Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι γονείς χρειάζονται βοήθεια για να καθοδηγήσουν με ασφάλεια τα παιδιά τους στην επαφή με τον διαδικτυακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Το facebook στη ζωή των παιδιών μας" προσφέρει μια σειρά από πρακτικές και άμεσες συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τους σοβαρότερους κινδύνους στη χρήση των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας:
- θέματα σχέσεων
- διαταραχές προσοχής
- εθισμός
- ελλιπής προστασία στο διαδίκτυο
Αντί να αποκλείει εντελώς τα παιδιά από διαδικτυακές εικόνες και μηνύματα, η πρακτική προσέγγιση του James P.Steyer προσφέρει χρήσιμα εργαλεία που μας βοηθούν να φιλτράρουμε αποτελεσματικά το διαδικτυακό περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις για τα παιδιά μας, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, με βάση πάντα τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας, ενώ κατορθώνουμε να διατηρήσουμε μια πολύ καλή σχέση μαζί τους.

Προσωπική άποψη:
Πόσοι από εσάς, είστε γονείς; Πόσοι ανησυχείτε για το μέλλον των παιδιών σας; Πόσοι τρέμετε σκεπτόμενοι τι είδους επιρροή μπορεί να ασκεί πάνω τους το Facebook αλλά και το διαδίκτυο γενικότερα; Όντας μητέρα κι εγώ η ίδια, κι άσχετα από το αν έχω φτάσει ακόμα στο σημείο να έχω τέτοιες ανησυχίες ή όχι, οφείλω να ομολογήσω πως σας καταλαβαίνω. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω και που σαφέστατα, δεν μπορώ να δικαιολογήσω, είναι η τάση προς την καταστροφολογία ή τις ακραίες αποφάσεις τύπου, "δεν επιτρέπω στο παιδί μου να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο". Το θέμα φίλοι μου, δεν είναι να απαγορεύσουμε στο παιδί μας να κάνει κάτι αλλά να το εκπαιδεύσουμε έτσι ώστε να το χρησιμοποιεί σωστά, με σύνεση και χωρίς να κινδυνεύει.

Νομίζω πως στους γονείς που επιλέγουν ακραία μέσα προστασίας των παιδιών τους, το συγκεκριμένο βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα, θα είναι μια καλή αρχή για να καταλάβουν ή έστω, να παραδεχτούν κάποια πράγματα. Ο James P.Steyer δάσκαλος, προασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών, δικηγόρος δημοσίου συμφέροντος και καθηγητής πανεπιστημίου, έχει αφιερώσει περισσότερα από είκοσι χρόνια της ζωής του στη σχέση των παιδιών με τα διάφορα μέσα επικοινωνίας, δίνοντας εκατοντάδες διαλέξεις και γράφοντας μια σειρά βιβλίων που σκοπό δεν έχουν να τονίσουν τα λάθη που κάνουν οι γονείς, αλλά να τους κατευθύνουν με ευγενικό τρόπο και ώριμη σκέψη, στις σωστές συμπεριφορές, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών μας, τι θέλουν εκείνα και τι θέλουμε εμείς. Σκοπός του δεν είναι να παραβλέψει τον ρόλο των γονιών αλλά να τον ενισχύσει με επιχειρήματα και σκεπτόμενες αποφάσεις.

Το βιβλίο του αυτό λοιπόν αποτελεί ένα ιδανικό εγχειρίδιο, όχι μόνο για τους γονείς εκείνους που έχουν άμεση επαφή με την τεχνολογία αλλά και με εκείνους που δεν έχουν και τόσο καλή σχέση. Με απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο, μας εξηγεί πως μπορούμε να θέσουμε μέτρα και όρια στα παιδιά μας, χωρίς να γίνουμε παράλογοι ή καταπιεστικοί και παράλληλα, πως μπορούμε διακριτικά να ελέγχουμε την διαδικτυακή τους ζωή ενώ παράλληλα, αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα ίδια τα παιδιά ώστε να έχουν από μόνα τους την αντίληψη που απαιτεί, δεδομένης της κάθε ηλικίας, να αντιμετωπίσουν καχύποπτες κινήσεις ή τυχόν, κακόβουλα περιστατικά. Με απλά λόγια, μας δίνει μια εικόνα της πραγματικότητας, μακριά από πρίσματα τρομοκρατίας και δαιμονοποίησης αλλά αντίθετα, χρησιμοποιώντας εκείνα της ψυχραιμίας, της εμπιστοσύνης, του συγκρατημένου ελέγχου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: James P.Steyer
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Παιδαγωγικά
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 333
ISBN: 978-960-481-969-0