
Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εγκλωβισμένη σε μια χλιαρή σχέση με έναν άντρα που δεν μπορεί να τη δεχτεί όπως πραγματικά είναι, η παθιασμένη βιολίστρια Σάμερ Ζάχοβα βρίσκει διέξοδο στη μουσική της. Περνάει τα απογεύματα παίζοντας στους σταθμούς του μετρό, χαμένη στις μελωδίες του Βιβάλντι και του Μέντελσον.
Όταν καταστρέφεται το βιολί της, δέχεται μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Ντόμινικ, έναν καθηγητή πανεπιστημίου με πανίσχυρα πάθη, ο οποίος γοητεύεται από τη Σάμερ όταν την ακούει να παίζει. Ο Ντόμινικ θα αντικαταστήσει το βιολί της, υπό τον όρο εκείνη να του προσφέρει ένα ιδιωτικό κονσέρτο.
Ανίκανοι να αρνηθούν τη χημεία που υπάρχει μεταξύ τους, ο Ντόμινικ κι η Σάμερ ξεκινούν μια έντονη σχέση, γεμάτη τολμηρές εκπλήξεις και ανατροπές, απρόβλεπτη όσο και συναρπαστική. Για τη Σάμερ είναι μια αποκάλυψη να γνωρίσει τη σκοτεινή πλευρά της, που καταπίεζε για καιρό, όμως σύντομα θα ανακαλύψει πως η απόλαυση συνοδεύεται αναπόφευκτα από πόνο. Θα μπορέσει όμως μια σχέση γεννημένη μέσα από ένα τέτοιο καταλυτικό πάθος να επιβιώσει;
Προσωπική άποψη:
Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η ερωτική λογοτεχνία, έπειτα από αρκετά χρόνια που βρισκόταν στον πάγο, έχει πάρει τα πάνω της. Την αρχή έκαναν οι εκδόσεις Μεταίχμιο, επανεκδίδοντας μερικά από τα αριστουργήματα του είδους. Ακολούθησαν οι εκδόσεις Πατάκη, που με το "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι", έκαναν την επιτυχία της χρονιάς που φεύγει, για να ολοκληρώσουν τον κύκλο οι εκδόσεις Τουλίπα και η τριλογία "Crossfire". Και ενώ όλοι οι υπόλοιποι εκδοτικοί αναζητούν το βιβλίο εκείνο που θα μπορέσει να κάνει την διαφορά και να ξεχωρίσει, ώστε να γίνει το απόλυτο αναγνωστικό φετίχ, οι εκδόσεις Λιβάνη έρχονται με τη σειρά τους να μας παρουσιάσουν το πρώτο βιβλίο της τριλογίας "Ογδόντα Ημέρες", δημιούργημα δύο πολύ διάσημων όπως λέγεται συγγραφέων, οι οποίοι κρύβουν την ταυτότητα και τις συνδυασμένες τους προσπάθειες, πίσω από το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, Vina Jackson.
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την ζωή της Σάμερ Ζάχοβα ή για να είμαστε πιο ακριβείς, γύρω από την σεξουαλική της ζωή και ταυτότητα, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει, ποια πραγματικά είναι και τι είναι αυτό που αποζητά, ώστε να αισθανθεί ολοκληρωμένη. Η σχέση της με τον Ντάρεν, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που χρειάζεται και έτσι, αποφασίζει να τον αφήσει. Αυτό που δεν εγκαταλείπει όμως ποτέ, είναι το βιολί της και η μουσική που βγαίνει από αυτό, κάτι που την φέρνει στην έκταση εκείνη που θα ήθελε να την οδηγήσει και μια ερωτική σχέση. Τότε είναι που εμφανίζεται ο Ντόμινικ, ένας γοητευτικός άντρας που έχει τις δικές του εμμονές και ανάγκες, ο οποίος γοητεύεται από την Σάμερ που του γίνεται εμμονή. Όταν το βιολί της Σάμερ καταστρέφεται, ο Ντόμινικ, προσφέρεται να το αντικαταστήσει με αντάλλαγμα, ένα κονσέρτο μόνο για εκείνον, κάτι που η Σάμερ δέχεται χωρίς σκέψη. Τότε είναι που ανάμεσά τους ξεκινά ένα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να τους οδηγήσει αμφότερους στα άκρα καθώς, η απόλαυση και η ικανοποίηση, δεν έρχονται χωρίς κόστος στην τόσο παράξενη και ιδιόμορφη σχέση τους.
Πριν πω περισσότερα, θα πρέπει να τονίσω ότι το "Ογδόντα Ημέρες", δεν είναι ένα ανάγνωσμα για όλους. Η αισθητική και η φιλοσοφία του, παραπέμπουν σε εκείνη του Μαρκήσιου Ντε Σαντ γι' αυτό, όσοι τον έχετε διαβάσει και σοκαριστήκατε από την γραφή του, καλύτερα να επιλέξετε κάτι άλλο. Το ίδιο ισχύει και για τους υπέρμετρα ρομαντικούς που δεν μπορούν να δεχτούν την σκοτεινή πλευρά της σεξουαλικής φύσης του ανθρώπου, δεν την κατανοούν και δεν την καταλαβαίνουν, όχι απλά γιατί δεν τους ταιριάζει αλλά, γιατί αρνούνται να δεχτούν ότι για μερικούς ανθρώπους, αυτή είναι η αλήθεια της καθημερινότητάς τους. Κακά τα ψέματα... το βιβλίο μιλάει για τον φετιχισμό και τον ορισμό της υποταγής και άσχετα από το ότι, όσον αφορά το περιγραφικό σκέλος, δεν καταφεύγει σε προκλητικές ακρότητες, είναι σε θέση να σοκάρει έναν πιο συντηρητικό αναγνώστη. Προς θεού, δεν εννοώ ότι πρέπει να είσαι χαλαρών ηθών για να σου αρέσει αλλά, όπως και να το κάνουμε, πρέπει να είσαι αυτό που λένε, open mind.
Η σχέση της Σάμερ και τον Ντόμινικ, κάθε άλλο παρά συμβατική είναι. Άλλωστε, σκοπός των συγγραφέων δεν είναι να εξερευνήσουν τόσο τα συναισθηματικά κίνητρα κι ερεθίσματά τους αλλά, την σκοτεινή μεριά της ανθρώπινης φύσης και σεξουαλικότητας, μάρτυρας των οποίων είναι και οι ίδιοι. Και οι δυο τους, κυριεύονται από ένστικτα τα οποία είναι πάνω από αυτούς αναζητώντας μια μορφή ηδονής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υποταγή αλλά και τον πόνο. Αλλά όσον αφορά το μεταξύ τους παιχνίδι, η σχέση τους, είναι δούνε και λαβείν, μέχρι την στιγμή τουλάχιστον που το να προκαλέσουν ο ένας τον άλλον οδηγώντας τον στα άκρα, τους κατευθύνει σταδιακά στο χείλος του γκρεμού. Όμως στο επίκεντρο βρίσκεται κατ' εξοχήν η Σάμερ, η οποία είναι λιγότερο συνειδητοποιημένη από τον Ντόμινικ, πιο πρόθυμη να φτάσει στα άκρα, ρισκάροντας ακόμα και την ίδια την πνευματικότητά της και την ψυχική της ισορροπία. Φτάνει στα όριά της και δεν διστάζει να τα ξεπεράσει μάλιστα, στην προσπάθειά της να κατανοήσει ποια πραγματικά είναι και τελικά αναρωτιέμαι... αυτό οφείλεται στην αδυναμία της να ελέγξει τα πάθη της ή στην αστείρευτη τόλμη της που ασυνείδητα την οδηγεί στο να δοκιμάσει τα πάντα, προκειμένου να απορρίψει ότι δεν της ταιριάζει;
Κατά την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου, προσπαθούσα να αποφασίσω αν τελικά, μου άρεσε ή όχι. Ολοκληρώνοντάς το κατέληξα στο συμπέρασμα πως ναι, μου άρεσε και μάλιστα ιδιαιτέρως, για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Το ψυχολογικό προφίλ των κεντρικών χαρακτήρων αν και ακραίο, δεν είναι μη ρεαλιστικό, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε πως ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η καθημερινότητα, είναι ίδια με τη δική τους και δεν μπορούμε να τους ακυρώνουμε. Από την άλλη, η αφήγηση γίνεται με τέτοιον τρόπο που έχουμε τη δυνατότητα, σε ένα πρωτοπρόσωπο επίπεδο αφήγησης να δούμε, τόσο την οπτική της ίδιας της Σάμερ, κατανοώντας σε βάθος τα συναισθήματά της και τους λόγους των αποφάσεών της, όσο και ένα τριτοπρόσωπο επίπεδο, που μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα των γεγονότων, πως αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις οι περιφερειακοί χαρακτήρες, ο ίδιος ο Ντόμινικ και οι απλοί παρατηρητές, βλέποντας ουσιαστικά την ίδια κατάσταση, μέσα από διαφορετικά και πολλαπλά πρίσματα, όπως ακριβώς στην πραγματική ζωή.
Η ροή της αφήγησης είναι σταθερά ανοδική, με σημεία κορύφωσης και χαλάρωσης, εξισορροπώντας έτσι το σύνολο ώστε να διατηρεί μεν κάποια στοιχεία προκλητικότητας, χωρίς ωστόσο να αγγίζει τα όρια του πρόστυχου, προκαλώντας τα όρια του αναγνώστη, σεβόμενη προφανώς το γεγονός ότι δεν θα είναι όλοι όσοι πέσει στα χέρια τους εξίσου ανοιχτόμυαλοι. Η γραφή των συγγραφέων διακρίνεται από μια αδιαμφισβήτητη δυναμική, που συναρπάζει και σε καθηλώνει από την πρώτη, μέχρι και την τελευταία γραμμή. Η παθιασμένη με την μουσική Σάμερ και ο τρόπος που αυτή την κυριεύει και κατευθύνει τα βαθύτερα ένστικτά της, είναι τουλάχιστον γοητευτικός, όπως και ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να αναδυθεί η σκοτεινή πλευρά του καταλυτικού πάθους και της ανάγκης μερικές φορές, ορισμένων ανθρώπων, να κάνουν την ηθική, συναισθηματική και σεξουαλική υπέρβαση, προκειμένου να φτάσουν στα όρια της απόλαυσης, έστω κι αν ρισκάρουν ακροβατώντας πάνω σε μια πολύ λεπτή και ακαθόριστη διαχωριστή γραμμή. Αν μη τι άλλο, ένα μυθιστόρημα έκπληξη.
Βαθμολογία 8,5/10
Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Vina Jackson
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-14-2573-3
Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/18976/vina-jackson--ogdonta-imeres-kitrino-ekdoseis-libani
Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/18976/vina-jackson--ogdonta-imeres-kitrino-ekdoseis-libani
21 Σχόλια:
Αυτό το είναι γνωστό της πάση βγάζει μάτια, ρε παιδιά! Έλεος, σε μπλογκ για το βιβλίο!!! Προσέχτε τα κάτι τέτοια γιατί μετά αρχίζουν οι άλλοι να λένε περί επιπέδου βιβλίων και αναγνωστών και δε συμμαζεύεται
@ Φίλε ανώνυμε έχεις δίκιο και σ' ευχαριστώ για την παρατήρηση. Απλά καμιά φορά, μέσα στην βιασύνη να τα προλάβεις όλα και εκ παραδρομής, συμβαίνουν και αυτά. Με ένα τρίχρονο να ξεφωνίζει μες τ' αυτιά μου, όλο και κάτι τέτοιο θα συμβεί καμιά φορά.
Νομίζω το έλεος αρμόζει στο ότι κάποιος παρατηρεί το λάθος και δεν επικεντρώνεται στην κριτική σαν σύνολο. Ένα μπλογκ είναι, δεν είναι ιστολόγιο του Μπαμπινιώτη για να περιμένουμε όλα να είναι τέλεια ορθογραφημένα...
@ Φίλε ανώνυμε (2) καταλαβαίνω το να περιμένει κανείς από έναν ιστότοπο, έστω κι αν μιλάμε για ένα Blog, ο οποίος ασχολείται με το βιβλίο (και όχι μόνο), να αποτελείται από συντάκτες ορθογράφους.
Θα έλεγα ότι είμαι ορθογράφος και αρκετά μάλιστα αλλά ως άνθρωπος που έχω να ασχοληθώ με 1002 πράγματα ταυτόχρονα, θέλοντας και μη, κάτι θα μου ξεφύγει, είτε γιατί δεν το πρόσεξε, είτε γιατί ήμουν βιαστική...
Απλά όπως λες, γιατί θα πρέπει να συμφωνήσω, η ουσία για μένα είναι στην συνολική έκφραση. Μπορείς να βρεις μέσα στα διάφορα post, ολοκληρωτικά ανορθόγραφα σχόλια που όμως, κρύβουν μια αλήθεια για το εκάστοτε έργο που δεν θα σε συγκινούσε περισσότερο, αν δεν είχε λάθη.
Δεν διαφωνώ μαζί σου, Γιώτα. Και εμένα με ενοχλούν τα ορθογραφικά λάθη αλλά δεν το θεωρώ ελεεινό να κάνει κανείς κάποια, ειδικότερα όταν δημοσιεύει ένα μεγάλης έκτασης κείμενο το οποίο έχει ως στόχο να ενημερώσει τους αναγνώστες για μια προσωπική άποψη και όχι να τους μάθει ορθογραφία.
Ειδικά κάποιος που έχει σε εκτίμηση τα βιβλία, όπως φαίνεται ότι κάνει ο πρώτος ανώνυμος,θα έπρεπε να ξέρει ότι δεν είναι σωστό να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του...
@ Φίλε ανώνυμε (2) σ' ευχαριστώ και συμφωνώ. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και νομίζω ότι και δικαιολογούνται και τελικά, δεν έχουν να πουν κάτι ούτε για το άτομο, ούτε την προσωπικότητα, ούτε το επίπεδό του! :)
Ξέχασα να σου πω ότι είμαι ο Teodan! Είμαι από το λάπτοπ του αδερφού μου και έχω ξεχάσει τον κωδικό του λογαριασμού μου :P
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Έχω δει και κείμενα που είναι άψογα αρθογραφημένα αλλά χωρίς ουσία. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσες να ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία. Πάντα οι κριτικές σου εκφράζουν όσα εγώ δεν μπορώ να πω με λόγια. Ακόμα και αν πάρχουν ορθογραφικά λάθη, που για να ομολογήσω την αλήθεια, δεν έχω παρατηρήσει, σε παρασέρνει το περιεχόμενο...
@ Γεια σου Teodan! :)
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, για ακόμα μια φορά. Είναι χαρά κι ευχαρίστηση να ξέρω πως αυτό που κάνω, εκφράζει κάποιους ανθρώπους! :D
Η αλήθεια είναι πως ο Blogger, έχει σύστημα επισήμανσης λαθών κι έτσι, αν κάτι σου ξεφύγει, μπορείς να το δεις, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Γενικά δεν κάνω λάθη αλλά όταν γράφεις τόσο μεγάλης έκτασης κείμενο, όλο και κάτι μπορεί να σου ξεφύγει! :P
Παρακαλώ, Γιώτα. Εγώ σε συγχωρώ για τα ορθογραφικά αλλά δε σε συγχωρώ που δεν έχεις δει ακόμα το 500... :P
Mέχρι και ότι το ψευδώνυμο ήταν Mr T και όχι Teodan είχα ξεχάσει :P
@ Mr. T, δεν παίζεσαι! Χα, χα, χα... μα καλά, με γνωστό μιλάω τόσες μέρες; :P
Διαβάζω και γράφω! Δεν έχω αδειάσει καθόλου ώστε να την δω! :(
Μην με μαλώνεις!
"δεν το θεωρώ ελεεινό να κάνει κανείς λάθη....."
Ούτε κι εγώ το θεωρώ ελεεινό Ανώνυμε 2, μην τρελαθούμε, δεν σήμαινε αυτό το πράγμα το έλεος που έγραψα. Σήμαινε μόνο φιλικά προσοχή. Ούτε ζήτησα από τη Γιώτα να είναι Μπαμπινιώτης ούτε θεωρώ ελεεινά τα άρθρα της!! Και τέρμα εδώ, γιατί χάσαμε την ουσία όπως είπες κι εσύ και την μπάλα μαζί :)
@ Παιδιά... ειρήνη υμίν!!!
:P
Λοιπόν, στο θέμα μας τώρα !! Τριλογία έιναι εε? Βιάστηκα τότε να εκφράσω άποψη, αναθεωρώ και αναμένω τα επόμενα..έπρεπε να το ξέρω πως είναι τριλογία, γιατί δεν το γράφει στο βιβλίο ?
@ Meni μου, αν δεν κάνω τραγικό λάθος, πρέπει να το αναφέρει στις ευχαριστίες.
Ο γενικός τίτλος της τριλογίας είναι "Ογδόντα Ημέρες" και σε κάθε βιβλίο, αλλάζει το χρώμα! ;)
Πάντως, είναι ιδιαίτερο βιβλίο, αυτό να λέγεται!
έχεις δίκαιο, το αναφέρει στις ευχαριστίες που η αλήθεια να λέγεται δεν διαβάζω ποτέ.. ευχαριστώ πολύ.Ναι, είναι ιδιαίτερο και τώρα είμαι περίεργη να δω τι εξέλιξη θα έχει..Πάντως με όλα αυτά τα βιβλία (Γκρέυ-Γκίντεον-Ντομινίκ κλπ), μάθαμε και κάτι από κλασσική μουσική, όλο και κάτι ψάχνουμε στο youtube !!
@ Meni, εγώ πάλι, οι ευχαριστίες είναι το πρώτο πράμα που διαβάζω! :P
Χα, χα, χα... πες το ψέματα! Όλοι οι Kinky τύποι, έχουν κλασσικό γούστο στη μουσική! :P
Oπως αναφερεις κι εσυ παραπανω ειχα διχαστει με αυτο το βιβλιο για το αν τελικα μου αρεσε η οχι..ειμαι περιεργη παντως να δω πως θα εξελιχτει αυτη η ιδιαιτερη μεταξυ τους σχεση και αν θα μπορεσει να φτασει σε ενα πιο προσωπικο επιπεδο στη συνεχεια..γιατι σηγουρα δεν θα την ελεγες ρομαντικη και δεν ειναι εκει το θεμα της υποθεσης, αλλα το συναισθημα υπαρχει εστω και υποτυπωδης..
Σηγουρα οχι ενα βιβλιο για ολους!
@ Ειρήνη, είναι περίεργο βιβλίο κι αν δεν είσαι προετοιμασμένος, μπορεί να σε πιάσει σε... περίεργη κατάσταση, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω! :P
Σίγουρα η σχέση τους εξελίσσεται και αλλάζει και θα ήθελα να διαβάσεις και την συνέχεια για να μου πεις τις εντυπώσεις σου!
Νομιζω οτι αν δει κανεις αυτο το βιβλιο γι'αυτο που ειναι και πραγματευεται και χωρις διαθεση λογοκρισιας,μπορει να το διαβασει ευχαριστα..αλλωστε πιστευω οτι το ζητουμενο με τους συγγραφεις στη προκειμενη περιπτωση δεν ειναι να σοκαρουν τους αναγνωστες τους αλλα να δειξουν οτι καποιοι ανθρωποι ειναι ετσι και κανουν αυτες τις επιλογες γιατι δεν μπορουν να ειναι αλλιως..
Την συνεχεια θα την διαβασω αμεσα οποτε θα τα ξαναπουμε.
@ Αυτό είναι Ειρήνη το point του βιβλίου και γι' αυτό και μου άρεσε. Ήταν κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το πρωτότυπο και διαφορετικό. Και ναι μεν το 2ο μέρος μου άρεσε λιγότερο, όμως, και πάλι, ανυπομονώ να διαβάσω το τελευταίο μέρος.
Δημοσίευση σχολίου