Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έβερ προσπαθεί να βοηθήσει την Χέιβεν να συνηθίσει τη νέα ζωή της ως Αθάνατη. Αλλά η Χέιβεν, μεθυσμένη από τις δυνάμεις της, φέρεται απερίσκεπτα διακινδυνεύοντας να αποκαλύψει τον μυστικό κόσμο των Αθανάτων.
Την ίδια στιγμή βυθίζεται ακόμη περισσότερο στη σκοτεινή μαγεία προκειμένου να απελευθερώσει τον Ντέιμεν από τη δύναμη του Ρόμαν. Αλλά τα μάγια στρέφονται εναντίον της και η Έβερ συνειδητοποιεί με τρόμο ότι κάτι τη σπρώχνει στον Ρόμαν. Αγωνίζεται να καταπολεμήσει αυτό το πρωτόγνωρο πάθος της, αλλά ο Ρόμαν εκμεταλλεύεται την αδυναμία της.
Η Έβερ, έτοιμη να υποκύψει, στρέφεται για βοήθεια στον Τζουντ θέτοντας σε κίνδυνο όλα όσα γνωρίζει και αγαπάει για να σώσει το μέλλον της με τον Ντέιμεν.

Προσωπική άποψη:
Το έχω ξαναπεί, και ίσως να γίνομαι φορτική με το να το επαναλαμβάνω όμως, είναι μεγάλο προσόν για κάποιον συγγραφέα ο οποίος, δεν γράφει ένα ανεξάρτητο βιβλίο αλλά μια σειρά από αυτά, να είναι σε θέση να μεταβάλλει με τέτοιον τρόπο την ιστορία του έτσι ώστε το ενδιαφέρον των αναγνωστών του να διατηρείται αμείωτο, αν όχι ν' αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου αλλά και κάθε ενότητας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Noel, που με τους Αθανάτους της μας έχει βυθίσει σε έναν κόσμο όπου η αλχημεία συναντά την μαγεία, τα πάθη τα πρέπει και τα μη, ο απόλυτος έρωτας τις απαγορεύσεις και τις αμφιβολίες και όλα αυτά, μέσα από μια μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, αν μπορεί κανείς στ' αλήθεια να ταχτεί με την άποψη ότι υπάρχει το ένα ή το άλλο στον απόλυτο βαθμό.

Η Έβερ εξακολουθεί να βρίσκεται στην δύσκολη κατάσταση που την αφήσαμε. Μπερδεμένη και εγκλωβισμένη σε μια σχέση που ενώ είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί, δεν μπορεί να το βιώσει όπως αισθάνεται, καταδικασμένη από ένα αιώνιο μίσος που κληροδότησε, τόσο από τις προηγούμενες ζωές της, όσο και από το αθάνατο παρελθόν του Ντέιμεν. Τα προβλήματά της όμως δεν σταματάνε στα συναισθηματικά της προβλήματα. Επεκτίνονται στην φιλία της με την Χέιβεν, την οποία έχει μετατρέψει σε αθάνατη αλλά μοιάζει να μην μπορεί να την ελέγξει και να της δώσει να καταλάβει την σοβαρότητα της νέας της φύσης. Επιπλέον, η εμπλοκή της με την μαγεία που δείχνει να μην μπορεί να την κατανοήσει απόλυτα, την οδηγεί σε ένα δέσιμο με τον Ρόμαν, τον μεγαλύτερο εχθρό της, εκείνον που όχι μόνο της στερεί την δυνατότητα να βιώσει τον έρωτά της αλλά απειλεί και την φιλία της με την Χέιβεν. Ακόμα κι έτσι όμως, ίσως να μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση, αν τα λανθασμένα μάγεια της είχαν αποφευχθεί και δεν την έκαναν να τον μισεί και να τον ποθεί ανεξέλχτα παράλληλα.

Η Έβερ ως κεντρική ηρωίδα, αντιπροσωπεύει την τυπική έφηβη, με όλα τα τυπικά προβλήματα που συνοδεύουν την εφηβεία κάθε κοπέλας, δοσμένα όμως μέσα από ένα ιδιαίτερο και ιδιόμορφο πρίσμα. Ερωτεύεται το αγόρι εκείνο που μοιάζει να είναι το κάρμα της μέσα στους αιώνες όμως αυτό δεν εμποδίχει την καρδιά της να αισθάνεται το σκίρτημα κάποιας άλλης ερωτικής πρόκλησης. Οι φιλίες της περνάνε κρίση αφού η εμπιστοσύνη που είναι το σημαντικότερο όπλο σε τέτοιες καταστάσεις κλονίζεται απ' όλες τις μεριές που την εκπροσωπούν. Φανταστείτε τα λοιπόν όλα αυτά λουσμένα από μια προϊστορία αιώνων με τραγική κατάληξη, ένα προβληματικό και μπερδεμένο συναισθηματικά και πρακτικά παρόν και ένα μέλλον που μόνο αμφίβολο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ένα μέλλον που αν θέλει να το κερδίσει και να το ζήσει όπως ποθεί και ονειρεύεται, πρέπει να παλέψει γι΄αυτό.

Το τέταρτο βιβλίο της σειράς "Αθάνατοι" ουσιαστικά πρόκειται για μια αδιακοπη μάχη της πρωταγωνίστριας να κατακτήσει τα θέλω και τα όνειρά της. Μια μάχη άνιση που αν θέλει να βγει νικήτρια θα πρέπει πρώτα να παλέψει και να κερδίσει, όχι τους εχθρούς της αλλά, τον ίδιο της τον εαυτό της και της αμφιβολίες της. Πρέπει επιτέλους να κάτσει και να σκεφτεί ψύχραιμα και ώριμα και να πάρει δραστικές αποφάσεις, αποφεύγοντας τους συναισθηματισμούς και την παρορμητικότητα που την χαρακτηρίζει και που ως έναν βαθμό, οφείλεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Μπορεί η μαγεία που έχει μετατρέψει το μέσα της σε ένα κολασμένο τέρας να την εμποδίζει να μιλήσει και να ζητήσει την βοήθεια του Ντέιμεν όμως αυτό, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα πρόβλημα που επιζητά απεγνωσμένα λύση. Γιατί ο Ντέιμεν δεν είναι απών! Είναι εκεί και είναι πρόθυμος, αρκεί εκείνη να μπορέσει να του ζητήσει βοήθεια.

Ο Τζουντ εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο και με έναν διαφορετικό τρόπο από την Χέιβεν, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην σκοτεινή πλευρά της αθανασίας, ανακαλύπτει τον κόσμο της Έβερ, αφού εκείνη είναι που τον αφήνει να δυεισδύσει μέσα του, μαθαίνοντας παράλληλα το παρελθόν που συντροφεύει τόσο τον ίδιο, όσο και την Έβερ και τον Ντέιμεν. Δείχνει πρόθυμος να την βοηθήσει αλλά εξίσου πρόθυμος είναι και να παλέψει για εκείνην αφού το παρελθόν ίσως να μην είναι απόλυτο ότι πρέπει να χαράζει την πορεία του παρόντος. Αυτή του η επιθυμία όμως μπορεί να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες, όχι επειδή θέλει να κερδίσει την Έβερ με δόλιους τρόπους αλλά γιατί το να παρανοήσεις είναι πολύ εύκολο, πόσο μάλλον όταν η ανάγκη σου να προστατέψεις αυτόν που αγαπάς σε οδηγεί σε πράξεις που ίσως θα έπρεπε να έχεις σκεφτεί καλύτερα.

Η Noel μοιάζει να θέλει να δώσει αυτή την φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στην μαγεία αφού, η αθανασία των κεντρικών ηρώων φαίνεται να παραμερίζεται μέχρι ενός σημείου, όχι για να την υποβαθμίσει αλλά ίσως, για να δώσει έναν πιο ρεαλιστικό τόνο στην ιστορία της. Ίσως η μαγεία να είναι πιο πιστευτή και προσιτή για τους ανθρώπους απ' ότι είναθ η αιώνια, καταραμμένη ζωή και εκτός αυτού, είναι ο λόγος που η Έβερ περιέπλεξε τα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να τα επαναφέρει σε ισορροπία. Αυτό δεν σημαίνει ότι λειτουργεί απόλυτα αφού καμία φορά, για να αποκτήσεις αυτό που θες, ή έστω για να το προσεγγίσεις, πρέπει να αγγίξεις τις πιο ευαίσθητες χορδές του αντιπάλου σου, να αγγίξεις τα συναισθήματά του και να αφήσεις τον εαυτό σου να δει μέσα στην ψυχή και στην καρδιά του και γιατί όχι, ιδιαίτερα στην προκειμένη περίπτωση, μέσα στο παρελθόν του. Μπορεί να το προσπερνάμε αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το παρελθόν μας, έστω και αν έχει περάσει, εξηγεί το ποιοι είμαστε στο παρόν.

Οι ισορροπίες στην ιστορία της Έβερ και τον Ντέιμεν ανατρέπονται για ακόμα μια φορά και εκεί που τα πράγματα φαίνεται να φωτίζονται από μια ηλιαχτίδα ελπίδας σκοτεινιάζουν ξανά και ξανά, σε μια συνέχεια που οι ανατροπές δεν λείπουν για να οδηγήσουν σε ένα τραγικό φινάλε που επιφυλάσσει μια νέα αρχή, το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου με έναν νέο αντίπαλο που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να νικήσει η Έβερ. Η λύτρωση που επιζητά δεν έρχεται όμως μέσα από την εξέλιξη αυτή βγαίνει πιο δυνατή, πιο ώριμη και πιο συνειδητοποιημένη για το ποια είναι, τι αισθάνεται και για ποια πράγματα αξίζει να αγωνιστεί μέχρι τέλους. Στο κάτω-κάτω, δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς απώλειες, κάτι που πλέον γνωρίζει και είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει στο κοντινό μέλλον. Γιατί αν θέλει να έχει το μέλλον που ονειρεύτηκε και που πιστεύει πως αξίζει με τον Ντέιμεν, πρέπει να ξεπεράσει εαυτό, μάγεια και αθανασία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Κολυδά Λυδία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-960-453-892-8