Καιρός πολύς, ίσως και πολλά χρόνια, να πέρασαν από την τελευταία φορά που κάποια ιστορία σε σχέση με μάγους και ικανότητες πέρα από τα στενά, συνηθισμένα και άχρωμα ανθρώπινα πρότυπα, έκανε την εμφάνισή της στην, όχι και τόσο μικρή στην πραγματικότητα, οθόνη της Αμερικής. Η είδηση ότι το CW απέκτησε τα δικαιώματα ακόμα μιας σειρά της αγαπημένης του εφηβικού και όχι μόνο κοινού, L.J. Smith, του "The Secret Circle", γέμισε με ενθουσιασμό τόσο τους fans του ήδη εδώ και 3 χρόνια τηλεοπτικού "The Vampire Diaries", όσο και τους fans της τριλογίας μαγισσών που στα 90's έγινε best seller και συνεχίζει να έχει απήχηση μέχρι και σήμερα.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΦΙΛΟΔΟΞΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Στις 17 Μαΐου 2011, το τηλεοπτική δίκτυο CW και ο παραγωγός Andrew Miller ανακοίνωσαν επίσημα ότι με την έναρξη της νέας season, το "The Secret Circle" θα αποτελούσε μέρος του προγράμματος του καναλιού. Φαντάζομαι ότι την απόφασή τους αυτή ενίσχυσε το γεγονός ότι το κανάλι, όταν βασίστηκε στο "The Vampire Diaries" της ιδίας συγγραφέα, έκανε μεγάλη επιτυχία καταφέροντας μάλιστα να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού για 2 season μέχρι τότε, 3 μέχρι σήμερα και συνεχίζει για με το νέο έτος.
Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, χωρίς ακόμα να γνωρίζει κανείς αν θα κατάφερνε να προχωρήσει. Τα νούμερα τηλεθέασης όμως καθώς φάνηκε ήταν ικανοποιητικά και έτσι στις 12 Οκτωβρίου 2011 η σειρά πήρε το πράσινο φως για full season και 22 επεισόδια σύνολο, όπως είθισται να είναι η τακτική του καναλιού.


ΤΟ CAST
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ανέλαβαν οι Britt Robertson, Thomas Dekker, Phoebe Tonkin, Shelley Hennig, Jessica Parker Kennedy, Louis Hunter, Chris Zylka, Gale Harold, Ashley Crow, Adam Harrington και Natasha Henstridge ως Cassie, Adam, Faye, Diana, Melissa, Nick και Jace (τα μέλη του Κύκλου δηλαδή) και οι υπόλοιποι ως Charles, Jane, Ethan και Dawn, γονείς και κηδεμόνες των προαναφερόμενων, με τον Joe Lando να προστίθεται στα μισά της season ως John Blackwell και πατέρας της Cassie, αποτελώντας παράλληλα έναν από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες της σειράς και εκείνον που της επέτρεψε να έχει ισχυρά twist off.

THE STORY
Η Cassie είναι μια δεκαεφτάχρονη κοπέλα η οποία ζει μαζί με την μητέρα της, για το παρελθόν της οποίας γνωρίζει ελάχιστα πράγματα, ανάμεσα σε αυτά, ότι ο πατέρας της τις εγκατέλειψε και ότι η σκούφια τους κρατάει από μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη μέση του πουθενά, το Chance Harbor. Ωστόσο η ζωή τους, αν και η Cassie πάντα είχε την αίσθηση ότι η μητέρα της έτρεχε να ξεφύγει από κάτι, μετακομίζοντας αρκετά τακτικά, ήταν ήρεμη και φυσιολογική. Όλα αυτά μέχρι το βράδυ εκείνο που ενώ η Cassie έχει μείνει από λάστιχο στη μέση του δρόμου, το σπίτι τους αρπάζει φωτιά και η μητέρα της, που είναι μόνη της μέσα και δεν καταφέρνει να διαφύγει, χάνει την ζωή της.
Αποτέλεσμα του παραπάνω γεγονός είναι η Cassie να καταλήξει στο Chance Harbor, τον τόπο από τον οποίο δραπέτευσε η μητέρα της πριν από 16 χρόνια, όπου και θα ζήσει με τη γιαγιά της, τη μοναδική εν ζωή συγγενή της, προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές της απώλειας αλλά και να τελειώσει το Λύκειο προκειμένου να αποφασίσει εν συνεχεία τι ακριβώς θα κάνει στην ζωή της. Φυσικά, δεν είναι έτοιμη γι' αυτό που πρόκειται να ανακαλύψει εξού και τα φυσιολογικά, εφηβικά πλάνα για το μέλλον.
Μετά από μερικές μέρες στην πόλη γνωρίζει τους Adam, Faye, Diana, Melissa και Nick τους οποίους συνδέει μια παράξενη σχέση καθώς, όχι μόνο έχουν περίπου την ίδια ηλικία αλλά, οι γονείς τους ήταν επίσης φίλοι, με τους μισούς από αυτούς να έχουν χάσει την ζωή τους σε ένα τρομερό δυστύχημα πριν από 16 χρόνια σε ένα ferry που πήρε φωτιά, λίγο έξω από την πόλη. Η Cassie διαπιστώνει πως και οι δικοί της ήταν φίλοι με τους γονείς των υπολοίπων και δεν αργεί να μάθει ότι και ο δικός της πατέρας πέθανε στο ίδιο ατύχημα.
Δεν αργεί όμως να ανακαλύψει και κάτι ακόμα. Όπως οι ίδιοι οι νεαροί της αποκαλύπτουν, τους συνδέει κάτι περισσότερο. Είναι μάγισσες, κάτι που ισχύει και για τους γονείς και τους παππούδες τους και κάθε πρόγονο που αυτοί δεν γνώρισαν. Το σοκ σαφώς και είναι μεγάλο γιατί όχι μόνο μαθαίνει ότι η μητέρα της ήταν μάγισσα και ποτέ δεν της το αποκάλυψε, προφανώς γιατί δεν το ήθελε για εκείνη καθώς και για το ότι τώρα, πέντε άτομα που μόλις γνωρίσει της λένε ότι πρέπει να δέσουν τον Κύκλο τους προκειμένου να προφυλαχθούν και να γίνουν ομάδα.
Ο Κύκλος τελικά δένεται όμως τα παιδιά δεν γνωρίζουν ότι πίσω από όλο αυτό βρίσκονται ορισμένοι από τους γονείς που είναι εν ζωή καθώς, θέλουν να ανακτήσουν με τη βοήθειά του τις δυνάμεις που τους στέρησαν οι γηραιοί μετά την φωτιά στο ferry. Όσο ο καιρός περνάει οι έξι νεαροί έχουν να αντιμετωπίσουν δαίμονες, θανάτους, κυνηγούς μαγισσών, μυστικά που μέχρι σήμερα ήταν καλά θαμμένα, ένα παρελθόν γεμάτο ψέματα και βία αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους, τα συναισθήματά τους αλλά και τους οικογενειακούς δεσμούς που συνεχώς δοκιμάζονται.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η τηλεοπτική εκδοχή του "The Secret Circle", όπως ακριβώς συνέβη και με το "The Vampire Diaries", έχει πολλές και σημαντικές διαφορές σε σύγκριση πάντα με το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε. Για να είμαστε ακριβείς, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι διατηρούνται 6 από τις 12 οικογένειες του βιβλίου, η ιδέα του Κύκλου και των μαγικών δυνάμεων, ενός ισχυρού κακού που ετοιμάζεται να χτυπήσει και του ερωτικού μπερδέματος Cassie-Adam, τότε μιλάμε για δύο totally different stories.
Όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των οικογενειών στην τηλεοπτική μεταφορά, σε αντίθεση με άλλους που ενοχλήθηκαν, οφείλω να πω πως συμφωνώ απόλυτα. Ήδη οι 6 χαρακτήρες είναι πολλοί και δεν είναι λίγες οι φορές που το σενάριο αδικεί κάποιους από αυτούς, αφήνοντας άλλους να κλέβουν τη λάμψη από τα φώτα της ράμπας. Βέβαια αυτό είναι λογικό καθώς, δεν έχουν όλοι οι χαρακτήρες το ίδιο ενδιαφέρον οπότε, φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν μιλούσαμε για τον διπλάσιο αριθμό. Απλά θα είχαμε κατά πάσα πιθανότητα μια τηλεοπτική κόλαση όπου όλοι θα ήταν ηττημένοι και κανένας από εμάς ευχαριστημένος.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
Έχοντας δει τόσες και τόσες τηλεοπτικές σειρές σχετικές με μαγεία, θα μπορούσε η συγκεκριμένη να κάνει τη διαφορά και να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό κοινό; Ναι, θα μπορούσε και μάλιστα πολύ εύκολα, με κάποιες όμως βασικές προϋποθέσεις οι οποίες είτε από αμέλεια είτε από αφέλεια του καναλιού, δεν υπήρξαν.
Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012, η σειρά έκανε season finale χωρίς κανείς να γνωρίζει αν θα πάρει το πράσινο φως να συνεχίσει και του χρόνου. Το CW αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα και μιας και το "The Secret Circle" δεν απέδωσε τα νούμερα που περίμεναν, τελικά αποφάσισαν να μην πάει γιαseason.
Το πρόβλημα για μένα δεν βρίσκεται στην ποιότητα της σειρά αλλά, στον τρόπο διανομής της. Η τακτική της CW είναι οι σειρές της να αποτελούνται από 22 επεισόδια και η season να διαρκεί από Σεπτέμβρη μέχρι Μάιο. Φυσικά το διάστημα αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο ώστε 22 επεισόδια να είναι αρκετά για να το καλύψουν οπότε ποια είναι η τακτική του CW; 3-4 διαλείμματα, στην καλύτερη περίπτωση, ανάμεσα στα διάφορα επεισόδια, με 2 από αυτά να διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα. Ποιο το αποτέλεσμα; Τα νούμερα να πέφτουν συνεχώς και αυτό όχι γιατί οι fans σταμάτησαν ξαφνικά να βλέπουν τη σειρά, αλλά όπως οι ίδιοι δηλώσουν στα διάφορα μέσα στο net, ξεχνούσαν πότε έπαιζε εκ νέου η σειρά.
Σε αντίλογο ο παραγωγός της σειράς παρακάλεσε τους fans αν επιθυμούν η σειρά να συνεχιστεί, να παρακολουθήσουν τόσο οι ίδιοι, όσο και οι φίλοι τους τα δύο τελευταία επεισόδια καθώς, αν τα νούμερα ανέβαιναν αισθητά, σε συνδυασμό με τις διάφορες ψηφοφορίες που έτρεχαν το τελευταίο διάστημα στο διαδίκτυο για το αν θέλουν η σειρά να συνεχιστεί, ίσως κατάφερναν να πάρουν το πράσινο. Και η έκκληση φαίνεται να έπιασε τόπο καθώς, το επεισόδιο της 3ης Μαΐου ανέβηκε κατά 20%, πράγμα θετικό για το season finale της 10ης Μαΐου που μόλις πέρασε. Όλα αυτά όμως αποδείχτηκαν πως δεν ήταν αρκετά.


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
Η σειρά κόπηκε από το πρόγραμμα του CW με επίσημη ανακοίνωση μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο που έσκασε σαν βόμβα στους κύκλους των fans της σειράς, ξεσηκώνοντας κύματα οργής και αγανάκτησης. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα ιντερνετικά μέτωπα όπου έχουν ξεκινήσει ανοιχτό πόλεμο με το κανάλι, μαζεύοντας υπογραφές, οργανώνοντας ψηφοφορίες αλλά και απειλητικά μηνύματα μη παρακολούθησης του προγράμματος του καναλιού την επόμενη σεζόν, τουλάχιστον στο τακτικό του πρόγραμμα. Η λογική λέει ότι δεν θα πετύχουν και πολλά αλλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, οι fans μπορείτε να "cross your fingers" και να περιμένετε μπας και σκάσει από πουθενά καμιά ευχάριστη έκπληξη.


ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΑΝ
- Η Cassie και ο Adam πως κατέληξαν; Κατάφεραν άρα να νικήσουν το φίλτρο που τους κρατάει συναισθηματικά μακριά τον έναν από τον άλλον προκειμένου μια ανύπαρκτη κατάρα να μην σκοτώσει κάποιο μέλος του Κύκλου τους;
- Ο Charles και πατέρας της Diana, κατάφερε να γλιτώσει από τους δαίμονες, παραδόθηκε σε αυτούς ή απλά μας άφησε χρόνους;
- Ο Adam έπεσε θύμα της σκοτεινής ενέργειας του Κρυστάλλινου Κρανίου ή τσάμπα γυάλιζε το μάτι του στα τελευταία λεπτά της σειράς;
- Ο Jake που προσπαθούσε να πείσει την Cassie ότι είναι γραφτό να είναι μαζί αυτοί οι δύο όντως κατέληξε στο ότι στην πραγματικότητα θέλει την Faye ή απλά τον επηρέασε ο επικείμενος, παρ' ολίγον θάνατός τους;
- Η Diana έφυγε με τον Αυστραλό για άλλες πολιτείες ή τελικά συνειδητοποίησε ότι το καθήκον της την κρατάει στην πόλη της; Και με την σκοτεινή της δύναμη; Την έδιωξε ή όχι;
- Η Cassie παραδόθηκε στην σκοτεινή της πλευρά γιατί κακά τα ψέματα, φάνηκε να την γουστάρει;
- Τι στο καλό ήταν στο φιαλίδιο που έστειλε ο παππούς του Jake στον εγγονό του προειδοποιώντας τον για δύσκολες μέρες;
- Ο Κύκλος ξαναδέθηκε ή κάτσανε στα αυγά τους;
- Και ίσως το σημαντικότερο... ποιος ακριβώς είναι ο λόγος που τα ξώγαμα του Blackwell έφτασαν στο Chance Harbor και τι έγινε από 'κει και μετά;

Και τέλος...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ FAIL ΤΟΥ CW
Ok, δεν συμφωνώ με την απόφασή τους αλλά για κάποιον λόγο επέλεξαν να διακόψουν μια σειρά που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και στήριξη είχε προδιαγραφές να πάει καλά, για να συνεχίσουν άλλες βλακείες ή να ξεκινήσουν νέες βλακείες. Κομμάτια να γίνει!
Έχεις όμως μια σειρά που ήδη πριν φτάσει στο τέλος της ξέρεις ότι κατά πάσα πιθανότητα θα κοπεί. Τι πρέπει να κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Να δώσεις ένα καλό finale! Και δεν λέω, το τελευταίο επεισόδιο της season ήταν εξαιρετικό, γεμάτο ανατροπές, εκπλήξεις και έντονα συναισθήματα. Όμως, δεν μας έλυσα καμία ουσιαστική απορία. Το χειρότερο δε όλων... μας δημιούργησε νέες γύρω από πράγματα που δεν θα μάθουμε ποτέ κατά πάσα πιθανότητα.
Όταν αποφασίζεις να τερματίσεις μια σειρά, άσχετα από το αν έχει πάει τόσο καλά όσο περίμενες ή όχι, οφείλεις να σεβαστείς αν μη τι άλλο όσους την παρακολουθούσαν. Τι κάνεις για να το πετύχεις αυτό; Προσπαθείς να κλείσεις όσα περισσότερα κενά μπορείς στην ήδη υπάρχουσα πλοκή και δεν ανοίγεις παράθυρα προς μια μελλοντική. Με μια λέξη... FAIL!!!