Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Θυμήσου τότε που ήσουν παιδί και σχεδίαζες με την παρέα σου φάρσες σε βάρος του καινούριου μαθητή...
Θυμήσου τότε που οι μεγαλύτεροι σε τρόμαζαν με παραμύθια για τέρατα, μάγισσες και φαντάσματα...
Θυμήσου τον κακό λύκο που κρυβόταν κάτω απ' το κρεβάτι σου, και τα τέρατα που μόνο εσύ μπορούσες να δεις πίσω απ' τον καθρέφτη...
Τώρα μεγάλωσες.
Το μόνο τέρας που ξέρεις κρύβεται μέσα σου.

Προσωπική άποψη:
Είναι αν μη τι άλλο, παρήγορο και ευχάριστο να συναντά κανείς εκδόσεις βιβλίων φανταστικού τρόμου και μεταφυσικού περιεχομένου στην χώρα μας οι οποίες, δεν φέρουν την υπογραφή κάποιου μεγάλου ξένου συγγραφέα αλλά, ενός Έλληνα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό δε γίνεται το γεγονός αυτό όταν, οι ιστορίες που έχει να αφηγηθεί, δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τις ξένες εκδόσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται να είσαι ο Stephen King για να επιτύχεις ένα ικανό αποτέλεσμα αλλά, ζωηρή φαντασία και το σημαντικότερο όλων, ικανότητα λόγου κι έκφρασης όλων αυτών. "Το Στόμα Του Διαβόλου", η πρώτη ολοκληρωμένη σειρά ιστοριών τρόμου του Αντώνη Κρύσιλα, ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία προσφέροντάς μας μέσα από εφτά σύντομα διηγήματα, ένα ολοκληρωμένο έργο που είναι πέρα για πέρα απολαυστικό στην ανάγνωσή του.

Μέσα από αυτές τις εφτά, διαφορετικές ιστορίες του, ο Αντώνης Κρύσιλας, δεν μας μεταφέρει σε κάποια άλλη ήπειρο, δεν μας μεταφέρει σε μια ξένη χώρα αλλά, στο κοντινό χωριό, στο διπλανό διαμέρισμα, σε έναν δρόμο όχι πολύ μακριά από το σπίτι μας. Αφηγείται με μοναδικό τρόπο, δίνοντας μια τρομακτική, μεταφυσική διάσταση σε όλα αυτά που βλέπουμε, ακούμε και μαθαίνουμε αλλά, είτε δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, είτε το αποδίδουμε σε λογικά αίτια. Μας ταξιδεύει σε μέρη όπου οι πιο κρυφοί μας φόβοι, όλα τα παραμύθια, όλες οι ιστορίες και τα γεγονότα που μας προκαλούσαν πανικό σαν παιδιά, στερώντας ακόμα και τον ύπνο μας πολλές φορές, ζωντανεύουν, αποκτούν φυσική υπόσταση αλλά, και την δικιά τους λογική που σου κόβει την ανάσα και κάνει αρκετές φορές τις τρίχες στο σβέρκο μας να σηκωθούν από ανατριχίλα, κάνοντάς μας παράλληλα να μετανιώνουμε αν τυχόν επιλέξαμε να προβούμε στην ανάγνωση του βιβλίου του με το σκοτάδι να έχει πέσει βαθύ γύρω μας.

Αν εξαιρέσουμε το δεύτερο διήγημα, με τίτλο "Νύχτα Τρόμου", το οποίο και παρουσιάζει με πολύ απλό τρόπο μια ιστορία που έχουμε ακούσει πολλάκις τα καλοκαιρινά βράδια στα χωριά μας, τα υπόλοιπα έξι, χαρακτηρίζονται από μια ιδιαίτερη μοναδικότητα. "Το Στόμα Του Διαβόλου" δίνει τέλος στην αθωότητα που εξωθεί σε εξερευνήσεις και πειράγματα των αδυνάτων, οδηγώντας στον θάνατο όσων ήταν άτυχοι και στο αιώνιο στοίχειωμα όσων ήταν ακόμα πιο άτυχοι για να γλιτώσουν και να ζήσουν με την ανάμνηση. "Ο Καθρέφτης" είναι η προσωποποίηση του τρόμου που ξυπνά για μία και μοναδική νύχτα, αναζητώντας την λεία του και που τελικά θα επιστρέψει για να διεκδικήσει αυτό που για χρόνια του έδωσε παράταση ζωής, έτοιμο να τραφεί από ένα τρομακτικό πόνο που δεν μπορείς να αποφύγεις. "Η Τρέλα" δικαιολογεί όχι μόνο τον τίτλο της ως διήγημα αλλά, και τον ορισμό της ως λέξη. Η αυτοκτονία μιας σειράς φαντάρων στο ίδιο φυλάκιο, μπορεί να κρύβει πίσω της κάτι πιο τρομακτικό από τα ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί να κρύβει τον άγνωστο φόβο που γεννιέται στο σκοτάδι για να σε οδηγήσει στην τρέλα και από 'κει στον θάνατο.

Το "Ψιλόβροχο" γεννάει ένα τέρας που περιμένει καρτερικά τη λεία του στους βροχερούς και επικίνδυνους δρόμους της Αθήνας. Ακόμα κι αν το ανακαλύψεις, δεν σημαίνει ότι μπορείς να προφυλαχτείς όταν αυτό διψάει για την ζωή που παλεύει να κρατηθεί μέσα σου. Οι "Παιδικοί Φόβοι" είναι η απόλυτη έκφραση της έννοιας. Φόβοι που ξυπνούσαν πάντα τη νύχτα, που σε τρομοκρατούσαν στο σκοτάδι, τότε που μπορούσες ακόμα να κλείσεις απλά τα μάτια σου και να υποδυθείς ότι όλα ήταν ένα κακό όνειρο. Τι συμβαίνει όμως όταν επιστρέφουν στην ενήλικη ζωή σου, τότε που πια δεν μπορείς να στηριχτείς στην παιδική σου αθωότητα και η αδυναμία σου να αντιμετωπίσεις τον φόβο που ζωντανεύει κάτω από το κρεβάτι σου, τότε που το παιδί και ο ενήλικας συγκρούονται, μπορεί να αποδειχτεί θανάσιμη; Τέλος, έχουμε το "Τέρας" που ζει και καραδοκεί σε ένα έρημο κι εγκαταλειμμένο χωριό, περιμένοντας τα επόμενα θύματά του. Όμως όταν το τέρας που κρύβεται μέσα σου είναι πιο επικίνδυνο και πιο πεινασμένο από το τρομακτικό πλάσμα που σκορπίζει αίμα και θάνατο ανάμεσα στην πυκνή ομίχλη, τότε δεν μπορείς να ξεφύγεις και με έναν αρρωστημένο τρόπο αφήνεσαι για να ικανοποιήσεις τις δικές σου παράλογες ανάγκες.

Οι περιγραφές του Αντώνη Κρύσιλα είναι ζωντανές, με έναν παράξενο ρεαλισμό σε έναν κόσμο που όσο περιγράφει δεν τα γνωρίζουμε και που υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι μπορεί να συνέβαιναν δίπλα μας. Όμως δεν αντιμετωπίζουμε καμία δυσκολία στο να πιστέψουμε και να αφεθούμε στον σκοτεινό και τρομακτικό του κόσμο που αποφεύγει τα πολλά, περιττά λόγια, εστιάζοντας με λυρικότητα στην ουσία που δεν είναι άλλη από το να ξυπνήσουν μέσα μας οι προσωπικοί μας δαίμονες, οι φόβοι και οι ανασφάλειές μας. Αν δεν είχα κάνει την σοφή επιλογή να διαβάσω το εν λόγω βιβλίο μέρα-μεσημέρι, πιθανότατα να μην μπορούσα να κλείσω μάτι όλη νύχτα, παραμονεύοντας για ότι μπορεί να κρύβεται στο σκοτάδι, έτοιμο να απλώσει τα αρπακτικά του νύχια για να με κάνει θήραμά του.

Χωρίς να λέω υπερβολές, "Το Στόμα Του Διαβόλου" είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική λογοτεχνία τρόμου κάνοντάς μας να ελπίζουμε σε ανάλογα αναγνώσματα στο μέλλον. Είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα για ένα είδος που ενώ έχει παγκόσμια αναγνώριση και φανατικούς θαυμαστές, δύσκολα θα τους κέρδιζε η υπογραφή ενός Έλληνα συγγραφέα. Μην διστάζετε, μην το σκέφτεστε καθόλου και σπεύσατε να αγοράσετε και να αφεθείτε στην μαγεία ενός κόσμο υπερφυσικού τρόμου που ζει ακριβώς δίπλα μας. Αν κάποιος μαθητής ξεπέρασε τον δάσκαλο, τότε αυτός είναι ο δικός μας Αντώνης Κρύσιλας, του οποίου το παράδειγμα ελπίζω κι εύχομαι να ακολουθήσουν άλλοι, δικοί μας συγγραφείς του είδους αλλά, πάνω απ' όλα, εύχομαι οι δικοί μας εκδοτικοί οίκοι να καταλάβουν ότι αξίζει να τους δώσουν την ευκαιρία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κρύσιλας Αντώνης
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 248
ISBN: 978-960-6665-30-1