Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Kyle Kingson τα έχει όλα. Είναι όμορφος, έξυπνος και πλούσιος, προσόντα όμως που συνοδεύονται από έναν κακό και αλαζονικό χαρακτήρα.
Όταν βάζει στο στόχαστρό του ένα γκόθικ κορίτσι, εκείνη τον εκδικείται με ένα ξόρκι που τον μεταμορφώνει σε ένα αγνώριστο κι απωθητικό πλάσμα.
Ο μόνος τρόπος για να λυθεί η κατάρα και να γίνει ο Kyle όπως ήταν, είναι να γνωρίσει κάποια που θα τον αγαπήσει με τη νέα του μορφή, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ακατόρθωτο.
Για να το καταφέρει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεράσει τον επιφανειακό του χαρακτήρα και να έρθει κοντά σε μια απλή κοπέλα, η οποία εκτιμά όλα όσα ο Kyle μέχρι τώρα προσπερνούσε με αδιαφορία.

Προσωπική άποψη:
Το 2008, η CBS Films εξασφάλισε τα δικαιώματα του βιβλίου της Alex Flinn, "Beastly", προκειμένου να προχωρήσει στην κινηματογραφική μεταφορά αυτής της σύγχρονης εκδοχής του παραμυθιού, "Η Πεντάμορφη Και Το Τέρας". Και παρά το γεγονός ότι στον κινηματογράφο έχουμε δει την ιστορία αυτή να αποτυπώνεται στο πανί με πολλούς και διάφορους τρόπους, ως σεναριακή ιδέα δεν χάνει το ενδιαφέρον της, πόσο μάλλον όταν βασίζεται σε ένα τόσο καλό βιβλίο όσο αυτό της Flinn. Ενώ λοιπόν ξεκινάμε να παρακολουθήσουμε την ταινία με κάθε καλή διάθεση, πολύ σύντομα, ανακαλύπτουμε ότι ίσως να μην άξιζε τον κόπο. Δυστυχώς η ταινία, σε σύγκριση ειδικά με το βιβλίο, είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

Πολύ εύκολα και γρήγορα, διαπιστώνουμε ότι ο Daniel Barnz, ο οποίος και συνέγραψε το σενάριο της ταινίας, δεν ακολούθησε κατά γράμμα την ιστορία του βιβλίου αλλά, υιοθέτησε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά της προκειμένου να δημιουργήσει ένα σκελετό πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η όλη πλοκή, τοποθετώντας την τελικά σε μια αρκετά διαφορετική βάση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να την αποδυναμώνει, τόσο γιατί ο λογοτεχνικό τέρας πλησιάζει περισσότερο στον θρύλο, και δεν θυμίζει κακή φιγούρα θρίλερ χαμηλού προϋπολογισμού, όσο και για το γεγονός ότι η ευαίσθητη ηλικία των 16 και 17 χρόνων είναι πιο εύκολο να συγκινήσει σε σχέση με την φοιτητική που επιλέγει ο σεναριογράφος. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μας δίνεται η εντύπωση ότι τελικά, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην εικόνα παρά στο συναίσθημα.

Ο Barnz όμως, δεν έμεινε στην συγγραφή του σεναρίου αλλά προχώρησε και στην σκηνοθεσία της ταινίας. Αυτό έχει εν μέρη το θετικό στοιχείο ότι γνωρίζει πολύ καλά που θέλει να οδηγήσει την ταινία του, δεν σημαίνει όμως ότι πετυχαίνει και τον στόχο του. Ναι μεν η πλοκή διαδραματίζεται σε ρυθμούς που δεν σε αφήνουν να βαρεθείς όμως, είναι στην πραγματικότητα τόσο γρήγοροι που δεν σε αφήνουν να μπεις βαθύτερα στο πνεύμα της ιστορίας, προκαλώντας τον συναισθηματισμό σου. Υπάρχει σωστή διαχείριση των σκοτεινών και καταθλιπτικών πλάνων ωστόσο αυτό περιορίζεται και πάλι αυστηρά στην εικόνα και επιμένω στο στοιχείο αυτό γιατί τονίζω και πάλι, ότι η βαθύτερη ουσία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο φαίνεσθαι αλλά στο αισθάνεσαι και είναι πραγματικά κρίμα που συμβαίνει το αντίθετο.

Ο Alex Pettyfer είναι σε γενικά πλαίσια μια καλή επιλογή για τον ρόλο του Kyle όμως φαίνεται πως ο ίδιος, αισθάνεται πιο άνετα όσο βρίσκεται στο σώμα με το όμορφο πρόσωπο, παρά σε εκείνο του τέρατος. Βέβαια, εκφράζει αρκετά πειστικά της μικρές στιγμές χαράς και ευτυχίας που βιώνει στην δεύτερη μορφή του, με το χαμόγελό του να λέει περισσότερα από τις λέξεις, δεν τον νιώθουμε όμως να βυθίζεται στην απελπισία της καινούργιας τάξης πραγμάτων. Η συμπρωταγωνίστρια του, Vanessa Hudgens, τα καταφέρνει καλύτερα στο επίπεδο αυτό και πάλι όμως, δεν την αντιμετωπίζουμε ως τίποτα παραπάνω από μια γλυκιά και χαριτωμένη παρουσία. Την παράσταση θα τολμούσα να πω πως τους κλέβει ο δάσκαλος του Kyle, Neil Patrick Harris, που μπορεί να μην μας πείθει για τυφλός, είναι όμως τόσο απολαυστικός και δοσμένος ως χαρακτήρας με τόσο χιούμορ που σπάει τον όποιο πάγο.

Με πιο απλά λόγια, το "Beastly" είναι μια ταινία με δυνατότητες οι οποίες πήγαν χαμένες. Η προσπάθεια απόδοσης του βιβλίου δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτυχημένη αλλά ακόμα και αν την κρίνουμε ως ανεξάρτητη ταινία, πάλι τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά. Όμορφοι πρωταγωνιστές, σε μια εξιστόρηση με μια κάποια ατμόσφαιρα η οποία, δεν σε αφήνει μεν να βαρεθείς από την άλλη όμως, δεν σου προκαλεί καμία συγκίνηση, δεν δημιουργεί καμία απολύτως αίσθηση δράματος και αυτό είναι απαραίτητο σε μια ιστορία της οποίας μαντεύεις εύκολα, όχι μόνο την εξέλιξη αλλά, και την τελική της κατάληξη. Αδιαμφισβήτητα, είναι προτιμότερο να διαβάσεις την ιστορία της Flinn, που είναι γεμάτη έντονες στιγμές και συναισθήματα, παρά να παρακολουθήσεις την κινηματογραφική της μεταφορά.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Beastly
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Daniel Barnz
Πρωταγωνιστές: Alex Pettyfer, Vanessa Hudgens, Neil Patrick Harris, Mary-Kate Olsen, Peter Krause, Dakota Johnson, Lisa Gay Hamilton, Erik Knudsen
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 89'

Επίσημο site: