Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σίτα είναι ένα βαμπίρ που ζει πέντε χιλιάδες χρόνια. Έχει δώσει όρκο στον θεό Κρίσνα ότι δε θα μεταμορφώσει κανέναν θνητό σε βαμπίρ κι αν το κάνει, θα χάσει την ευλογία του και θα πεθάνει.
Ζει ολομόναχη, ώσπου η αγάπη ξανάρχεται στη ζωή της. Ο Ρέι την ερωτεύεται κι η ελπίδα για κάτι πιο ανθρώπινο την κάνει να θέλει να γίνει το αθώο κορίτσι που υπήρξε πριν την καταστρέψει ο δαίμονας Γιάκσα.
Η τελευταία της μάχη είναι για την αγάπη. Θα τα καταφέρει ή θα θυσιαστεί άδικα; Μπορεί ένας έρωτας να προσπεράσει κάθε κακό;

Προσωπική άποψη:
Ο Christopher Pike, αποτελεί έναν από τους πιο cult συγγραφείς φανταστικών και τρομακτικών ιστοριών, στην σύγχρονη λογοτεχνία από τη δεκαετία του '80, με τη φήμη του να φτάνει μέχρι το σήμερα. Πέραν των αυτοτελών μυθιστορημάτων του, ο συγγραφέας, από το 1986 κι έπειτα, επιδόθηκε και στην συγγραφή ιστοριών, των οποίων η δράση θα εξελισσόταν σε περισσότερα από ένα βιβλία. Το 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς "The Last Vampire" η οποία και έφτασε πλέον και στη χώρα μας, υιοθετώντας όμως τον τίτλο της σύμπτυξης των 8 βιβλίων της σειράς, "Δίψα", που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μόλις τρία χρόνια πριν, με σκοπό προφανώς να ανανεώσει μια ιστορία σε μια εποχή που η πέρασή της έχει ξαναζωντανέψει και παράλληλα, για να προσφέρει στους αναγνώστες πιο χορταστικό υλικό για μελέτη.

Το βιβλίο μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην σου γεννά μεγάλες προσδοκίες όσο όμως προχωράς στην ανάγνωσή του, εκπλήσσεσαι πραγματικά ευχάριστα. Τα βασικά του προτερήματα είναι ότι είναι μικρό κι ευέλικτο κατά συνέπεια, οικονομικό και ευκολοδιάβαστο. Δεν απαιτεί από τον αναγνώστη, ούτε υπερβολικό χρήμα αλλά, ούτε και υπερβολικό χρόνο. Από 'κει κι έπειτα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορία η οποία θα μπορούσε να είναι βαρετή, ίσως και πληκτική λόγω του όγκου ανάλογων περιπετειών του είδους στις μέρες που διανύουμε. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο και η περιπέτεια της Σίτα, που μόλις δείχνει να ξεκινά, αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από ένα βαμπιρικό άρλεκιν, καθηλώνοντάς μας από την πρώτη κι όλας σελίδα, εισάγοντάς μας σε έναν κόσμο που δεν έχει καμία πρόθεση να κρύψει ότι είναι επικίνδυνος και γεμάτος μυστικά θανάτου κι επιβίωσης. Και αν πιστεύετε ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, θυμηθείτε πότε η ιστορία αυτή έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της.

Η Σίτα είναι ένας από τους πιο γοητευτικούς, μυστηριώδεις κι επικίνδυνους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες που έχουμε γνωρίσει. Είναι 5.000 ετών και έχοντας πάνω τις όλες τις εμπειρίες που τα συντροφεύουν, καθώς και την γνώση που επιφέρουν στο πέρασμά τους, πορεύεται μέσα στον χρόνο, όχι απλώς μην έχοντας βαρεθεί το να ζει αλλά, κάνοντας ότι περνάει από το χέρι της έτσι ώστε να παραμένει στην αφάνεια, κάνοντας τον βίο της ακόμα μακρύτερο. Δεν διστάζει μάλιστα να σκοτώσει για να πετύχει τον στόχο της, έστω και αν το αρπακτικό που πάντα καραδοκεί μέσα της, δεν βρίσκεται πάντα σε πρώτο πλάνο αλλά, με τους αιώνες το έχει τιθασεύσει προκειμένου να κάνει τη ζωή της πιο εύκολη και λιγότερο επικίνδυνη ως προς την αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από το άτομό της. Δεν παύει να νιώθει μια αρρωστημένη ικανοποιήση πίνοντας αίμα, στερώντας ακόμα και μια ζωή όμως, είναι κάτι που αποφεύγει όταν μπορεί και όταν πάλι δεν είσαι σε θέση να το πετύχει, λυπάται, συμπονεί το θύμα της και πενθεί γι' αυτό.

Ο Pike έχει μέσα του μια βαθιά αγάπη για το μεταφυσικό αλλά και για τις αρχαίες δοξασίες, θρησκείες και μύθους, που οδήγησαν στην εικόνα του σύγχρονου βρικόλακα. Σε μια εποχή που κανένας δεν σκεφτόταν κάτι διαφορετικό, εκείνος έδωσε την δική του, διαφορετική προοπτική για το πως τα σκοτεινά πλάσματα της νύχτας, γεννήθηκαν στον πλανήτη μας. Προσπαθεί να ερμηνεύσει την ύπαρξή τους και να δώσει μια λογική στη γέννησή τους, προσθέτοντας έναν εξωτικό, παράξενο και συνάμα γοητευτικό αέρα, σα να προσπαθεί να μας μιλήσει για μια αλήθεια που δεν στερείται λογική, που βρίσκεται ίσως μπροστά στα μάτια μας κι εμείς αδυνατούμε να την δούμε. Οι χαρακτήρες του είναι πολυδιάστατοι, και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού του. Δεν είναι άψυχα αλλά, καταραμένα κατά μία έννοια πλάσματα που όμως, η μεταμόρφωσή τους δεν τους στέρεισε τα συναισθήματά τους, τη δυνατότητα να αγαπάνε και να μισούνε, να αισθάνονται θλίψη, ανακούφιση, ακόμα και φόβο. Ναι, οι ήρωές του είναι ισχυροί αλλά δεν είναι άτρωτοι και αυτό το γνωρίζουν.

Με έναν παγανιστικό και δοξαστικό συνάμα αέρα, η ιστορία του Pike μας αφήνει διψασμένους για την συνέχειά της. Μια ιστορία μέσω της οποίας δεν προσπαθούμε να ανακαλύψουμε μόνο την αρχή του μίτου που θα μας οδηγήσει 5.000 χρόνια πίσω και στη γέννηση των βρικολάκων αλλά, και σε μια ιστορία, μια κατάρα και ένα χάρισμα που δόθηκε τότε για να ταξιδέψει στους αιώνες και να φτάσει στο σήμερα. Μια ιστορία που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανείς που να μην φοβάται, που να να μην νιώθει, που να μην μπορεί να αγαπήσει, έννοιες τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο συγκεχυμένες. Μια ιστορία για το πεπρωμένο, τη δύναμη της θέλησης αλλά και την αγάπη που μοιάζει να μην μπορεί να σβήσει και να χαθεί, όσα χρόνια, όσοι πόνοι κι αν περάσουν, από τη ζωή κάθε πλάσματος, ανθρώπινου ή μη. Ο διφορούμενος χαρακτήρας της Σίτα και ο παράξενος και μαγικός κόσμος της που ανοίγονται μπροστά σου, δε μπορούν παρά να σε καθηλώσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Pike Christopher
Μεταφραστής: Κουμπαρέλη Μπελίκα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 200
ISBN: 960-16-4009-6