.1.jpg)
Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στις ατελείωτες πλαγιές της Μοντάνα απλώνεται το ράντσο Λύκος. Ολόγυρα, οι πέριξ δεν πολυαμφιβάλλουν πως κάτοικοί του είναι τα μέλη μιας φατρίας λυκανθρώπων, από τους πιο ισχυρούς της βορείου Αμερικής.
Ανάμεσά τους, θέση έχει μόνο ένας άνθρωπος: ο Ιντιάνα Τέλλερ.
Παιδί ενός ανθρώπου με μυστηριώδεις δυνάμεις κι ενός λυκανθρώπου, ο Ιντιάνα είναι ο εγγονός και μοναδικός κληρονόμος της οικογένειας.
Καθώς αισθάνεται ξένος ανάμεσα στους δικούς του, φεύγει σε αναζήτηση μιας φυσιολογικής ζωής και γράφεται στο πανεπιστήμιο της Μοντάνα.
Εκεί γνωρίζει τη φοβερή Κατερίνα 'Ο Χάρα και τον Τάιλερ Μπράντκελ, γιο του αιωνίου αντιπάλου του παππού του.
'Οταν ο Ιντιάνα βγαίνει σαν από θαύμα ανέπαφος από ένα τρομερό ατύχημα, γινόμενος καπνός την τελευταία στιγμή, αντιλαμβάνεται πως διαθέτει την ικανότητα να κάνει το χρόνο να γυρίζει πίσω όταν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Να λοιπόν ένα πολύτιμο ατού, μια και το ατύχημά του μοιάζει μάλλον ύποπτο.
Μήπως κάποιος προσπάθησε να τον αφανίσει;
Η ασφάλεια των λύκων φαίνεται να απειλείται περισσότερο από ποτέ.
Προσωπική άποψη:
Όταν η λογοτεχνία του φανταστικού και του paranormal, έκανε δυναμική εμφάνιση και κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, συστήνοντας το είδος ακόμα και σε εκείνους που δεν είχαν ιδέα σχετικά με αυτό, τα ράφια των βιβλιοπωλείων γέμισαν με ιστορίες για βρικόλακες. Λίγο καιρό μετά, και όταν το θέμα άρχισε πλέον να χωλαίνει, ήρθε η σειρά των αγγέλων να κάνουν την εμφάνισή τους, για να δώσουν σειρά στους λύκους, ενώ ακολούθησαν οι νεράιδες και τα ξωτικά. Αν με ρωτούσε κανείς πριν από κάποιο καιρό, ποιος συμπαθούσα λιγότερα ανάμεσα τους εκπροσώπους του φανταστικού, θα απαντούσα χωρίς δισταγμό και δεύτερη σκέψη, τους λύκους, το σύμπαν των οποίων μου φαινόταν λιγότερο ενδιαφέρον από των υπολοίπων. Βέβαια, στο διάστημα που ακολούθησε, έπεσαν στα χέρια μου αρκετές ιστορίες για τα είδος τους, που με έκαναν σταδιακά να αλλάξω γνώμη. Και όταν είδα το εξώφυλλο του "Indiana Teller" και διάβασα την περίληψη, πίστεψα αρχικά πως θα είχαμε να κάνουμε με μια ακόμα επανάληψη καθώς, πως θα μπορούσε να μου δώσει κάτι το διαφορετικό. Τελικά, αποδείχτηκε ότι είχα λάθος και ο Indianna, έκλεψε την καρδιά μου.
Βρισκόμαστε στην Βόρειο Αμερική, στις πλαγιές των βουνών της Μοντάνα και το ράντζο Λύκος, το οποίο κατοικείται από μια φατρία λυκανθρώπων. Όμως ανάμεσά τους, βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο Ιντιάνα Τέλλερ, εγγονός του αρχηγού της αγέλης ο οποίος, δεν κληρονόμησε τα λυκίσια γονίδια του πατέρα του αλλά, τα ανθρώπινα της μητέρας του. Όμως και η μητέρα του δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά, ένας Χρονο-Ιχνηλάτης, έχοντας τη μοναδική ικανότητα να ταξιδεύει στον χρόνο, με τραγικές ωστόσο συνέπειες. Ο Ιντιάνα μεγαλώνει στο ράντζο και τα χρόνια περνάνε αλλά καθώς δεν αισθάνεται να ταιριάζει εκεί και πως δεν πρόκειται ποτέ να έχει την αποδοχή των δικών του και τη θέση που δικαιωματικά του ανήκει, ανάμεσα στα μέλη της αγέλης, φεύγει για το πανεπιστήμιο της Μοντάνα σε μια προσπάθεια, να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και να ανακαλύψει, ποιος πραγματικά είναι και που ανήκει. Εκεί θα γνωρίσει την Κατερίνα την οποία θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα αλλά και τον Τάιλερ, τον γιο του μεγαλύτερου εχθρού του παππού του, την θέση του οποίου προσπαθεί να σφετεριστεί. Ένα παρ' ολίγον θανατηφόρο ατύχημα, θα κάνει τον Ιντιάνα να ανακαλύψει ότι είναι περισσότερα από ένας απλός άνθρωπος και πως η ασφάλεια της φυλής του, είναι πιο εύθραυστη από ποτέ, καλώντας τον να δράσει για να την προστατέψει.
Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ανάγκη μια ιστορία για να κερδίσει τον αναγνώστη, είναι η πρωτοτυπία και αν μη τι άλλο, η ιστορία του Ιντιάνα, έχει μπόλικη από αυτήν. Ο Ιντιάνα δεν είναι το κλασσικό πρότυπο χαρακτήρα που ανακαλύπτει τυχαία την ύπαρξη ενός εντελώς διαφορετικού και μυστηριώδους κόσμου. Αποτελεί τμήμα του, από τη γέννησή του κι όλας και μεγάλωσε μέσα σε αυτόν όντας όμως διαφορετικός. Αν και γιος λύκου, δεν κληρονόμησε τα γονίδια του πατέρα του κατά συνέπεια, είναι ο απόκληρος της φυλής του, ένα πλάσμα κατώτερο που ποτέ κανένας δεν θα δεχτεί απόλυτα και δεν θα αναγνωρίσει την εξουσία που δικαιωματικά θα κλήρονομήσει κάποια στιγμή. Ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει αρχηγός και ηγέτης. Όμως εκείνος, δεν παραδίδει τα όπλα και αγωνίζεται κάθε μέρα να γίνει καλύτερος, όχι μόνο για να κερδίσει την αναγνώριση της φυλής του αλλά, για να μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του, μια επιλογή που στην πορεία της ζωής του, θα αποδειχθεί πολύ πιο έξυπνη και χρήσιμη απ' όσο ίσως να μπορούσε ποτέ να πιστέψει. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι άνθρωπος, δεν είναι διόλου συνηθισμένος. Δεν θα γίνει ποτέ ένας κανονικός Άλφα και όμως, παρουσιάζει πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός από αυτούς. Και εκτός των άλλων, όταν θα βρεθεί στα όρια, θα ανακαλύψει ότι έχει άλλη μια συγκλονιστική ικανότητα η οποία μπορεί να είναι παράλληλα ευχή και κατάρα.
Το ότι η Sophie Audouin- Mamikonian θεωρείται η Rowling της Γαλλίας, δεν είναι διόλου τυχαίο. Τόσο η γραφή της, όσο και η δομή της ιστορίας της, είναι εξαιρετικές. Εστιάζει στην φυλή των λύκων ωστόσο, δεν ακυρώνει την ύπαρξη άλλων φανταστικών πλασμάτων, χωρίς όμως να επικεντρώνεται πάνω τους. Δεν είναι αυτός άλλωστε ο στόχος της. Γι' αυτή οι λύκοι, είναι πλάσματα ξεχωριστά, μοναδικά, όχι μόνο ως προς τη φύση και τις δυνάμεις τους αλλά, ως προς τον τρόπο που έχουν χτίσει την ζωή τους προκειμένου να διαφυλάξουν το μυστικό τους. Υπάρχει μια αγριότητα που χαρακτηρίζει τις συνήθειές τους, που είναι τρομακτική και συνάμα, γοητευτική. Η φατρία λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο σύστημα κανόνων γιατί χωρίς αυτούς, ο κόσμος τους μπορεί να καταρρεύσει. Τι γίνεται όμως όταν οι νόμοι αυτοί αποδεικνύονται πολύ σκληροί και άδικοι για να τους ακολουθήσεις; Τι συμβαίνει όταν οι προσωπικές σου επιθυμίες έρχονται σε κόντρα με τους νόμους αυτούς; Θα αντιταχθείς σε όλα όσα διδάχτηκες, στους ανθρώπους που σε γαλούχησαν ή θα ακολουθήσεις την πορεία που καθορίστηκε για 'σένα χωρίς καν να ρωτηθείς; Αυτά, είναι τα μεγάλα ερωτήματα πάνω στα οποία στηρίζεται η δομή αλλά και η εξέλιξη της ιστορίας, με τον Ιντιάνα να πρέπει να επιλέξει την πορεία που θα ακολουθήσει.
Η συγγραφέας συνδυάζει το φανταστικό με το μεταφυσικό στοιχείο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό κράμα που εντυπωσιάζει την πρωτοτυπία του, οδηγώντας σε μια ιστορία που δεν στερείται εκπλήξεων και ανατροπών, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, κόβοντάς σου την ανάσα με την ένταση των συναισθημάτων που σου προκαλεί. Πάνω απ' όλα όμως, είναι μια ιστορία για την αίσθηση της τιμής και του καθήκοντος εν μέσω ενός παιχνιδιού για τη δύναμη και την εξουσία με έναν τρόπο, που δεν έχουμε δει ποτέ άλλοτε μέσα από την λογοτεχνία του είδους. Ο Ιντιάνα, είναι ένας χαρακτήρας που δεν γίνεται να μην λατρέψετε, που παρά τις θεωρητικές του αδυναμίες, αποδεικνύεται ο πιο δυνατός κρίκος σε έναν αγώνα, σε έναν πόλεμο που μόλις έχει ξεκινήσει. Και το μέλλον είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο, όχι για τους ήρωές μας που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες αλλά για εμάς τους αναγνώστες, που θα περιμένουμε διψασμένοι την συνέχεια, την Άνοιξη του 2013, που ελπίζω να έρθει πιο σύντομα απ' όσο λέει το ημερολόγιό μου. Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την φυλή των λύκων, ξανασκεφτείτε το και αναζητήστε το "Ανοιξιάτικο Φεγγάρι" προκειμένου να σας ταξιδέψει σε ένα μαγικό, μοναδικά υπέροχο και συγκλονιστικό ταξίδι.
Βαθμολογία 10/10
Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Audouin- Mamikonian
Μεταφραστής: Καλύβας Θωμάς
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 457
ISBN: 978-618-5021-01-6
Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/194/sophie-audouin-mamikonian-indiana-teller-ekdoseis-mati
Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/194/sophie-audouin-mamikonian-indiana-teller-ekdoseis-mati
19 Σχόλια:
Ανυπομονώ να το πάρω στα χέρια μου!!!
Κι εγω!!
Ωραια κριτικη οπως παντα κυρια Παπαδημακοπουλου!
@ Βίβιαν υπομονή! Θα το έχεις πολύ σύντομα! ;)
@ Κα Ειρήνη, θα σας βολέψουμε κι εσάς! Με την καλή σας την κουβέντα όπως πάντα! ;)
Ρε συ Γιώτα! Πάλι 10άρι;
Ο κατάλογός μου δεν έχει πάτο πια!Χαχαχα.
Θα μπει και αυτό οπωσδήποτε, απλά δεν ξέρω με ποια σειρά προτεραιότητας.
Από ότι κατάλαβα, θα βγει και 2ο την άνοιξη. Υπάρχουν κι άλλα; Πόσα είναι συνολικά;
@ Τι να κάνω Ευάκι! Το λάτρεψα... :)
Σύνολο θα είναι 4 και ναι, το 2ο είναι προγραμματισμένο για Άνοιξη.
Τόσο καλό ρε συ;;;Τώρα μου κίνησες την περιέργεια!!!
@ Χρύσα, πρέπει να το πάρεις. Θα με θυμηθείς!
Ξέρετε ποτέ θα βγουν τα επόμενα; Το 2ο λένε για άνοιξη. Αλλά ποτέ ακριβώς;
@ Αγαπητέ Ανώνυμε, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση. Όταν μάθω κάτι σχετικό, θα σας ενημερώσω. :)
Εεεχ, έγραψα ένα κατεβατό πριν και ο μπλογκερ μου έβγαλε σφάλμα και το έχασα...
Οπότε επειδή βαριέμαι να το ξαναγράψω, έχω να πω ότι το βιβλίο είναι καταπληκτικό. Με μάγεψε η γραφή και ο χαρακτήρας του Ιντιάνα. Είναι ο πιο αξιαγάπητος χαρακτήρας που έχω συναντήσει ως τωρα. Η πλοκή και η δομή φανταστική, εξελίξεις, δράση και ανατροπές, πόλύ πλήρες και με μια νότα αισιοδοξίας όλη την ώρα, ίσως γιατί ο ιντιάνα με όλο τον αυτοσαρκασμό του έβγαζε συνεχώς κάτι χιουμοριστικό από μέσα του. Πολύ δυνατό!!!
Ανυπομονώ για το 2ο. Μήπως έχουμε κανένα νεότερο αλήθεια;
@ Εύα, επειδή κι εγώ την έχω πατήσει -και έτσι έμαθα το μάθημά μου- κάνε πάντα ένα copy το κείμενό σου πριν την δημοσίευση οπότε, άμα γίνει καμιά στραβή, με ένα paste να ξεμπερδεύεις! ;)
Στο βιβλίο τώρα... έχει κάποια θέματα στην επιμέλεια αλλά μου άρεσε πάρα, πάρα πολύ. Έχει τα πάντα και ο Ιντιάνα είναι όπως λες κι εσύ ένας χαρακτήρας που δεν μπορεί να μην σε κερδίσει, αξιαγάπητος από την αρχή μέχρι το τέλος!
Το παλεύουμε για τέλος του μήνα διαφορετικά, αρχές φθινοπώρου.
Θα συμφωνησω με το σχολιο της Ευας,απολαυσα επισης τον αυτοσαρκασμο του Ιντιανα που με εκανε πολλες φορες να χαμογελασω κ την πλοκη του που μ'εκανε να διαβασω αυτο το βιβλιο τοσο ευχαριστα!!Ακρως διαφορετικο κ πρωτοτυπο,μια ιστορια με λυκους κ πλασματα οπως δεν τα εχουμε συναντησει σε αλλο βιβλιο κ μ'ενα πολυ δυνατο κ ανατρεπτικο φιναλε!Λατρεψα τον Σιμους (αυτη η προφορα του με πεθανε χα χα) κ την Νανι,τον Αξελ κ τον Τσακ,το μυστηριο γυρω απο το ρολο της μητερας του Ιντι,αλλα πανω απο ολους τον ιδιο τον Ιντιανα!!
Μακαρι να βγει στο τελος του μηνα,αλλα οπως κ να χει ειναι ενα βιβλιο που αξιζει να περιμενουμε την συνεχεια του!Αυτα!
@ Ειρήνη... δεν αγάπησες κανέναν απ' ότι βλέπω! Χα, χα, χα...
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία οπότε, δεν την χάνουμε ακόμα! ;)
εχω μεγαλη καρδια εγω...χα χα χα
Α,ο Σιμους ειναι ολα τα λεφτα,η αδυναμια μου!!
@ Ειρήνη, γιατί δεν εκπλήσσομαι! Χα, χα, χα...
μμμ,αν δεν με πειραξεις θα σκασεις πια!(προσωπακι με γλωσσα)
@ Ειρήνη, όχι που θα έχανα την ευκαιρία! :P
Το διάβασα και μ' άρεσε πολύ. Λάτρεψα τον αυτοσαρκασμό του πρωταγωνιστή-αφηγητή, που δίνει μια διαφορετική, πιο φρέσκια νότα στην όλη ιστορία.
Δημοσίευση σχολίου