Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λόρελ κάνει μια καινούρια αρχή στη ζωή της όταν οι θετοί γονείς της αποφασίζουν να μετακομίσουν στο Λος Άντζελες και να εγκαταλείψουν τη γη που ανήκε στην οικογένεια της μητέρας της εδώ και πολλές γενιές.
Πέρα από την αλλαγή περιβάλλοντος, όμως, η Λόρελ καλείται να αντιμετωπίσει πολλές άλλες δυσκολίες και μια απροσδόκητη εξέλιξη που μοιάζει εξωπραγματική.
Βήμα-βήμα η Λόρελ θα ανακαλύψει την πραγματική της φύση… με τη βοήθεια του αγαπημένου της, του Ντέιβιντ: η Λόρελ είναι ένα πλάσμα του νεραϊδόκοσμου. Θα γυρίσει την πλάτη, όμως, στον πραγματικό κόσμο ακολουθώντας το κάλεσμα του Ταμάνι, του συντρόφου της στο νεραϊδόκοσμο;

Προσωπική άποψη:
Δεν θα έλεγα ότι είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που τους γοήτευαν, από τα πρώιμά μου χρόνια κι όλας, οι διάφορες νεραϊοδοιστορίες. Τα διάφορα καλοκαίρια που περνούσα στο χωριό είχα ακούσεις πολλές και ποικίλες ιστορίες με νεράιδες οι οποίες ωστόσο, ήταν στο σύνολό τους τόσο απόκοσμες και τρομαχτικές που στην πραγματικότητα, ο μοναδικός λόγος που καθόμουν να τις ακούσω ήταν από ευγένεια. Ούτε όμως υπήρξα από εκείνα τα κοριτσάκια που ονειρεύονταν νεραϊδόσμους όπως αυτούς της Τίνκερμπελ, με μαγικά φτερά, σκανταλιάρικα ξόρκια και νεραϊδόσκονη που χρωμάτιζε την ατμόσφαιρα στο πέρασμά τους. Ίσως τώρα, στα 27 μου χρόνια, να ήρθε η ώρα να αναθεωρήσω και να ομολογήσω ότι ανακάλυψα μια ιστορία με νεράιδες μέσα από την οποία διαπίστωσα ότι όχι μόνο μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου αλλά, και να αλλάξουν την τρομακτική και βίαια εικόνα που έχουν πλάσει οι διάφοροι αστικοί θρύλοι μέσα στους αιώνες.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Λόρελ, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι που μαζί με την οικογένειά της μετακομίζει σε μια νέα πόλη, εξαιτίας των νέων επαγγελματικών κατευθύνσεων των γονιών της. Εκεί, θα πρέπει όχι μόνο να συνηθίσει σε ένα νέο περιβάλλον αλλά και σε μια νέα τάξη πραγμάτων στην μέχρι πρωτινός συνηθισμένη καθημερινότητά της. Ενώ παρακολουθούσε ιδιαίτερα μαθήματα, πράγμα που ενίσχυσε την εσωστρέφειά της στο ήδη περιορισμένο περιβάλλον της, πρέπει πλέον να ενταχθεί στην σχολική κοινότητα και να συνυπάρξει μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας της αλλά, και να αποκτήσει φίλους. Όλη αυτή η κατάσταση κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι για τη Λόρελ η οποία αισθάνεται καταπιεσμένη και παράταιρη με κάθε τι γύρω της. Μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που γνωρίζει τον Ντέιβιντ και με την βοήθειά του διαπιστώνει πως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο τραγικά όσο πίστευε αρχικά, αρκεί να είναι ανοιχτή στο να αποδεχτεί νέες προοπτικές στη ζωή της.

Ένα πρωί ωστόσο η Λόρελ ξυπνά και με τρόμο διαπιστώνει πως στην πλάτη της έχει φυτρώσει ένα παράξενο άνθος. Αυτό, κάθε άλλο παρά φυσιολογικό είναι και η νεαρή κοπέλα βυθίζεται σε μια απόγνωση που όμοιά της δεν είχε γνωρίσει μέχρι τώρα. Εκμυστηρεύεται στον Ντέιβιντ το πρόβλημά της και εκείνος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να την βοηθήσει να καταλάβει τι της συμβαίνει. Οι έρευνές τους, τους οδηγούν πίσω στο πατρικό της σπίτι και εκεί θα συναντήσει τον Ταμάνι, έναν νεράιδο, φρουρό μιας εκ των πύλεων που οδηγούν στον κόσμο του και βρίσκεται στην γη που ανήκει στην οικογένεια της Λόρελ. Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική αποκάλυψη καθώς ο Ταμάνι της φανερώνει ένα μεγάλο μυστικό. Όπως κι εκείνος, έτσι και και η Λόρελ είναι νεράιδα, σταλμένη από χρόνια να ζήσει στον κόσμο των ανθρώπων προκειμένου να κληρονομήσει τη γη των γονιών της, διαφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο τον κόσμο από τον οποίο προέρχεται αλλά και την φυλή της. Φυσικά όλα αυτά η Λόρελ δεν μπορεί να τα αποδεχτεί αμέσως όταν όμως βλέπει ότι δεν υπάρχει καμιά φυσιολογική εξήγηση για όλα τα παράξενα πράγματα στη ζωή της μέχρι σήμερα, δεν φαντάζει να έχει πολλές επιλογές.

Η Aprilynne Pike ξεκίνησε να υφαίνει νεραϊδοιστορίες από τα 15 της μόλις χρόνια, γοητευμένη από έναν τόσο μυθικό κόσμο του οποίου πολλοί έχουν υποστηρίξει την ύπαρξη, έστω κι αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μονάχα θρύλοι και δοξασίες που περνάνε από γενιά σε γενιά. Και ακριβώς αυτό είναι που θέλει να αλλάξει η Pike. Η ιστορία της δεν είναι μια τρομακτική αφήγηση για σκανταλιάρικα, όμορφα αλλά κατά βάθος, κακόβουλα κι επικίνδυνα πλάσματα. Πρόκειται για φιλήσυχα και φιλειρηνικά πλάσματα των οποίων η υπόσταση έχει επηρεαστεί και επί της ουσίας, αλλοιωθεί και κακοποιηθεί από το ανθρώπινο γένος μέσα στους αιώνες. Αυτή είναι η εικόνα της συγγραφέως για τους ανθρώπους. Αυτοί είναι που στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνοι αφού, ότι δεν γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν, προσπαθούν να το διαστρεβλώσουν ή ακόμα και να το εξαφανίσουν προκειμένου να διατηρήσουν την δύναμή τους, την εξουσία τους πάνω στον πλανήτη που είναι αμφίβολο αν και από ποιον τους δόθηκε.

Οι νεράιδες της Pike είναι πλάσματα αέρινα, χωρίς φτερά και αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά εξαιτίας του ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ζωικοί αλλά, φυτικοί οργανισμοί. Και όσο παράδοξο κι αν φαντάζει αυτό στην εκτέλεσή σου είναι ακριβώς το αντίθετο καθώς, είναι μια πολλή λογική σκέψη, ένας αριστοτεχνικός τρόπος να χτίσεις τη βάση ενός κόσμου ξένου προς εμάς που ωστόσο, ακόμα και στις ανθρώπινες δοξασίες συνδέεται άμεσα με τη φύση. Αυτό κάνει τα πλάσματά της ακόμα πιο όμορφα, ακόμα πιο γοητευτικά και γιατί όχι, βιολογικά αποδεδειγμένες υπάρξεις. Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται την ιστορία της είναι αβίαστος και η πλοκή ξετυλίγεται με τέτοιον τρόπο που δεν καταλαβαίνεις για πότε έφτασες στο τέλος της. Τα συναισθήματα των ηρώων είναι έντονα και εναλλασσόμενα, με την βεβαιότητα να διαδέχεται η αμφιβολία και την αγωνία της επιβίωσης της Λόρελ σε έναν κόσμο που μπορεί να μην αποτελεί μέρος του από καταβολής της ύπαρξής της ωστόσο, είναι εκείνος που γνωρίζει και αγαπά. Σε συνδυασμό με τους θανάσιμους κινδύνους που μοιάζουν να ξεπηδούν από το πουθενά, η αγωνία του αναγνώστη σταδιακά κορυφώνεται και αυτό βοηθάει στο να περιμένουμε τις συνέχειες που θα ακολουθήσουν.

Αέρινο, γοητευτικό, το βιβλίο της Pike είναι μια πολλή δυναμική εισαγωγή σε έναν κόσμο που αναμφίβολα θα καθηλώσουν το αναγνωστικό κοινό της φανταστικής λογοτεχνίας, είτε αγαπάνε από τα γεννοφάσκια τους τις νεράιδες είτε όχι. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το Αλεξάκι μου που μου το έκανε δώρο στα γενέθλιά μου γιατί έτσι μου έδωσε ένα καλό, επιπλέον κίνητρο προκειμένου να το διαβάσω. Παραμυθένιο, με αρκετές δόσεις ρομαντισμού και ποικιλόμορφα συναισθήματα, με ισορροπημένη δράση και αγωνία για τις εξελίξεις, με σταδιακές αποκαλύψεις που δεν μας ανοίγουν τον απόλυτο δρόμο στην γνώση αλλά μας φανερώνουν όσα χρειάζεται και με τον ρυθμό που χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον μας, είναι σίγουρο ότι ο κάθε αναγνώστης από εμάς με δυσκολία θα μπορέσει να μην προχωρήσει στο επόμενο μέρος της σειράς αμέσως με το που θα κλείσει τα "Φτερά" Αν το συστήνω; Μα φυσικά και μάλιστα, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Aprilynne Pike
Μεταφραστής: Μαριάτου Σοφία
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 349
ISBN: 978-960-14-2395-1