
Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένας καθηγητής ανθρωπολογίας πηγαίνει στη ζούγκλα του Αμαζονίου για να εντοπίσει 4 ανθρώπους που πήγαν εκεί για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.
Δυστυχώς θα βρει μόνο το υλικό το οποίο τράβηξαν και όταν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη, θα παρακολουθήσει το βασανισμό της ομάδας από τους ιθαγενείς.
Προσωπική άποψη:
Αν ταινίες όπως το "Saw" σας ανακάτεψαν το στομάχι, αν το "Blair Witch Project" στοίχειωσε τις νύχτες σας, αν το "Hannibal" σας έσπρωξε στα όρια τις διαστροφής, τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δείτε αυτή την ταινία. Για την ακρίβεια, δεν θα την συνέστηνα ούτε κατά διάνοια από την στιγμή, που ακόμα και σε μένα την ίδια, που δεν χαρακτηρίζομαι για την δυσκολία μου να παρακολουθήσω ακόμα και κάκιστα θεάματα, δοκίμασε τις αντοχές μου, ακόμα και την ανοχή μου θα τολμούσα να πω. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ' όψιν σας όλα όσα αναφέρθηκαν στην παραπάνω παράγραφο, σκέφτεστε, αποφασίζετε και πράττεται αναλόγως και το κρίμα είναι όλο δικό σας καθώς δεν θα δεχτώ να ακούσω από κανέναν ότι δεν μπήκα στην διαδικασία να προειδοποιήσω.
Θα ξεκινήσω με μια πολλή απλή διαπίστωση! Η ταινία είναι με μία λέξη, αρρωστημένη. Βέβαια τι διαφορετικό να περιμένεις από έναν άνθρωπο ο οποίος, όσες φορές κι αν βρέθηκε πίσω από την κάμερα, έδωσε κανιβαλιστικό τίτλο στις ταινίες του. Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που η ταινία απαγορεύτηκε σε Αυστραλία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δυτική Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία ενώ στην χώρα μας παίχτηκε για πρώτη φορά σε μια κινηματογραφική λέσχη, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, το 2007. Ακόμα και αν αισθάνεστε ότι είσαστε κακοί άνθρωποι, η θέαση της συγκεκριμένης παραγωγής πολύ πιθανόν να σας κάνει να αναθεωρήσετε όσον αφορά το άτομό σας, μην σας πως ότι θα κοιταχτείτε στον καθρέπτη σας και πιθανότατα θα εντοπίσετε ένα φωτοστέφανο να σας περιβάλλει και η καρδιά σας θα γεμίσει ευφορία και αγάπη για τον συνάνθρωπο, θέλοντας μάλιστα ξαφνικά να προσφέρετε κοινωφελές έργο.
Ο σκηνοθέτης, Ruggero Deodato, ήθελε θεωρητικά τουλάχιστον, να δημιουργήσει μια τρομακτική ταινία, με φυσικές προεκτάσεις και βασιζόμενη σε αληθινά δεδομένα, δίνοντας ωστόσο μια ρεαλιστική αίσθηση, εξού και το όλο εγχείρημα θυμίζει ντοκιμαντέρ καθώς. Αποτέλεσμα της επιθυμίας αυτής, σε πρώτη φάση, η ταινία είναι γυρισμένη με την κάμερα συνεχώς στον ώμο και το φιλμ τρέμει λες κι έχει Πάρκινσον, αλλά αυτό είναι και κάτι που μπορείς να παραβλέψεις καθότι έχει ένα ενδιαφέρον και προσθέτει μια δόση αληθοφάνειας. Σε δεύτερη φάση, και πιο ουσιαστική θα τολμούσα να πω, θα πρέπει να ασχοληθούμε νομίζω με την υπόθεση της ταινίας η οποία και βασίζεται στην πολλή απλή ιδέα ότι, οι άνθρωποι είναι γεννημένοι κυνηγοί και άσχετα από τα σύγχρονα, πολιτισμένα κοινωνικά standards, διατηρούν τα βίαια ένστικτά τους, εξού και οι ιθαγενείς που ζουν μακριά μας, δεν είναι απλά πρωτόγονοι αλλά, κανίβαλοι.
Η ταινία, αν και δεν είναι σε όλα τα σημεία της, θυμίζει αρκετά snuff movie και τι εννοώ με αυτό; Μα φυσικά ότι εννοεί ο ορισμός της ο οποίος και περιλαμβάνει αληθινούς βιασμούς και σκηνές ακραίου sex, δολοφονίες, βασανισμοί και κάθε άλλη χυδαιότητα χωρά το μυαλό σας. Η ψευδαίσθηση αυτή της αληθοφάνειας που δημιουργήθηκε σε κοινό και κριτικούς, οδήγησαν πολλές φορές μάλιστα τον δημιουργό τις ταινίας στα δικαστήρια και στο τέλος τον οδήγησαν στο να πάρει την απόφαση να σπάσει το συμφωνητικό που είχε κάνει πριν την ταινία με τους ηθοποιούς του και απαγόρευε να εμφανιστούν στα Μ.Μ.Ε. για ένα χρόνο, δίνοντας μάλιστα αναλυτικές λεπτομέρειες για το πως γυρίστηκαν ορισμένες σκηνές, ανάμεσα στις οποίες το παλούκωμα μιας νεαρής ιθαγενή. Φυσικά δεν ήταν τόσο τυχερά και τα ζώα που συμμετείχαν στην ταινία τα οποία βασανίστηκαν, τεμαχίστηκαν και δολοφονήθηκαν βάναυσα και όσο και αν υπήρξαν κυρώσεις για την απαράδεκτη και αποτρόπαια αυτή πράξη, το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και είναι κτηνώδες.
Ο Deodato δημιούργησε μια καθολικά βίαιη και αντισυμβατική ταινία η οποία όμως, όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει τη βία ως ένα μέσο ασυδοσίας του πολιτισμένου κόσμου έναντι σε εκείνον που θεωρεί κατώτερο άρα, άξιο πάσης φρικτής μεταχείρισης, και που στη συνέχεια θα δικαιολογήσει τα ακόμα χειρότερα αντίποινα των ιθαγενών πάνω τους που, με το δίκιο τους, είναι οργισμένοι και θέλουν να τιμωρήσουν και να εκδικηθούν, είναι φρικιαστική, ενοχλητική, προκλητική, χυδαία και ειλικρινά, άνευ σημασίας και ουσίας. Δεν θα μείνω στην πρωτοτυπία της ντοκιμενταρίστικης σκηνοθεσίας γιατί αυτό δεν αλλάζει καθόλου την ποιότητα του έργου. Το γεγονός μάλιστα ότι ο σκηνοθέτης εστιάζει ολοκληρωτικά και τραβάει από τα μαλλιά τις βίαιες και αποκρουστικές σκηνές, τόσο σε χρόνο όσο και σε βαναυσότητα, αποδεικνύει ότι σκοπός του δεν ήταν να πρωτοπορήσει αλλά να σοκάρει και να προκαλέσει με όποιο κόστος, θυσιάζοντας την ηθική στον βωμό της φήμης, είτε καλής είτε κακής. Συγνώμη, αλλά εγώ δεν μπορώ να αποτελέσω μέρος αυτού.
Βαθμολογία 2/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Ολοκαύτωμα Των Κανιβάλων
Είδος: Τρόμου
Σκηνοθέτης: Ruggero Deodato
Πρωταγωνιστές: Robert Kerman, Perry Pirkanen, Luca Barbareschi, Ricardo Fuentes, Gabriel Yorke, Francesca Ciardi, Salvatore Basile, Paolo Paoloni
Παραγωγή: 1980
Διάρκεια: 98'
Επίσημο site:








26 Σχόλια:
Και μετα σου λενε να μην υπαρχει περιορισμος στην τεχνη! Αυτο δηλαδη τωρα ειναι τεχνη;;;;
Θα σου προτεινα να βγαλεις αν θες καποιες φωτο, ειναι ακρως ακαταλληλες δια ανηλικους!
2/10? Μονο απο την περιγαρφη θα εβαζα -10/10! Αει σιχτιρ με τον καθε ψυχανωμαλο που νομιζει οτι περναει και κοινωνικα μηνυματα!
αχ παναγιά μου! σε τι κατάσταση είναι το στομάχι σου φιλενάδα μετά από αυτό???
Όσο κι αν θέλω να είμαι ανοιχτή σε όλες τις εκφράσεις/εκφάνσεις της 7ης τέχνης, είμαι σίγουρη ότι δεν θα δω αυτή την ταινία ΠΟΤΕ. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι θα την χαρακτήριζε ποτέ κανείς τέχνη.
Εμένα αντιθέτως μου άρεσε αρκετά. Πιστεύω ότι το υλικό της ταινίας είναι τέτοιο που προσφέρεται για ένα άνευ προηγουμένου υπερβίαιο φιλμ. Κι όταν λέω υλικό εννοώ την υπόθεσή της και κυρίως με τον τρόπο που γυρίστηκε. Το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό εάν δεν αποφάσιζαν να το γυρίσουν υπό την μορφή ντοκουμέντου, δηλαδή όλα αυτά που βλέπουμε είναι αληθινά, όπου με την κάμερα στο χέρι δίνει στο φιλμ μια ντοκιμαντερίστική αισθητική, αυξάνοντας έτσι την ρεαλιστικότητά της σε τέτοιον βαθμό μάλιστα όπου πολλοί νόμιζαν ότι πράγματι οι πρωταγωνιστές είχαν σκοτωθεί ή για να είμαι πιο ακριβής φαγωθεί. Επίσης πραγματεύεται την ίδια την φύση του ανθρώπου και την βία που ελλοχεύει μέσα του (πολιτισμένος και μη). Φυσικά ο Deodat, το έδειξε με το δικό του “κανιβαλιστικό” τρόπο. Εξάλλου ταινία με κανίβαλους είναι, όχι ταινία με στρουφάκια! Βέβαια είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο ο βασανισμός και η θανάτωση των ζώων. Και μόνο για αυτό δεν έπρεπε ποτέ να γυριστεί η ταινία.
Για μένα ίσα ίσα που η πρωτοτυπία της ντοκιμενταρίστικης σκηνοθεσίας είναι εκείνη τελικά που δίνει λόγο ύπαρξης σε αυτήν την ταινία.
Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Το αν θα την δει ή όχι είναι δικιά του επιλογή. Κανείς δεν τον υποχρεώνει.
3,5/5: Αρκετά καλή
@ Χριστινάκι μπορεί να είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη και φρικτή ταινία αλλά, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την καλή της φωτογραφία και την ιδιαιτερότητα της σκηνοθεσίας της.
Ναι... η αλήθεια είναι πως κάποιες φωτογραφίες είναι ακατάλληλες ωστόσο, είναι και αυτές που αποδεικνύουν ακριβώς με το τι έχουμε να κάνουμε. Το 90% άλλωστε της ταινίας περιλαμβάνει τέτοιες εικόνες.
@ Αλεξάκι μου, ήταν σε χάλι μαύρο. Δεν σου λέω τίποτα!
@ Eskli δεν θα διαφωνήσω μαζί σου και αν δεν είχα το αφιέρωμα με τις απαγορευμένες ταινίες, μάλλον δεν θα την έβλεπα κι εγώ ποτέ. Απλά ήθελα να έχω άποψη για όσες ταινίες θα ανέφερα!
@ Αργύρη βλέπουμε ακριβώς τα ίδια στοιχεία από ακριβώς διαφορετική σκοπιά.
Τι να κάνουμε... δεν μπορούμε να συμφωνούμε πάντα! :P
τι πας και βλεπεις βρε Γιωτα!!!
@ Έλα μου ντε βρε Μ... με παρέσυραν, δε φταίω εγώ! :P
Πωπω, αρρώστησα μόνο με το να διαβάζω για την ταινία.. :Ρ
Μα είναι δυνατόν να κάνανε τέτοια πράγματα στα κακόμοιρα τα ζώα?? Πόσο άρρωστοι παίζει να ήταν αυτοί οι άνθρωποι??
Βέβαια η ταινία μου κινεί την περιέργεια, ίσως της ρίξω μια 'κλεφτή' ματιά κάποια στιγμή.. αφότου έχω εξασκήσει αρκετά τις αντοχές μου... :Ρ
Opos exo pei einai duskolo na krineis to Cannibal Holocaust. Opoios antexei mporei na to dei, opoios den antexei kalutera na min mpei kan sti diadikasia tou an prepei na to dei i oxi!
Den mporo na po oti einai agapimeni mou tainia, alla exei kapoies sklires alitheies.
@ Ψηλόκαρδε ναι, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ψυχολογικά και σωματικά πριν την δεις!
Πάντως, ακόμα και κλεφτή ματιά να ρίξεις, καλού-κακού μην έχεις φάει! Χα, χα, χα...
Εντάξει... το θέμα των ζώων είναι φρικτό, όχι τόσο γιατί τα σκότωσαν αλλά, γιατί τα βασάνισαν και το έκαναν με αργό και επώδυνο τρόπο.
Σωκράτη συγνώμη αλλά, οι αντοχές μου, αν και ισχυρές, δεν μου επιτρέπουν να κρίνω το αποτέλεσμα ως αξιόλογο!
Και μιλάμε πάντα για την uncut version.
@Γιωτα κι εγω την uncut εκδοχη της ταινιας ειδα (91 λεπτα διαρκει) και καποιες σκηνες μπορω να πω οτι τις γυρισα (π.χ. τη σκηνη με τη χελωνα) και το εκανα αυτο, επειδη απλουστατα η βια που χρησιμοποιειται στο Cannibal Holocaust ειναι αγρια, αποκρουστικη, ετσι οπως ειναι και στην πραγματικοτητα. Σε καμια περιπτωση δεν ωραιοποειται. Ουτε θυσιαζεται η ηθικη... Και ουτε φυσικα, οπως διαβαζω πιο πανω, ειναι ψυχανωμαλος ο σκηνοθετης, επειδη θελησε να παρουσιασει μια αληθινη πλευρα, επειδη μη μου πει καποιος οτι οι Ευρωπαιοι κατακτητες φερθηκαν με καλυτερο τροπο στους Ινδιανους, επειδη καθε μερα βλεπουμε οι ανθρωποι να καταστρεφουν τη φυση και επισης καθε μερα βλεπουμε στη TV (κυριως) βια και μαλιστα ωραιοποιημενη.
Και οσον αφορα για την κακοποιηση των ζωων ας θυμηθουν καποιοι τα τσιρκα πως βασανιζουν τα ζωα (γιατι για βασανισμο μιλαμε) ή στα διαφορα σφαγεια... Και στο κατω-κατω καποιοι λαοι τρεφονται με χελωνες...
Εν πασει περιπτωσει τη θεωρω μια αληθινη ταινια, που πολεμηθηκε αρκετα, κυριως απο τα ΜΜΕ!!!! Σε καμια περιπτωση δεν ειναι ανωμαλη, αληθινη ομως ειναι!
τι γλυκιά ταινία.
@ Εγώ πάλι Σωκράτη δεν το γύρισα σε καμία σκηνή, όση αηδία κι αν μου προκάλεσε το όλο θέαμα!
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι άνθρωποι είναι κτήνη, είτε προέρχονται από πολιτισμένες υποθετικά χώρες, είτε έχουν ρίζες ιθαγενών. Η ένστασή μας έχει να κάνει με το πως το παρουσιάζεις αυτό.
Θα μπορούσε κάλλιστα ο σκηνοθέτης να το είχε κάνει, χωρίς να βασανίσει ζώα, χωρίς να έχει προχωρήσει σε κανονικές σκηνές sex - κακοποίησης κατά την διάρκεια αυτού κλπ.
Δεν ωραιοποιείς απαραίτητα κάτι αν αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις εικόνες και μέσα που είναι αποτρόπαια και σιχαμένα. Υπάρχουν και άλλες ταινίες που δείχνουν σκληρές αλήθειες χωρίς ωστόσο να προχωρούν σε τόσο... απροκάλυπτες και προκλητικές εικόνες.
Όσο για το αν είναι ανώμαλη ή όχι, αυτό πάλι είναι σχετικό. Γιατί αν περίμενε ο δημιουργός ότι θα τον εκθείαζαν, τότε μάλλον ναι, ήταν εντελώς ανώμαλος!
@ Ναι aldo, ακριβώς έτσι! :P
Σκέψου ότι η ταινία αυτή στην Ιαπωνία είναι μέσα στις 10 πιο νοικιασμένες ταινίες όλων των εποχών.
Όπως έλεγε και η Ντένη στους "Δύο Ξένους", ποτέ μην εμπιστεύεσαι έναν λαό που τρώει ωμή την κουτσομούρα! :P
το μονο που ηθελε ο σκηνοθετης ηταν να φερει το κοινο του σε δυσκολη θεση και να τον κανει να μεινει αφωνος!
επισης, θελησε να το κανει να φανει ακομα πιο αληθινο, μπορει να ξεπερασε τα ορια, αλλα δεν πειραζει
και οπως λες μετα απο αυτη τη ταινια θα νιωσεις καλυτερος ανθρωπος με φωτοστεφανο :p οποτε κι αυτο ειναι στα θετικα της ταινιας!!!
@ Ναι βρε Σωκράτη... ευτυχώς που υπάρχει και αυτός και μας κάνει να αισθανόμαστε γλυκούληδες! :P
χαχα!
δηλαδή όλα αυτά που βλέπουμε είναι αληθινά, όπου με την κάμερα στο χέρι δίνει στο φιλμ μια ντοκιμαντερίστική αισθητική, αυξάνοντας έτσι την ρεαλιστικότητά της.
το να βουτήξουν ανυποψίαστα στομάχια και μυαλά, στην ανόσια αλήθεια του Cannibal Holocaust είναι τουλάχιστον αφελές, αλλά καθίσταται κι επικίνδυνο όταν μάλιστα βαλθούμε και να το κρίνουμε-ελαφρά την καρδία-κάτι που ήδη έχει κάνει ο χρόνος και τα 22 έτη που σέρνει στην καμπούρα του αυτό το ταινίακι..πόσο μάλλον και να μετουσειωθεί σε μια στείρα βαθμολογία. έκαστος στο είδος του που λέμε!το ύφος του φίλμ είναι καταγγελτικό απέναντι στον άνθρωπο και σε καμιά περίπτωση δεν ωραιοποιεί την βία.Η μπριζόλα στο πιάτο μας δεν είναι λιγότερο κτηνώδης αν βρισκόσασταν ποτέ στα backstage ενός σφαγείου της εποχής μας.
@ Ανώνυμε καλώς ή κακώς, ο καθένας μας μπορεί να έχει προσωπική άποψη. Δεν καταδικάζω όσους μπορεί να τους άρεσε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μου αρέσει κι εμένα. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν με άγγιξε, σε κανένα σημείο και με κανέναν τρόπο, όποιο κι αν ήταν το μήνυμά της.
Ειδα την ταινια και πραγρατικα την εντασω στης χειρωτερες που εχω δει
αποκοσμες και αροστημενες σκηνες
@ Ανώνυμε γιατί το λες αυτό; :P
Δημοσίευση σχολίου