Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το Μόργκανβιλ είναι μια μικρή φοιτητούπολη γεμάτη ιδιόρρυθμους χαρακτήρες. Όταν όμως πέσει το σκοτάδι, το κακό κάνει την εμφάνισή του. Επειδή σε αυτή την πόλη, το κακό παραμονεύει στις πιο σκοτεινές σκιές – το κακό που θα γίνει καπνός στο λαμπερό φως της ημέρας.
Η Κλερ Ντάνβερς δεν άντεχε άλλο την εφιαλτική ζωή στη φοιτητική εστία της. Τα δημοφιλή κορίτσια δεν την άφηναν στιγμή να ξεχάσει ποια ήταν η θέση της στην κοινωνική σκηνή της σχολής· κάπου κάτω από το μηδέν. Και η Κλερ δεν έχει ακριβώς και τις σωστές διασυνδέσεις – με τους απέθαντους που κυβερνούν την πόλη.
Όταν η Κλερ φεύγει από την πανεπιστημιούπολη, το επιβλητικό παλαιό αρχοντικό όπου βρίσκει να νοικιάσει ένα δωμάτιο μπορεί να μην είναι πολύ καλύτερο. Οι καινούριοι συγκάτοικοί της δεν δίνουν και πολλά σημάδια ζωής. Όμως θα προστατεύσουν την Κλερ όταν τα πιο βαθιά κρυμμένα μυστικά της πόλης αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, διψασμένα για φρέσκο αίμα...

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως, οι βαμπιροϊστορίες, έχουν κατακλύσει τα ράφια των βιβλιοπωλείων, ειδικά την τελευταία τριετία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία, ή και υποκατηγορία της φανταστικής λογοτεχνίας. Και τις περισσότερες φορές, το κεντρικό θέμα είχε να κάνει με τον έρωτα μιας νεαρής κοπέλας με κάποιον ή κάποιους μακρυδόντηδες και κατά πόσο εκείνη μπορούσε να το διαχειριστεί και να επιλέξει τελικά, το καλύτερο για το μέλλον της. Φαντάζομαι πως αν σκόπευα να σας παρουσιάσω άλλη μια ιστορία του είδους τότε, πολύ πιθανόν να βαριόσασταν να μπείτε στην διαδικασία, και δικαιολογημένα θα έλεγα, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, και πολύ πιθανόν να μην διαβάζατε παρακάτω. Ωστόσο, η σειρά των "Morganville Vampires" φαίνεται πως ήρθε και στη χώρα μας με σκοπό να κάνει την διαφορά, πράγμα σίγουρο αν θέλετε την άποψή μου.

Η Κλερ είναι μια 16χρονη, σχεδόν 17χρονη όπως συνεχώς δηλώνει, κοπέλα η οποία, φτάνει στο Μόργκανβιλ του Τέξας προκειμένου να ξεκινήσει τις σπουδές της αφού, λόγω της υπέρμετρης εξυπνάδας και μελέτης της, κατάφερε να αποφοιτήσει από το λύκειο νωρίτερα από τον μέσο όρο ωστόσο, οι γονείς της την θεωρούν ιδιαιτέρως μικρή προκειμένου να απομακρυνθεί δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της. Όμως τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι για την Κλερ καθώς, γίνεται στόχος της Μόνικα και της παρέας της οι οποίες, δεν διστάζουν να απειλήσουν ακόμα και την ζωή της. Η Κλερ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της με πρώτο βήμα, την απομάκρυνσή της από την εστία και την εγκατάστασή της σε ένα σπίτι όπου η Μόνικα και τα θανατερά για εκείνη σχέδιά της να μην μπορούν να την αγγίξουν. Κάπως έτσι βρίσκεται στο Γυάλινο Σπίτι, να συγκατοικεί με τους Μάικλ, Σέιν και Ιβ οι οποίοι, όχι μόνο υποστηρίζουν την απόφασή της αλλά, προσπαθούν με κάθε μέσο να την προστατέψουν αποκαλύπτοντάς της το μεγαλύτερο γνωστό κρυφό μυστικό της πόλης που δεν είναι άλλο από το ότι ο έλεγχός της, βρίσκεται στα χέρια των βρικολάκων και μονάχα αν έχεις εξαγοράσει την προστασία τους, μπορείς να νιώσεις έστω και λίγο ασφαλής.

Η ιστορίας της Caine έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με όσες άλλες ιστορίες βρικολάκων έχουμε διαβάσει κατά καιρούς. Η πρώτη, έχει να κάνει με τον τόπο που διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας της. Η συγγραφέας, προφανώς σκεπτόμενη πως ο Νότος έχει πολυφορεθεί στην λογοτεχνία του παραφυσικού-μεταφυσικού, αποφάσισε να τοποθετήσει τους ήρωές της και τα προβλήματά τους στο Τέξας, υιοθετώντας για τους βρικόλακές της την εικόνα της κυβερνούσας φατριάς την ύπαρξη της οποίας όλοι γνωρίζουν αλλά, κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να την καθαιρέσει και αντίθετα, υποκύπτουν στον απόλυτο έλεγχό της. Η αμέσως επόμενη σημαντική διαφορά εντοπίζεται στην κεντρική ιδέα του story που, ευτυχώς, θέλει όχι έναν ή δύο αλλά, τέσσερις κεντρικούς ήρωες, με τον έναν να ξεχωρίζει ελαφρώς έναντι των υπολοίπων χωρίς ωστόσο να τους υποσκελίζει και οι οποίοι, δεν τρέφουν καμία απολύτως συμπάθεια απέναντι στα απέθαντα πλάσματα της νύχτας και αντίθετα, κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να ξεφύγουν από τα χέρια, ή τα δόντια τους αν προτιμάτε, διεκδικώντας όση ελευθερία μπορούν να έχουν σε μια καταδικασμένη πόλη.

Το πρώτο μέρος μιας σειράς που μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είναι πλημμυρισμένο από δράση, αγωνία και ένταση, πράγματα που μας έχουν λείψει αρκετά θα λέγαμε από τότε που το μελό συναίσθημα κατέλαβε τις βαμπιροϊστορίες των τελευταίων ετών. Όχι ότι τις σνομπάρω αλλά πως να το κάνουμε, η βία και το αίμα συνοδεύουν τα βαμπίρ και μπορεί ως προς το δεύτερο να μην ικανοποιούμαστε απόλυτα ωστόσο, στο κομμάτι βίας, δεχόμαστε κάθε δυνατή απόλαυση που αυτή έχει να μας προσφέρει, είτε μέσω των ίδιων των πλασμάτων, είτε μέσω των προστατευόμενών τους. Επιπλέον, οι βρικόλακες διατηρούν το αγέρωχο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και υποσκάπτουσα αγριότητα ύφος τους, αυτό που είναι την ίδια στιγμή εξαιρετικά τρομακτικό αλλά και γοητευτικό, δικαιολογώντας τον φόβο, το δέος ή και την υποταγή των εκάστοτε εμπλεκόμενων στην εξέλιξη της ιστορίας, άσχετα από το ποια μεριά διαλέγουμε σε έναν πόλεμο που μοιάζει έτοιμος να ξεσπάσει από λεπτό σε λεπτό αν οι ισορροπίες και οι συμμαχίες ανατραπούν.

Μια ιστορία που οι βρικόλακες αναζητούν μια χαμένη και σχεδόν γνώση. Μια ιστορία που τέσσερα νεαρά παιδιά προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους, μέσα από ένα παιχνίδι επιβίωσης που μπορεί με την ίδια ευκολία να τους οδηγήσει στην προστασία ή τον θάνατο. Μια ιστορία όπου οι βρικόλακες έχουν τον έλεγχο και οι άνθρωποι ή υποτάσσονται ή ψάχνουν τρόπους να αντεπιτεθούν, όχι προκαλώντας έναν πόλεμο αλλά, εξαγοράζοντας όση καταπιεσμένη ελευθερία και σιγουριά μπορούν μέσα σε μια πόλη που ιδρύθηκε από τα ίδια τα πλάσματα της νύχτας, εγκλωβίζοντας και φυλακίζοντας κάθε μέλος που έμελλε να γεννηθεί μέσα στα σύνορά της, με το να γίνει στόχος από την ίδια του την γέννηση μέχρι τον θάνατό του ή την έξοδο του από την πόλη κερδίζοντας ταυτόχρονα τη λήθη. Σαφέστατα δεν είναι ότι πιο εντυπωσιακό μπορεί να διαβάσει κανείς όμως, είναι φρέσκο, ενθουσιώδες και με σωστές δοσολογίες χιούμορ, γεμάτο αγωνία, δράση, έντονα συναισθήματα και οπωσδήποτε, μια ιστορία που σέβεται την κλασσικότητα του βαμπιρικού μύθου και που ανυπομονώ να διαβάσω την συνέχειά της καθώς, σε αφήνει με κομμένη την ανάσα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rachel Caine
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-960-6868-70-2