
Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Mikael Blomkvist, ένας μεγαλόσχημος δημοσιογράφος με βεβαρημένο παρελθόν, αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός ηλικιωμένου βιομήχανου να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς του, η οποία χρονολογείται πριν από 40 περίπου χρόνια.
Κι ενώ στην πορεία αρχίζει να ανακαλύπτει πως η ιστορία της οικογένειάς τους είναι σπαρμένη με μια πληθώρα ανομολόγητων μυστικών, η Lisbeth Salander, μια εκκεντρική hacker με punk attitude και συχνά προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει να του προσφέρει μια αναπάντεχη χείρα βοηθείας.
Προσωπική άποψη:
Όταν ακούστηκε για πρώτη φορά πως οι Αμερικάνοι σκοπεύουν να προχωρήσουν με το remake του Σουηδικού, "Το Κορίτσι Με Το Τατουάζ", υπήρξαν δύο διαφορετικές αντιδράσεις. Οι μισοί υποστήριξαν πως μια τέτοια επιλογή ήταν άτοπη, δεδομένου ότι η πρωτότυπη ταινία ήταν ιδιαιτέρως καλή από μόνη της και το διάστημα δημιουργίας ενός remake πολύ μικρό. Οι υπόλοιποι μισοί πάλι, πέταξαν την σκούφια τους, ιδιαίτερα όταν έμαθαν πως στο τιμόνι της σκηνοθεσίας θα βρίσκεται ο Fincher, ένας κατά γενική ομολογία από τους πιο αξιόλογους δημιουργούς και σε προσωπικό επίπεδο, ένας από τους ανθρώπους που με έκαναν να αγαπήσω το σινεμά. Δεν ξέρω αν ανήκω σε κάποια από τις δύο κατηγορίες, όχι τουλάχιστον με την αυστηρή έννοια του όρου ωστόσο, και σε ότι έχει να κάνει σχέση με το αμερικάνικο κοινό, μπορώ να καταλήξω με ευκολία στο συμπέρασμα, για πολλοστή φορά θα έλεγα, πως όχι μόνο δεν διαβάζουν ξένους συγγραφείς αλλά, δεν μπαίνουν και στην διαδικασία να παρακολουθήσουν ξένες παραγωγές που δεν είναι στη γλώσσα τους.
Αν δεν υπήρχε το σουηδικό πρωτότυπο, σίγουρα θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ταινία ως αποτέλεσμα σε άλλο επίπεδο. Με αυτό δεν εννοώ ότι η ταινία του Fincher είναι κατώτερη, αφού αν εξαιρέσουμε ορισμένες μικρές διαφοροποιήσεις, πρόκειται για μια ταινία που ακολουθεί πιστά τα χνάρια εκείνης στην οποία βασίστηκε. Παρ' όλα ταύτα, η πρωτότυπη ταινία, συγκριτικά με αυτήν εδώ, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που αυτομάτως κάνουν το όλο αποτέλεσμα πιο ατμοσφαιρικό. Το γεγονός ότι οι Σουηδοί αξιοποίησαν ένα υλικό δικής τους προέλευσης, παίζοντας στην έδρα τους, με εγχώριους πρωταγωνιστές και χρησιμοποιώντας την γλώσσα τους, τους δίνει όπως και να 'χει κάποιο πλεονέκτημα. Είναι φυσικό η αμερικάνικη παραγωγή να είναι στην αγγλική γλώσσα ωστόσο, και όταν έχεις παρακολουθήσει το πρωτότυπο, αισθάνεσαι να υπάρχει κάτι το ξένο. Αλλά αυτό είναι μάλλον κάτι που ξεπερνάς, πόσο μάλλον αν είσαι Αμερικάνος.
Η ταινία είναι στο σύνολό της αρκετά σκοτεινή, έστω κι αν κάποιες σκηνές βίας του πρωτότυπου έχουν εξωραϊστεί, ενώ κάποιες άλλες έχουν τονιστεί. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αφού κρατάει τελικά μια ισορροπία, σε επίπεδο τουλάχιστον σύγκρισης. Ως προς την αισθητική της, η ταινία του Fincher θυμίζει στα περισσότερα σημεία το επίσης δικό του, "Zodiac", πράγμα που για αρκετούς θα θεωρηθεί συν. Και όσο κι αν είναι στενά τα περιθώρια που έχει για να αφήσει το στίγμα του ο δημιουργός, το καταφέρνει ως έναν βαθμό, με τις δικές του, μικρές αλλά χαρακτηριστικές πινελιές, που εύκολα ξεχωρίζει κανείς απ' όσους τον παρακολουθούν στενά. Παράλληλα, οι ισορροπημένες δόσεις μαύρου χιούμορ γίνονται αποδεκτές με ευχάριστο τρόπο, προσθέτοντας ένα πλεονέκτημα που απουσιάζει από το πρωτότυπο. Μπορεί να μην είναι απαραίτητες ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο πάντα με ικανοποιούν.
Όσον αφορά το cast... Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αν και αρχικά η επιλογή του Daniel Craig μου είχε φανεί ιδιαίτερα καλή, εκ του αποτελέσματος δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Εμφανισιακά είναι ότι ακριβώς χρειάζεται ο ρόλος αλλά επί της ουσίας, δεν αποδίδει τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Θα λέγαμε ότι υπάρχει μια ανισότητα ανάμεσα στις υποτονικές και τις σκηνές δράσης, με τις δεύτερες να του ταιριάζουν περισσότερο και να θυμίζουν κάτι από Bond στις καλές του μέρες. Η Rooney Mara από την άλλη αποδεικνύεται μια ευχάριστη έκπληξη υποδυόμενη την Lisbeth. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στις χαμηλές προσδοκίες μου αλλά όπως και να 'χει, είναι εντυπωσιακή τόσο η εξωτερική της μετάλλαξη όσο και η ερμηνεία της. Μπορεί να προτιμώ την προκάτοχό της Noomi Rapace αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αξία της δικιάς της ερμηνείας δεν αξίζει να αναφερθεί.
Συνοψίζοντας, η ταινία μπορεί να μην είναι αποκάλυψη ωστόσο παρακολουθείται εξαιρετικά ευχάριστα. Αυτό που εγώ θα ήθελα ήταν να είχε γίνει καλύτερη κατανομή χρόνου στην εκτέλεση του τρίτου μέρους της καθώς δίνεται η αίσθηση ότι ως έναν βαθμό, η εξήγηση των πολλαπλών γεγονότων γίνεται βεβιασμένα, στερώντας έτσι τις δυνατότητες που είχαν και πιέζοντας τον θεατή. Το βάρος των γεγονότων μοιάζει να καταρρέει και σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια ακόμα φορά για το μεγαλείο του Fincher και αυτό, όχι γιατί εκείνος δεν έχει πια αυτή τη δυνατότητα αλλά, γιατί δεν του άφησαν περιθώρια. Στην δεύτερη ταινία, η οποία σίγουρα θα έρθει μετά από την εισπρακτική επιτυχία που αναμένεται να κάνει το πρώτο μέρος, ελπίζω ότι όλα τα αρνητικά θα διορθωθούν και ίσως τότε, να μπορούμε να μιλήσουμε για ένα remake ανώτερο του πρωτότυπου.
Βαθμολογία 7/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Το Κορίτσι Με Το Τατουάζ
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: David Fincher
Πρωταγωνιστές: Daniel Craig, Rooney Mara, Robin Wright, Stellan Skarsgard, Joely Richardson, Christopher Plummer, Julian Sands, Goran Visnjic, Yorick van Wageningen, Bengt C.W. Carlsson, Donald Sumpter, Arly Jover, Geraldine James
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 158'
Επίσημο site:








28 Σχόλια:
φιλεναδα εγω ειδα τις πρωτοτυπες ταινιες οι οποιες μου αρεσαν αρκετα αν κ με δυσκολεψε η γλωσσα...ηχητικα εννοω δεν μου αρεσε.. τι λες να δω κ τα αμερικανικα?
@ Αλεξάκι μου εμένα δεν με ενοχλεί η γλώσσα στις όποιες ξενόγλωσσες, συμπεριλαμβανομένου και του πρωτότυπου. Αντίθετα, είναι ένα μείον χαρακτηριστικό του αμερικάνικου. Ε... να βλέπεις τώρα Σουηδούς, στην Σουηδία και να μιλάνε αγγλικά, είναι λίγο ξενέρωμα... :P
Παρ' όλα ταύτα είναι καλό... να το δεις! ;)
@ Ααα... ξέχασα... πάνε τα "Φτερά"!!! Πολύ-πολύ καλό... :D
Love you!!! <3
Δυστυχώς δεν έχω δει το Σουηδικό και ακόμα χειρότερα δεν έχω διαβάσει τα βιβλία... Αλλά! Ο Φίντσερ για εμένα είναι ένα πολύ πολύ μεγάλο συν άρα είναι σίγουρο ότι θα δω αυτή την ταινία. Το τρέιλερ πάντως το βρήκα πάρα πολύ καλό!
@ Μαράκι... ντροπή κι αίσχος μαζί! :P
Πρέπει άμεσα και να τα διαβάσεις και να τα δεις όλα! :)
Εντάξει, κυκλοφορώ με σακούλα για να μη φαίνομαι! χα χα χα!
@ Χα, χα, χα...
Και πάλι Μαράκι εγώ θα σε εντοπίσω! :P
Γιωτάκι μου σόρυ για την καθυστερημένη απάντηση!
Ανυπομονώ για την αναρτηση για τα φτερα! πότε θα την βάλεις??
love you too εννοείται!!!!
@ Αλεξάκι μου λογικά Δευτέρα-Τρίτη! Αρρώστησα μωρέ και δεν ήμουν σε mood το ΣΚ! Καταλαβαίνεις! :)
Την είδα την Πέμπτη και σήμερα ακόμα (ειναι Δευτέρα) με κυνηγάει. Σημειώνω εδώ ότι δεν έχω δει ούτε την πρώτη ταινία, την σουηδική, ούτε έχω διαβάσει το βιβλίο. Μόνο την ταινία του Φίντσερ, τον οποίο κάθε ταινία που φτιάχνει τον εκτιμώ και περισσότερο.
@ Φώτη είμαι βέβαιη πως αν δεν είχα δει το πρωτότυπο θα είχα ενθουσιαστεί με το Αμερικάνικο! Χωρίς να χάνει την αξία του ως αυτόνομο δημιούργημα, για μένα ειδικά που έχω διαβάσει και τα βιβλία, χάνει ελαφρώς σε ατμόσφαιρα αλλά όπως και να το κάνουμε το πρωτότυπο έχει το αβαντάζ του να παίζει στην έδρα του. Νομίζω ότι πρέπει να το δεις και αυτό σε πρώτη ευκαιρία!
Για την αναφορά σου στον Craig συμφωνώ, αλλά είναι τόσο εξόφθαλμα ένας "άνθρωπος χωρίς ιδιότητες" (σε αντίθεση με το Σουηδό ομόλογό του) που με ανάγκσασε να το εισπράξω ως συνειδητή επιλογή στησίματος. Λειτουργώντας σαν καθρέφτης των γύρω συμπεριφορών και συμβάντων (σαν ένας άλλος ΤενΤεν που αντί για το Μιλού έχει μια γάτα).
Ως προς την ατμόσφαιρα, ναι στο σουηδικό είναι πιο γοητευτική, αλλά εδώ είναι πιο κοφτερό -πιο σύγχρονο τρόπον τινά- το αποτέλεσμα.
Για τη γλώσσα, τα Σουηδικά είναι ασφαλώς πιο ταιριαστά, αλλά πλην του Craig οι υπόλοιποι ηθοποιοί χρησιμοποιούν εμφανώς πιο βαριά εκφορά από τη φυσική τους.
Τέλος, για την κατανομή του χρόνου ο Fincher συνηθίζει να κάνει τέτοιου τύπου συμπυκνωμένες κορυφώσεις. Μπορεί να το θαυμάζεις, μπορεί να σε ενοχλεί.
@ Moody μπορεί το αμερικάνικο να είναι πιο σύγχρονο όπως λες αλλά προσωπικά, δεν ήταν αυτό που επιζητούσα από την ταινία.
Τι να το κάνεις αν χρησιμοποιούν πιο βαριά προφορά από τον μέσο όρο! Το αποτέλεσμα δεν είναι ταιριαστό με την ιδέα της ταινίας. Ας ήταν Αμερικάνοι στην Αμερική ή έστω, Αμερικάνοι στην Σουηδία. Όχι Αμερικάνοι που το παίζουν Σουηδοί στην Σουηδία (κατάλαβες τώρα.. :P )
Τον Fincher τον λατρεύω... αγαπώ όλες του τις ταινίες και αυτό που ήθελα δεν ήταν μια τραβηγμένη χρονικά κορύφωση αλλά, μια κορύφωση που να φωνάζει το όνομά του! ;)
Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία, ούτε έχω δει την σουηδική πρωτότυπη (αν και σκοπεύω) αλλά μπορώ να πω οτι μου άρεσε σαν υπόθεση και μου αρεσει που δεν σου εδινε την αισθηση οτι πραγματευεται μια μονο ιστορια αλλά περα από τον κύριο κορμο δράσης υπάρχουν και οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών.
Επίσης η διεύθυνση φωτογραφίας (ή όπως αλλιώς λέγεται) έκανε φανταστική δουλειά. Πραγματικά τα τοπία, είτε φυση είτε πόλη ήταν καταπληκτικά. Ζηλεψα που δεν εχω πάει ποτέ.
Τώρα με τους ηθοποιούς δεν ειχα πρόβλημα, ενώ τον Craig τον συμπάθησα κιόλας, ενώ παλιότερα δεν τον χώνευα.
Το μόνο πράγμα που μου φάνηκε ολίγον ξεκάρφωτο ήταν η προσωπική "σχέση" Λίσμπετ-Μικαελ. Ειδικά στο φινάλε λέω "τί εγινε τώρα?"
Τέλος πάντων, απ'ό,τι έμαθα ο Λαρσον πέθανε χωρίς να ολοκληρώσει τη σειρά που ήθελε να κάνει. Εγώ πειράζει που έχω την εντύπωση οτι τον φάγανε επειδή μιλούσε πολύ?
@ Μ εγώ έχω δει και τα 2 και μου άρεσαν ισάξια θα έλεγα αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα!
Πάντως είναι και οι δύο αξιόλογες και προσεγμένες παραγωγές που αξίζει να τις δεις.
Είχε σκοπό να γράψει άλλα 2-3 βιβλία, δεν θυμάμαι καλά αυτή τη στιγμή.
Πάντως όχι, πέθανε από ανακοπή και μάλιστα, 3-4 μέρες αφού παρέδωσε το τελευταίο χειρόγραφο στον εκδοτικό.
Την είδα και τη σουηδική χθές βράδυ. Είχε πλάκα που στην αρχή είχε και τη δικιά μας την Πασχαλίδου που μάλλον υποδυόταν τον εαυτό της, χαχα. Να σου πω τη μαύρη αλήθεια, πιό πολύ μου άρεσε η αμερικανική εκδοχή. Δεν ξέρω, η σουηδική μου έκανε πιο πολύ σε τηλεταινία, χώρια που σε κάποια φάση βαρέθηκα κιόλας. Τέλος πάντων, γούθτα είναι αυτά. Έχω περιέργεια να δω και τις υπόλοιπες ταινίες.
*γούστα, χαχαχαχα!
@ Μ αν είχες δει πρώτα το Σουηδικό, μπορεί και να είχες διαφορετική άποψη. Από την άλλη, ίσως απλά είσαι του πιο... αμερικάνικου στυλ ενώ εμένα πάλι μου αρέσει κινηματογραφικά η σουηδική προσέγγιση κάθε φιλμ που έχω δει! ;)
Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει τα βιβλία αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, οι σουηδικές ταινίες τα αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το αμερικάνικο και αυτό ως προς την αισθητική.
μπα, δεν τα διάβασα τα βιβλία, αλλά σίγουρα η σουηδική βερσιόν αποτυπώνει το πνεύμα τους καλύτερα. απλώς η αμερικανική είναι πιο...ιλουστρασιόν και πιο σκοτεινή φωτογραφία και γι'ατό την προτιμώ ;-))
@ Μ εντάξει, λογικό μου φαίνεται εν μέρη, τόσο γιατί δεν τα έχεις διαβάσει όσο και για το ότι κι εμένα στα 20, ίσως να μου άρεσαν περισσότερο οι αμερικάνικες παραγωγές! ;)
Πάντως και οι δύο για μένα, για διαφορετικούς λόγους, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα!
19! Μη με μεγαλώνεις πριν την ώρα μου!!! χαχα
@ Χα, χα, χα...
Sorry Μ! Μη πυροβολείς... :P
LOL
Για κάποιον που βλέπει ρομαντικές και αισθηματικες ταινιες, να δει και αυτην την ταινια; Γιωτούλα μου τι λες; μπορει αν τα παίξω, όχι τιποτα άλλο την δινει σημερα το ''πρωτο θεμα'' και είμαι διβουλη. Να την πάρω, να μην την πάρω;
@ Αν βλέπεις αποκλειστικά και μόνο ταινίες σαν κι αυτές που περιγράφεις τότε όχι, μην την πάρεις. Παρά που είναι εξαιρετική ταινία, δεν θα σου αρέσει.
ευχαριστω, απλα εχω ακουσει και γω πως είναι εξαιρετικη αλλα και σκοτεινη συχρονως και ταλαντευόμουν
@ Προτιμώ την Σουηδική, αλλά κι αυτή είναι εξαιρετική. Αλλά αν δεν παρακολουθείς το είδος, δεν ξέρω αν θα σου αρέσει! :/
Θα την βαλει η νεριτ στα προσεχωςμ οποτε στα υπόψην
@ Όταν την δεις με το καλό, να μας πεις τη γνώμη σου! :)
Δημοσίευση σχολίου