Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν ξυπνά σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον, η Σκάι ξέρει ότι της έχει συμβεί κάτι φοβερό. Και μόνο τη στιγμή που θα ακούσει τη φωνή του Άσερ, του μελαχρινού αγγέλου που ερωτεύτηκε, θα την πνίξουν και πάλι οι αναμνήσεις. Προσπαθεί να αφήσει πίσω της το παρελθόν, αλλά γνωρίζει ότι θα τη στοιχειώνει για πάντα η προδοσία που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή.
Η Σκάι γυρίζει στο σπίτι, τίποτε όμως δε θα είναι πια το ίδιο. Καθώς δοκιμάζει τα όρια των δυνάμεών της, ανακαλύπτει ότι είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ όσο φανταζόταν. Τόσο η Τάξη όσο και η Επανάσταση τη θέλουν στο πλευρό τους. Εκείνη, ωστόσο, δεν μπορεί να ξεχάσει την τρομακτική αλήθεια για την Τάξη ούτε, όμως, να ταχθεί αβίαστα υπέρ της Επανάστασης.

Προσωπική άποψη:
Έχει περάσει ένας χρόνος απ' όταν διάβασα το "Αγγελικό Σκοτάδι" και όμως, μοιάζει σαν να ήταν χθες. Και αυτό οφείλεται ναι μεν στο γεγονός ότι ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα που δεν το αντιλαμβάνεσαι, ιδιαίτερα όταν διαβάζεις στο μεσοδιάστημα πολύ ωραία βιβλία, αλλά επιπλέον, η ιστορία αυτή, είναι μία από εκείνες που σε κερδίζουν και μένουν στο μυαλό και την καρδιά σου ανεξίτηλες, σαν να μην πέρασε μια μέρα απ' όταν άνοιξες την πρώτη τους σελίδα και παρασύρθηκες σε έναν άλλον κόσμο. Εκτός όμως όλων αυτών, αποδείχτηκε τελικά πως η πολύμηνη αναμονή, δεν άξιζε απλά τον κόπο αλλά, κάτι περισσότερο. Και αυτό γιατί η Jocelyn Davies επανήλθε, προσφέροντάς μας περισσότερα απ' όσα θα περιμέναμε, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά πως έχει την ικανότητα να μας παρασύρει με την πένα της.

Στο τέλος του προηγούμενου βιβλίου, είχαμε αφήσει την Σκάι να ψυχορραγεί στα χέρια του Άσερ, έπειτα από το θανατηφόρο χτύπημα του Ντέβιν εναντίον της. Η Σκάι, καταφέρνει να ξεπεράσει τον κίνδυνο και έρχεται αντιμέτωπη με μια σημαντική επιλογή. Θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Τάξη και τους Επαναστάτες, στο πλευρό ποιου θα ταχτεί σε μια μάχη που μοιάζει έτοιμη να ξεκινήσει, από την στιγμή που η ανακωχή έσπασε. Και φυσικά, μην έχοντας άλλη επιλογή δεδομένων των συνθηκών, και μην μπορώντας να πάει κόντρα στην αγάπη της για τον Άσερ, τάσσεται στο πλευρό το δικό του και της παράταξής του. Επιστρέφοντας στο σπίτι της, προσπαθεί να ισορροπήσει και πάλι την καθημερινότητά της αλλά και να ελέγξει τις δυνάμεις της που γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσει τα ανάμεικτα συναισθήματά της, τους φίλους της, τα παράξενα όνειρά της αλλά και τις αποκαλύψεις γύρω από την οικογένειά της που συνδυασμένα, απειλούν να αλλάξουν τη ζωή και την κοσμοθεωρία της.

Σε σχέση με το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, θα λέγαμε πως αυτό εδώ, είναι πιο πολυδιάστατο. Η Σκάι, έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά γεγονότα τα οποία, και πρέπει να βάλει σε τάξη, πριν να αποφασίσει πως θα πράξει και ποιον δρόμο τελικά θα ακολουθήσει. Η αγάπη της για τον Άσερ είναι μεγάλη και αναμφισβήτητη, θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για εκείνον αρκεί, να είναι μαζί στην αιωνιότητα. Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι ο Ντέβιν την πρόδωσε, δεν μπορεί να εμποδίσει τον εαυτό της να νοιάζεται για εκείνον, ούτε να αισθάνεται πράγματα γι' αυτόν. Οι φίλοι της δεν την απομακρύνουν όμως οι σχέσεις τους, μοιάζουν να αλλάζουν και εκείνη, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το εμποδίσει καθώς, για να τους προστατέψει, πρέπει να τους κρατήσει στο σκοτάδι. Οι δύο αντίπαλες αγγελικές παρατάξεις την διεκδικούν και εκείνη πρέπει να επιλέξει ανάμεσά τους. Όμως πόσο εύκολο είναι αυτό στην πραγματικότητα όταν στις φλέβες της κυλάει αίμα που είναι εξίσου φωτεινό, όσο και σκοτεινό; Πώς μπορεί να επιλέξει όταν μια απόφασή της μπορεί να ακυρώσει αυτό που πραγματικά είναι;

Η Σκάι, πρέπει να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα σε αυτό που υπήρξε μέχρι σήμερα και σε αυτό, που ανέκαθεν προοριζόταν να γίνει. Μπορεί να είναι άγγελος όμως, 17 ολόκληρα χρόνια, έζησε ως άνθρωπος και αυτό, δεν αλλάζει, ούτε τις ανάγκες, ούτε τις επιθυμίες της. Οι δυνάμεις της γίνονται όλο και πιο ισχυρές και εκείνη, με μεγάλη προσπάθεια, καταφέρνει να τις ελέγξει όλο και περισσότερο. Και τελικά, είναι στο χέρι της να αλλάξει τον κόσμο, να γίνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το όπλο εκείνο που θα καθορίσει το μέλλον και ίσως, να συμβάλλει στο να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Οι αποκαλύψεις δε γύρω από το παρελθόν της οικογένειάς της, θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, θα την κάνουν να δει ξεκάθαρα την αλήθεια που υπήρχε εξ' αρχής μπροστά στα μάτια της αλλά εκείνη, δεν ήταν σε θέση να δει και το να επιλέξει, δεν θα είναι εύκολο αλλά, θα είναι οπωσδήποτε μονόδρομος, ένας μονόδρομος που θα καθορίσει το μέλλον και την εξέλιξη των πραγμάτων, κάτι που θα περιμένουμε με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία από την προηγούμενη φορά.

Η Davies ξέρει πως να μας κρατά σε εγρήγορση και αυτό φαίνεται, από τις πρώτες κι όλας σελίδες του βιβλίου. Μας παρασύρει σε ένα ταξίδι αναζήτησης του ποιοι είμαστε αλλά, και ποιο είναι το πεπρωμένο μας από το οποίο, κανείς δεν ξεφεύγει εύκολα. Παίζει με τα συναισθήματά μας, μας κάνει να ταυτιστούμε με τους ήρωές της και να βιώσουμε κάθε φόβο, κάθε αμφιβολία, κάθε προβληματισμό τους. Ο αγγελικός της κόσμος είναι πλέον, απόλυτα ξεκάθαρος, ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε κάθε του πτυχή και δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε τον τρόπο με τον οποίο περιπλέκει και κατευθύνει τελικά τα γεγονότα. Τι κι αν έχουμε διαβάσει και άλλες ιστορίες του είδους, αυτή η συγκεκριμένη, έχει τον δικό της χαρακτήρα, την δικιά της ταυτότητα και αυτό είναι τελικά που την κάνει ξεχωριστή και ιδιαίτερη και δεν μπορείς, ακόμα κι αν προσπαθήσεις, να μην την αγαπήσεις. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, γνωρίστε τον κόσμο της Σκάι και απλώστε μαζί της τα δικά σας φτερά.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jocelyn Davies
Μεταφραστής: Συλλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-01-0156-0

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/20888/book-review-aggeliko-skotadi-ragismenh-psyxh-2-jocelyn-davies