Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το έργο είναι μοναδικό για τα ελληνικά και όχι μόνο εκδοτικά χρονικά. Απευθύνεται σε όλους, στο ευρύ κοινό, τόσο σε μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές όσο και σε ενήλικες. Μπορεί να κατακτήσει μικρούς και μεγάλους, να μάθουν για τη Σελήνη και να δουν φωτογραφίες της Σελήνης από κοντά, όπου ορισμένες από αυτές δεν είναι, απλώς σπάνιες, είναι μοναδικές κυριολεκτικά. Η δομή όπως φαίνεται στην ανάπτυξη του βιβλίου έχει τρία επίπεδα.
1) Η θεωρία για τη Σελήνη, 2) Τα Άλμπουμ φωτογραφιών αποκλειστικά του συγγραφέα με ενδείξεις και επεξηγηματικές λεζάντες με τα τιμώμενα πρόσωπα στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Σελήνης, 3) Πινακοθήκη φωτογραφιών με τη Σελήνη να πρωταγωνιστεί σε διάφορα τοπία. Ο συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη στο έδαφος της Σελήνης, εφόσον αρχικά, έχει μιλήσει για την ιστορία του δορυφόρου μας, τις αντιλήψεις του ανθρώπου για τη Σελήνη, αλλά και τις κινήσεις της στον Ουρανό.
Η φιλοδοξία του έργου είναι να προσφέρει γνώση και απόλαυση και η μέθοδος των ενδείξεων μέσα στις φωτογραφίες έχει αποδειχθεί διεθνώς η καλύτερη δυνατή, ενώ η αξιοπιστία των δεδομένων εξασφαλίζεται από τις καλύτερες πηγές των Διαστημικών Οργανισμών, αστρονομικών πηγών αναμφισβήτητης εγκυρότητας, εντύπων και ηλεκτρονικών, αλλά και από εξειδικευμένα αστρονομικά προγράμματα, όπως και ειδικά προγράμματα μετρήσεων, όπου οι μετρήσεις είναι δικές μου για τις ιδιαίτερες ανάγκες κάποιων χαρακτηριστικών.
Μολονότι το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου είναι το album με τις φωτογραφίες και οι περιγραφές που ακολουθούν, όπου ο αναγνώστης, επιπροσθέτως, γνωρίζει τα ιστορικά πρόσωπα που τιμούμε με τα ονόματά τους, κυρίως στους κρατήρες, καθώς λάμπουν πολλά ελληνικά ονόματα της αρχαιότητας, το πρώτο και το τρίτο μέρος συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν με επιτυχία την εικόνα της Σελήνης.
Συνολικά, η παρουσίαση της Σελήνης με αυτόν τον τρόπο είναι μοναδική. Είναι βιβλίο για κάθε ελληνικό σπίτι, ένα βιβλίο, που μπορεί να κυκλοφορήσει σε πολλές γλώσσες.
Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Διαμαντής

Προσωπική άποψη:
Ο Αλέξανδρος Διαμαντής, ο οποίος έφυγε δυστυχώς από τη ζωή, περίπου δυόμιση μήνες πριν, είχε μία μεγάλη αγάπη. Την αστρονομία! Και γνωρίζοντας την δύσκολη κατάσταση της υγείας του, είχε ένα όνειρο. Να δει το βιβλίο του με θέμα την λατρεμένη του Σελήνη, που με τόσο κόπο και πάθος δημιούργησε, να τυπώνεται στο χαρτί, να εκδίδεται και τελικά, να φτάνει στα δικά του χέρια αλλά και στα χέρια εκείνον που αγαπούν τα απόκρυφα μυστικά του διαστήματος, τον πλανητών και στην προκειμένη, στα χέρια εκείνων που ήθελαν να ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα για τη Σελήνη. Και τελικά, πρόλαβε, έστω και οριακά, χαρίζοντάς μας ένα υπέροχο λεύκωμα.

Αν κάτι πρέπει να αναφέρουμε οπωσδήποτε, αυτό έχει να κάνει με την έκδοση του ίδιου του βιβλίου η οποία ξεχωρίζει για την πολυτέλεια που την διακρίνει. Γυαλιστερό χαρτί, δέσιμο λευκώματος, με αριστουργηματικό, ταξιδιάρικο ανάγλυφο εξώφυλλο, συνοδευόμενο από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που μας μεταφέρουν σε άλλα μέρη, μαγικά και ονειρικά. Μας επιτρέπουν να δούμε τη Σελήνη όπως ποτέ άλλοτε, επιτρέποντάς μας να καταλάβουμε γιατί η αγάπη του συγγραφέας στο πρόσωπό της έγινε μανία και αυτή με τη σειρά της, εμμονή να μας μεταφέρει όχι μόνο τις γνώσεις του αλλά και την εικόνα που ο ίδιος είχε γι' αυτήν μες το μυαλό του, στοιχειώνοντάς το.

Το βιβλίο αυτό, είναι μελετημένο από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία αράδα, καθιστώντας σαφές πως ο συγγραφέας επένδυσε σε αυτό, μελέτησε και αφοσιώθηκε έτσι ώστε να έχουμε έναν απολύτως πλήρες οδηγό της Σελήνης που πολύ θα ζήλευαν, ακόμα και ξένοι εκδοτικοί οίκοι. Εμπεριστατωμένος, αναλυτικός, διερευνητικός, παθιασμένος, ο οδηγός αυτός είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τους εραστές της αστρονομίας αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή σε έναν άλλον κόσμο, για τους αμύητους στη γνώση αυτή, με την οποία μπορούν να συστηθούν άμεσα, κατανοητά, αποκομίζοντας γνώσεις αλλά και την επιθυμία να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Διαμαντής Αλέξανδρος
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Εκπαιδευτικό Λεύκωμα
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 210
ISBN: 978-960-6692-94-9