Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι δίδυμες αδερφές Λία και Άλις Μίλθορπ έχουν μείνει ορφανές. Και έχουν γίνει εχθροί.
Καθώς ανακαλύπτουν η κάθε μια το ρολό της σε μια προφητεία που έχει στρέψει γενεές αδερφών τη μια ενάντια στην άλλη, η Λία και η Άλις βρίσκονται παγιδευμένες σε ένα μυστήριο που εμπλέκει ένα σημάδι σαν τατουάζ, το θάνατο των γονιών τους, ένα αγόρι, ένα βιβλίο και μια ολόκληρη ζωή γεμάτη μυστικά.
Η Λία και η Άλις δεν ξέρουν ποιον να εμπιστευτούν. Ξέρουν μόνο πως δεν μπορούν να εμπιστευτούν η μία την άλλη.

Προσωπική άποψη:
Μία προφητεία. Μία κληρονομιά. Δύο αδελφές. Η μία είναι προορισμένη να γίνει η Πύλη, το μέσον με το οποίο ο Σατανάς θα μπορέσει να έρθει στην Γη σκορπώντας το χάος. Η άλλη είναι προορισμένη να γίνει ο Φύλακας, εκείνη που θα πρέπει να διαφυλάξει τις ισορροπίες του κόσμου μας και παράλληλα να προστατέψει τους ανθρώπους. Τι γίνεται όμως όταν η μοίρα επεμβαίνει αλλάζοντας την ροή της ιστορίας; Ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξη σε μια ιστορία η οποία δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε αφού, οι καθορισμένοι από την ζωή ρόλοι έχουν αντιστραφεί χωρίς αυτό ωστόσο να έχει επηρεάσει τον απώτερο, εσωτερικό σκοπό και στόχο για τον οποίο η κάθε μία προγραμματίστηκε και βαπτίστηκε στην σύλληψή της;

Τα δύο κορίτσια της ιστορίας μας, παρά την εξωτερική ομοιότητα που τους προσφέρει το γεγονός ότι είναι δίδυμες, είναι εντελώς διαφορετικές. Τα κοινά τους σημεία σταματάνε στην εμφάνιση αφού στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά τους είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες. Προορισμένες για τις δύο διαφορετικές πλευρές του ίδιου σκοπού, πρέπει είτε να ακολουθήσουν την μοίρα που τους έλαχε από τύχη, είτε αυτήν για την οποία ήταν αρχικά προορισμένες. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να κάνουν την επιλογή, όχι επειδή θα τις καταδικάσει στο σκότος ή θα τις οδηγήσει στο φως αλλά γιατί η κάθε μία θα πρέπει να παλέψει ενάντια στην άλλη με μοναδικά της βοηθήματα τα στοιχεία που δόθηκαν για να αλληλοεμποδίσουν τον σκοπό της άλλης. Η γνώση τους και οι δυνάμεις τους δεν αποτελούν όπλο γι' αυτές αλλά έναν ακόμα παράγοντα δυσκολίας.

Η συγγραφέας Michelle Zink παίρνει τα καλύτερα στοιχεία ενός αρχαίου μύθου και εντάσσοντάς τα σε μια Αμερική στο τέλος του 18ου, ξεκινάει να χτίσει την δικιά της, προσωπική ιστορία. Εκμεταλλευόμενη αρκετά καλά τον σκοταδισμό της εποχής εκείνης αλλά και την φοβία του ίδιου του κόσμου για κάθε τι έξω από τα πλαίσια της λογικής, αρχίζει να πλάθει έναν κόσμο που ενώ περικλείεται από πληθώρα αμφιβολιών αλλά και γεγονότων με τόση αλήθεια που αν μπορείς να την αμφισβητήσεις, σίγουρα δεν μπορείς να την αφήσεις να περάσει χωρίς να σε αγγίξει. Ωστόσο το όλο έργο ως ολοκληρωμένη εικόνα δίνει την εντύπωση μιας μεγάλης εισαγωγής, που ναι μεν είναι ενδιαφέρουσα αλλά στην πραγματικότητα δεν λέει ούτε όσα θέλει ούτε όσα θα μπορούσε να πει.

Από την άλλη η συγγραφέας ξέρει καλά πως να παίξει με τους χαρακτήρες της, πως να τους κάνει όχι απλά πιόνια αλλά ενργά μέλη του σκοτεινού και μυστηριώδες σκηνικού της. Η κάθε προσωπικότητα είναι διαφορετική, αλληλοσυμπληρώνοντας όσες την περιστοιχίζουν αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν χρειάζεται ο κάθε ήρωας να είναι ατσαλάκωτος αλλά, να έχει στο πλευρό του συμπληρωματικούς χαρακτήρες με την ικανότητα να καλύπτουν τα κενά του και να ενισχύουν τις δυνατότητές του. Μπορεί η Λία να είναι η αφηγήτρια και το κλειδί για το καλό τέλος στην εξέλιξη της προφητείας αλλά, δεν είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που μας τραβάει την προσοχή και πολύ περισσότερο, δεν είναι η μοναδική της οποίας την πορεία και την εξέλιξη αναμένουμε να δούμε. Παράλληλα, η Zink περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις εξωσωματικές εμπειρίες των πρωταγωνιστών της, ζωντανά και απόλυτα παραστατικά αν και για την εποχή της οι ήρωες φαίνεται να την αποδέχονται πολύ εύκολα.

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ηλεκτρισμό που οφείλεται κυρίως στην διαφορετικότητα και την αντιπαλότητα των δύο αδερφών αλλά παράλληλα, που δεν στερεί την δόξα που αναλογεί στους υπόλοιπους χαρακτήρες καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι επιφανειακή αλλά ουσιαστική. Αρχαία σύμβολα και θρύλλοι, μυστικά και αινίγματα διατηρημένα μέσα στον χρόνο που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και πίσω από την επιφάνειά τους να ανακαλύψουμε το πραγματικό τους νόημα. Το γοτθικό αυτό δημιούργημα της Zink συνδυάζει την φαντασία με την πραγματικότητα, τον μύθο με το παράλογο και την εσωτερική μας πίστη με τις προκαταλήψεις των θρησκειών μέσα στους αιώνες, τυλιγμένο στο σκοτάδι και την ομίχλη μιας εποχής γεμάτη αμφιβολίες και άγνοια. Σίγουρα είναι ένα καλό ξεκίνημα σε μια τριλογία που υπόσχεται πολλά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Michelle Zink
Μεταφραστής: Βλαμάκης Νικόλαος
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-960-6665-43-1