλλά ευχάριστη συνάμα έκπληξη. Το 6ο κατά σειρά βιβλίο της Harris, δεν είναι απλά μια συνέχεια της ιστορίας προκειμένου να βγάλει μερικά δολάρια ακόμα αλλά, ένα ολοκληρωμένο και συνεπέστατο μυθιστόρημα που δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την φιλοσοφία την οποία έχει ήδη αναπτύξει μέσω των προηγούμενων ενώ παράλληλα, μπορεί να εξελίσσει τις παλαιότερες ιστορίες και να αναπτύσσει νέες έτσι ώστε το ενδιαφέρον μας να παραμένει αμείωτο.

Η νέα μυθιστορηματική νουβέλα φανταστικού της συγγραφέως μας μεταφέρει κατ' εξοχήν στη Νέα Ορλεάνη, ένα φόντο ιδανικό για την εξέλιξη της δραματουργίας μιας ιστορίας όπως αυτής όπου βαμπίρ και άλλα πλάσματα του μεταφυσικού και υπερφυσικού κόσμου παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν αποτελεί το βασίλειό τους μόνο λόγου χάριν αλλά, αξιοποιώντας τα προτερήματα του μύθου τα πλάσματα αυτά έχουν δημιουργήσει την δικιά του βάση, την δικιά τους κοινότητα η οποία δεν περιορίζεται απλά σε όσους την απαρτίζουν αλλά, και σε αυτούς που την ελέγχουν, θεσπίζουν νόμους και έχουν δικαιώματα πάνω απ' όλους. Μαζί όμως με τα δικαιώματα αυτά, ακολουθούν και υποχρεώσεις και όλοι ξέρουμε πόσο όσο πιο ψηλά βρίσκεται σε μια ιεραρχική κλίμακα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι από εσένα.

Δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε δραματικές προσθήκες νέων χαρακτήρων. Ωστόσο, όσοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι λειτουργικοί και ταυτόχρονα, πολλά υποσχόμενοι όσον αφορά την πιθανή μελλοντική του συνεισφορά. Στον αντίποδα έχουμε τους ήδη γνωστούς και ιδιαίτερα δραστήριους χαρακτήρες οι οποίοι δεν μένουν απλά στο ότι είναι πρωταγωνιστές, άρα δεν έχουν υποχρεώσεις αλλά αντίθετα, είναι συνεπείς και θα μπορούσαμε να πούμε, ακόμα πιο ισχυροί και ξεκάθαροι ως προς τα θέλω και τις δυνατότητές τους. Παράλληλα, γνωστοί αλλά όχι τόσο αποκαλυπτικοί χαρακτήρες επανέρχονται ανανεωμένοι και με καλή διάθεση, πρόθυμοι να αποκαλύψουν μυστικά, ιδιαίτερες ικανότητες και αδυναμίες και να καθορίσουν, την παρούσα αλλά και την μελλοντική πλοκή της ιστορίας.

Η Σούκι δεν σταματά να ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό και το παρελθόν της αλλά και πράγματα που θα καθορίσουν άμεσα το μέλλον και τις επιλογές της. Η ανάγκη της να απορροφηθεί μέσα σε μια μορφή κοινωνίας έρχεται να συναντήσει μια νέα ανασφάλεια. Περιζήτητη στον αλλόκοτο κόσμο που έχει βρεθεί όμως γιατί είναι πραγματικά ξεχωριστή ως άνθρωπος ή επειδή μια μαγική χαρισματική φλέβα σιγοχτυπάει μέσα της; Άραγε είναι θελκτική στ' αλήθεια ή όλο αυτό είναι απλά μια πλάνη, ένα φανταστικό σύννεφο το οποίο έχει περιτυλίξει την ίδια αλλά και όσους την περιβάλλουν; Μην μπορώντας πια να αποτραβηχτεί  πλέον, το μόνο που έχει να κάνει είναι να βουτήξει ακόμα πιο βαθιά στον παράξενο κόσμο που την περιβάλλει και να αφεθεί σε αυτό το νέο σύμπαν που κατά βάθος ξέρει ότι είναι κι εκείνο που της ταιριάζει καλύτερα.

Για ακόμα μια φορά η Harris μπλέκει το αστυνομικό μυστήριο με τον θρύλο των βρικολάκων, μην παραλείποντας της φανταστικές δοξασίες του Νότου που δεν σημάδεψαν μόνο την Αμερική αλλά, τον κόσμο ολόκληρο και πολύ περισσότερο, την σκοτεινή, μεταφυσική τέχνη σε όλες τις διαστάσεις της. Η πραγματικότητα συναντάει τον μύθο, τα έντονα ανθρώπινα συναισθήματα τα επικίνδυνα ζωώδη ένστικτα και ο καθένας σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει όχι απλά να κάνει προσωπικές επιλογές αλλά, να διαλέξει το στρατόπεδο στο οποίο θέλει και μπορεί να ανήκει. Η σεξουαλική ένταση δεν απουσιάζει αλλά θα λέγαμε ότι είναι σαφώς πιο χαλιναγωγημένη αφήνοντας έτσι μεγαλύτερα περιθώρια στην δράση, την εξερεύνηση και εν τέλει, στην ανακάλυψη και την αποκάλυψη.

Η μαγεία του φανταστικού κόσμου της Harris δεν παύει να μας ξαφνιάζει και τελικά να μας παρασύρει σε μια απνευστί ανάγνωση ενός μυθιστορήματος που αποδεικνύει περίτρανα αυτό που υποψιαζόμασταν με την πρώτη ανάγνωση της σειράς, ότι δηλαδή, παρά την όποια αρχική δυσκολία στην διαχείριση του υλικού, η συγγραφέας είχε όλα τα φόντα να μας καθηλώσει, να μας παρασύρει και τελικά να μας ταξιδέψει σε ένα φανταστικό αλλά σχεδόν τόσο ρεαλιστικό σύμπαν, του οποίου θα λαχταρούσαμε να είμαστε μέλη. Ελπίζοντας σε μια συνέχεια που δεν θα αργήσει να έρθει, αποχαιρετούμε προς το παρόν την Σούκι και την παρέα της μαζί με το παλιό έτος αναμένοντας και ελπίζοντας σε ακόμα καλύτερες και δυνατότερες συγκινήσεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Charlaine Harris
Μεταφραστής: Μιχαλοπούλου Ελένη
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-6868-36-8