Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Oscar Diggs, ένας αμφίβολης αξίας και ηθικής μάγος σε τσίρκο, εκτοξεύεται από το Κάνσας στη μαγική Χώρα του Οζ. Εκεί πιστεύει ότι χτύπησε τζακ-ποτ, μέχρι που συναντά τρεις μάγισσες.
Η Theodora, η Evanora και η Glinda έχουν τις αμφιβολίες τους πως αυτός είναι ο μεγάλος μάγος που περίμεναν όλοι.
Μαζί με τα προβλήματα που απασχολούν τους κάτοικους του Οζ, ο Oscar πρέπει να ανακαλύψει το τι είναι καλό και το τι κακό εκεί, πριν να είναι πολύ αργά.

Προσωπική άποψη:
Πηγαίνοντας να νοικιάσω σε dvd την συγκεκριμένη ταινία, η κοπέλα που εργάζεται εκεί, ξίνισε τα μούτρα της, κρατώντας το στα χέρια της για περισσότερη ώρα απ' όσο χρειαζόταν για να με εξυπηρετήσει, δηλώνοντάς μου πως δεν της άρεσε καθόλου και μήπως ήθελα να το ξανασκεφτώ και να επιλέξω κάποια άλλη ταινία για να παρακολουθήσω. Και επειδή ως γνωστόν, είμαι αντιδραστικό στοιχείο, την ευχαρίστησα που είχε την καλή διάθεση να με προστατέψει αλλά της τόνισα πως δεν την είχα ανάγκη και πως θα αν όχι εκείνη τη μέρα, μία από αυτές που θα ακολουθούσαν, θα έβλεπα την ταινία όπως και να ΄χε. Και τελικά, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκα αλλά αντίθετα, το ευχαριστήθηκα δεόντως. Και ναι, μπορεί να μην ήταν υπερπαραγωγή ωστόσο, μου προσέφερε ένα διασκεδαστικό δίωρο, αυτό ακριβώς που επιζητούσα.

Νομίζω πως όλοι, ακόμα κι αν δεν έχουν δει τον "Μάγο Του Οζ", γνωρίζουν για την ύπαρξή του. Όταν λοιπόν ανακοινώθηκε το "Οζ: Μέγας Και Παντοδύναμος", αρκετοί ήταν εκείνοι που λανθασμένα, έσπευσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα που επρόκειτο για remake της δημοφιλούς ταινίας του 1939. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική καθότι, τελικά, πρόκειται για ένα είδος prequel, φέρνοντάς μας σε επαφή με ένα μέρος την γνωστής ιστορίας για το οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτα άλλο παρά γενικότητες. Η ταινία αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του μάγου Οζ, ποιος ήταν όσο ζούσε στον δικό μας κόσμο και πως αυτός βρέθηκε στη χώρα του Οζ, καλούμενος να εκπληρώσει μια προφητεία σύμφωνα με την οποία, εκείνος θα μπορούσε να φέρει πάλι την ειρήνη και την αρμονία, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και βάζοντας τις κακές μάγισσες στη θέση τους, παίρνοντας τελικά τη θέση που του άξιζε.

Αν κάτι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην ταινία, είναι η εξαιρετική φωτογραφία και σκηνογραφία της, αλλά και τα οπτικά της εφέ. Βέβαια αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αφού με το πέρασμα των χρόνων, η Disney, μας προσφέρει όλο και καλύτερες, οπτικά, ταινίες οι οποίες καταφέρνουν να μας κερδίσουν με την εικόνα των κόσμων και των τόπων που παρουσιάζουν. Και εδώ ίσως πρέπει να αναφέρω το μοναδικό μείον της ταινίας το οποίο, δεν είναι τόσο μείον για την ταινία αυτή καθ' αυτή, όσο για τους θεατές που επέλεξαν ή θα επιλέξουν να τη δούνε. Έχω την αίσθηση πως αρκετός κόσμος, περίμενε την ταινία να είναι αρκετά σκοτεινή και creepy όμως αυτό, τελικά, ήταν δικό του λάθος και όχι της παραγωγής. Όταν επιλέγεις να δεις μια ταινία της Disney, ξέρεις ότι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια ταινία που έχει σκοπό να προσελκύσει το νεανικό-παιδικό κοινό αλλά και το ενήλικο που αναζητά το παραμύθι δοσμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Και στον τομέα αυτό, η ταινία αυτή της Disney, όπως και "Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων", πετυχαίνει τα μέγιστα, ικανοποιώντας πάραυτα το κοινό στο οποίο και στόχευε.

Επίσης, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για την σκηνοθετική προσέγγιση του Raimi, λες και εκείνον τον νοιάζει. Δεδομένων των συνθηκών και του τι τού ζητήθηκε, ο Raimi καταφέρνει να διαχειριστεί πολύ καλά το υλικό που είχε στη διάθεσή του, προσφέροντας ένα οικογενειακό παραμυθένιο υπερθέαμα το οποίο, καταφέρνει με έναν πολύ όμορφο και έξυπνο τρόπο, να διαχωρίσει τον πραγματικό από τον φανταστικό κόσμο και σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ιστορίας, να δώσει τις δόσεις εκείνες που χρειάζονται ανάμεσα στο συναίσθημα, το δράμα, την κωμικότητα, ακόμα και τον τρόμο. Εξίσου καλά, αξιοποίησε και τους ηθοποιούς του, με τον James Franco στον πρωταγωνιστικό ρόλο να στέκεται αρκετά καλά στο ύψος των περιστάσεων, αν και θα τον ήθελα λιγότερο συγκρατημένο και πιο πληθωρικό, στο σύνολο της εμφάνισής του. Εξαιρετικές οι Mila Kunis και Rachel Weisz στους ρόλους των κακών μαγισσών, με την Michelle Williams να φαντάζει πολύ γλυκανάλατη μπροστά της, ενώ την παράσταση κλέβουν οι ψηφιακοί χαρακτήρες.

Συνολικά, το "Οζ: Μέγας Και Παντοδύναμος", είναι μια ταινία η οποία πετυχαίνει απόλυτα τον σκοπό της, λαμβάνοντας ως δεδομένες τις αποφάσεις που οδήγησαν στην συγκεκριμένη παραγωγή. Μπορεί το ενήλικο κοινό που επιζητεί αχαλίνωτη δράση και goth αισθητική να αισθανθεί απογοητευμένο έπειτα από την θέαση μιας τέτοιας ταινίας, όσοι όμως διατηρούν ζωντανό το παιδί μέσα τους, όπως και την αγάπη τους απέναντι σε όλα αυτά που αντιπροσωπεύει η Disney, είμαι σίγουρη πως θα την απολαύσουν. Μια οικογενειακή ταινία, με νοήματα απλά, κατανοητά και ουσιαστικά, χωρίς περιττές φλυαρίες και προσπάθειες εντυπωσιασμού, με εξαιρετική εικόνα και πολύ καλή διαχείριση του CGI, με ερμηνείες απόλυτα ταιριαστές στο πνεύμα και το κλίμα της, που ειδικά όσοι έχετε παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να την επιλέξετε με κλειστά μάτια προκειμένου να διασκεδάσετε και να ζήσετε ένα όμορφο, ευχάριστο δίωρο.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Οζ: Μέγας Και Παντοδύναμος
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Sam Raimi
Πρωταγωνιστές: James Franco, Mila Kunis, Michelle Williams, Rachel Weisz, Abigail Spencer, Zach Braff, Joey King, Tony Cox, Tim Holmes, Bill Cobbs,
Παραγωγή: 2013
Διάρκεια: 130'

Επίσημο site: