Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καθώς η Κλέρι ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για το παρελθόν της οικογένειάς της, αποκτά έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο του μυστηριώδη Κυνηγού, Σεμπάστιαν.
Με τον Βάλενταϊν να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για να καταστρέψει όλους τους Κυνηγούς των Σκιών για πάντα, η μόνη ελπίδα των Κυνηγών για να τον νικήσουν είναι να συνεργαστούν με τους αιώνιους εχθρούς τους.
Αλλά μπορούν τα Πλάσματα του Σκότους και οι Κυνηγοί των Σκιών να παραμερίσουν την έχθρα τους και να πολεμήσουν πλάι-πλάι;
Και ενώ ο Τζέις συνειδητοποιεί πόσα πράγματα είναι τελικά διατεθειμένος να θυσιάσει για την Κλέρι, θα μπορέσει άραγε εκείνη να τιθασεύσει τις καινούριες της δυνάμεις προκειμένου να σωθεί η Γυάλινη Πόλη, όποιο κι αν είναι το τίμημα;

Προσωπική άποψη:
Το τρίτο βιβλίο της σειράς "Θανάσιμα Εργαλεία" ήρθε με σκοπό να αποτελειώσει αυτό που άρχισε με το πρώτο και συνέχισε με το δεύτερο. Πρώτον, μια ιστορία γεμάτη σκοτεινά μυστικά, πάθη, έντονα συναισθήματα και ποικίλες ανατροπές. Δεύτερον, εμάς τους αναγνώστες και φανατικούς της σειράς που στοιχειωθήκαμε από τις εμμονές και τα βάσανα των πρωταγωνιστών της. Αν πιστεύατε ότι δεν θα μπορούσατε να ταραχτείτε περισσότερο, ότι θα ήταν αδύνατον να σας εκπλήξει η ιστορία περισσότερο απ' όσο ήδη τα είχε καταφέρει μέχρι σήμερα, τότε αγαπητοί αναγνώστες σίγουρα και χωρίς καμία αμφιβολία έχετε πέσει θύματα μιας μεγάλης και απατηλής πλάνης. Το ταξίδι στον σκοτεινό κόσμο της Κλέρι και του Τζέις συνεχίζεται και είναι απολαυστικό.

Ο Βάλενταϊν ζει και έχει στην κατοχή του τα δύο Θανάσιμα Εργαλεία και βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει το τρίτο έτσι ώστε να μπορέσει, όχι μόνο να καταστρέψει τον κόσμο των Κυνηγών όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα αλλά και να δημιουργήσει ένα νέο, ιδανικό, σύμφωνα πάντα με τα δικά του πρότυπα, κόσμο όπου αυτός θα έχει την κυριαρχία, την απόλυτη εξουσία και τον έλεγχο των Κυνηγών που θα είναι σκληροί και αδίστακτοι, πρόθυμοι να θυσιαστούν για τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από το να αφανίσει κάθε Πλάσμα του Σκότους. Ο Βάλενταϊν δεν είναι ο κλασσικός κακός μιας μυθιστορηματικής ιστορίας αλλά ένας αρρωστημένος δικτάτορας με εμμονές και διεστραμμένα ιδανικά που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και είναι πρόθυμος, όχι απλά να θυσιάσει τα πάντα προκειμένου να ολοκληρώσει τον στόχο του αλλά, και να υπερβεί τα πολύ στενά όρια που χωρίζουν το ανθρώπινο από το απάνθρωπο στοιχείο.

Ο Τζέις συνεχίζει να παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες που από τη μία τον θέλουν να πολεμάει τα αισθήματά του για την Κλέρι που είναι κάτι περισσότερο από απαγορευμένα και από την άλλη τα αντικρουόμενα αισθήματα αγάπης και μίσους για τον πατέρα του, τον Βάλενταϊν, το σκληρό πολεμιστή που διψάει για εξουσία που όμως δεν παύει να είναι ο άντρας που τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε με όσα γνωρίζει μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά ο Τζέις έχει να λειτουργήσει ανάμεσα σε δύο αντίβαρα τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, τόσο γι' αυτά που πρεσβεύουν όσο και γι' αυτά που τον κάνουν να αισθάνεται και είναι ο καταλύτης που τον οδηγεί στις αποφάσεις του. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μέσα στην σφαίρα του μεταβατικού σταδίου από την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση της υπόστασης του δυνατού πολεμιστή με εκείνη εκείνη του ερωτευμένου, πληγωμένου και συνάμα φορτισμένου συναισθηματικά νέου.

Η Κλέρι από την άλλη βρίσκεται σε μια κατάσταση σύγχυσης. Μπορεί να μεγάλωσε ως κοινή θνητή όμως στις φλέβες της κυλάει το αίμα των Κυνηγών, ένα αίμα που βράζει και φουντώνει, καθιστώντας αδύνατον το να αποστασιοποιηθεί από τη νέα τάξη πραγμάτων, τόσο στην θνητή της ζωή, όσο και στην ζωή στον κόσμο της Άιντρις, έναν κόσμο που μπορεί ποτέ να μην γνώρισε μέχρι σήμερα, μέσα όμως από τα σπλάχνα του οποίου γεννήθηκε. Η θνητή της φύση μπαίνει για λίγο στην άκρη, όχι όμως αποστασιοποιημένη από συναισθήματα και βιώματα, για να δώσει την θέση της σε εκείνη του πολεμιστή που είναι έτοιμη να παλέψει για τα ιδανικά του αλλά κυρίως, για όσους και όσα αγαπάει. Φυσικά δεν παύει να θέλει να βγάλει τη μητέρα της από τον λήθαργό της, παρά το γεγονός ότι η αγάπη της για εκείνη έχει επισκιαστεί από το παρελθόν της που εκτός από το ότι είναι γεμάτο μυστικά την έχει φέρει αντιμέτωπη με έναν έρωτα που δεν μπορεί να καταπιέσει αλλά παράλληλα, δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει.

Οι ήρωες έχουν ήδη διαμορφώσει τις προσωπικότητές τους και πλέον είναι αντιμέτωποι με το μονοπάτι των επιλογών. Κυνηγοί και Πλάσματα του Σκότους πρέπει να αποφασίσουν αν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη τις διαπροσωπικές τους κόντρες και να ενωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κοινό τους εχθρό που έχει θέσει στόχο ζωής των αφανισμό τους. Οι γνώριμοι ήρωες ωριμάζουν καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό και αιματοβαμμένο πρόσωπο μιας ζωής που ποτέ δεν θα είναι ίδια από δω και πέρα, είτε είναι οι νικητές, είτε οι χαμένοι του πολέμου. Όσο για τον Τζέις και την Κλέρι, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα μυστικό που όχι μόνο ταράζει τα νερά της ύπαρξής τους αλλά, αυξάνει την σύγχυση οδηγώντας τους σε αποφάσεις ριψοκίνδυνες και ταυτόχρονα τους κάνει να αντιληφθούν πολύ περισσότερο από πριν σε τι διεστραμμένα όρια ήταν πρόθυμος να φτάσει ο Βάλενταϊν προκειμένου να ολοκληρώσει το όραμά του.

Η δύναμη και οι θρύλοι των Ρούνων έχουν την τιμητική τους υπέρ του δέοντος αφού δεν χρησιμοποιούνται ως ένα κοινό μέσο αλλά, ως μια μαγεία πέρα από κάθε άλλη, μια δύναμη που δεν γνωρίζει στεγανά και που με την ισχύ της Κλέρι μπορεί να κάνει την διαφορά, να τονώσει το ηθικό και να ενισχύσει τη δύναμη των πολεμιστών σε μια ενιαία ένωση που δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα στην σκοτεινή και την φωτεινή πλευρά των πλασμάτων ενός κόσμου όπως η Άιντρις και ότι συγκαταλέγεται σε αυτήν. Οι ισορροπίες στον κόσμο της Cassandra Clare ταράσσονται και με ξέφρενους μας οδηγεί στο τέλος μιας ιστορίας η οποία δεν σταματάει λεπτό να μας εκπλήσσει. Δεν παύει ούτε για μια στιγμή να είναι γεμάτη ανατροπές που μας κάνουν να αμφισβητούμε όσα γνωρίζαμε ως τώρα και που να μας συγκινούν με έναν ειλικρινή τρόπο που φτάνει μέχρι τα βαθύτερα συναισθήματά μας.

Η ιστορία της Clare είναι μια ροκ-ποπ, γκότθικ ιστορία, γεμάτη γοητεία και μυστήριο για την μετάβαση από την εφηβεία στην ενηλικίωση, μια ιστορία για την αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας των νέων αλλά και για την κατανόηση των συναισθημάτων τους που ξεπερνάνε τον σαρκικό πόθο αλλά και τους οικογενειακούς δεσμούς. Είναι μια ιστορία για την μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό αλλά όχι με τον τετριμμένο τρόπο που συνηθίζει να παρουσιάζεται καθώς, καθένας από τους ήρωες έχει παράλληλα την σκοτεινή και την φωτεινή του πλευρά. Οι κακοί έχουν κάποια καλά συναισθήματα αλλά και οι καλοί βιώνουν τον θυμό, τον πόνο και το μίσος που μπορεί να προκαλέσει βγάζοντας προς τα έξω την κακή τους πλευρά. Άλλωστε κανένα νόμισμα δεν έχει μόνο μία όψη και όπως είναι φυσικό, το ίδιο ισχύει, τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τις ζωές τους. Ένας κύκλος κλείνει αφήνοντάς μας με μια γλυκόπικρη αίσθηση και μια αναστάτωση αλλά και την προσμονή για έναν νέο που θα περιμένουμε με αγωνία να ξεκινήσει και πάλι.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassadra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 648
ISBN: 978-960-6665-61-5