Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έπειτα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην τελευταία αποστολή της, η Ράιλι ικέτευσε το Συμβούλιο να της δώσει την ευκαιρία να αποδείξει πόσο ικανή είναι. Τώρα, όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς της έχει ανατεθεί ένας Ρωμαίος μονομάχος. Πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρει, η Ράιλι, ένα αδύνατο δωδεκάχρονο κορίτσι;
Όταν συναντά τη Μεσσαλίνα, οι πιθανότητες γυρίζουν με το μέρος της. Διότι η Μεσσαλίνα την πείθει να μπει στον κόσμο των μονομάχων, να γίνει η δυναμική και ώριμη έφηβη που πάντα ονειρευόταν.
Θα μπορέσει, άραγε, η Ράιλι να ολοκληρώσει την αποστολή της και να επιστρέψει στον Μπόντι και τον Μπάτερκαπ

Προσωπική άποψη:
Ο καιρός πέρασε και το τέταρτο βιβλίο της σειράς των περιπετειών της "Ράιλι Μπλουμ", βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων και πραγματικά, κάνει την έκπληξη. Γιατί όπως έχω αναφέρει ήδη τρεις φορές στο παρελθόν, σχολιάζοντας αντίστοιχα τα τρία προηγούμενα βιβλία της σειράς, ως ενήλικη αναγνώστρια, δεν μπόρεσα σε καμία των περιπτώσεων να ικανοποιηθώ, ένα αίσθημα που δε νομίζω να ήταν και πολύ διαφορετικό, αν κι εφόσον διάβαζα την εν λόγω σειρά βιβλίων ως παιδί. Στο "Ψίθυροι", λοιπόν, η Noel φαίνεται να αλλάζει προσανατολισμό, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, δίνοντάς μας ακριβώς αυτό που έλειπε από τα προηγούμενα βιβλία της. Μια πιο ώριμη ματιά στα γεγονότα και μια πλοκή, σαφώς πιο ενδιαφέρουσα και σωστά δομημένη.

Η Ράιλι, μετά την τελευταία της δοκιμασία η οποία δεν εξελίχθηκε έτσι όπως περίμενε, πρέπει να αποδείξει στο Συμβούλιο πως αξίζει την δεύτερη ευκαιρία που αποφάσισε να της δώσει. Έτσι, βρίσκεται στη Ρώμη με αποστολή, να πείσει έναν αρχαίο Ρωμαίο μονομάχο, να εγκαταλείψει το γήινο πεδίο και να περάσει στο επόμενο μεταθανάτιο στάδιο. Υπάρχει όμως μία μεγάλη δυσκολία. Όχι μόνο κανένας από τους προκατόχους της, δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη αποστολή, αλλά αντίθετα, κατέληξαν να μείνουν και οι ίδιοι εκεί, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει ξανά νέα τους. Και για την Ράιλι, δεν θα αποδειχτεί πιο εύκολο το να φύγει αφού, γνωρίζοντας τη Μεσσαλίνα, θα διαπιστώσει πως με κάποιον τρόπο, μπορεί να γίνει η ώριμη εκείνη κοπέλα που πάντα ονειρευόταν και που όμως, εξαιτίας του πρόωρου θανάτου της, δεν τα κατάφερε.

Πιστεύω πως σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, οι "Ψίθυροι", λειτουργούν περισσότερο ψυχογραφικά. Η ιστορία, δεν έχει να κάνει μόνο με την αμετανόητη ψυχή που αρνείται να προχωρήσει παρακάτω, αλλά και με την ίδια τη Ράιλι και τις βαθύτερες επιθυμίες της. Μπορεί ήδη να μας ήταν γνωστό πως το μόνο που επιθυμούσε, ήταν να γίνει έφηβη, να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την ωρίμανσή της, ωστόσο, αυτό είναι κάτι που στο τέταρτο βιβλίο φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ, επιτρέποντάς μας την ίδια στιγμή, ίσως για πρώτη φορά, να ταυτιστούμε μαζί της, να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση της και να θυμηθούμε πως ήμασταν εμείς στην ηλικία της, πόσο πολύ επιθυμούσαμε να μεγαλώσουμε γρήγορα, να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε όμορφοι, δυναμικοί και ανεξάρτητοι, λες και η ηλικία αποτελούσε ένα σημαντικό αντίβαρο που θα επέτρεπε στους γύρω μας να αναγνωρίσουν την ύπαρξη αλλά και την αξία μας.

Ουσιαστικά, η πρόκληση της Ράιλι αυτή τη φορά, λειτουργεί διπολικά. Από τη μία, πρέπει να πείσει μια από τις πιο αρχαίες ψυχές να προχωρήσει, πράγμα από μόνο του, εξαιρετικά δύσκολο. Από την άλλη, πρέπει να πείσει τον ίδιο της τον εαυτό να φύγει, χάνοντας ίσως την μοναδική δυνατότητα που έχει, να ζήσει τη ζωή της έτσι όπως την ονειρευόταν, έστω και νεκρή. Όμως, τελικά, όταν όλα αυτά δεν είναι παρά μια καλά οργανωμένη ψευδαίσθηση, έχει πραγματική αξία; Αυτό είναι και το μεγάλο ερώτημα του βιβλίου, το οποίο σχετίζεται και με τις δύο παράλληλα εξελισσόμενες ιστορίες. Γιατί, παρά την διαφορετικότητά τους, τόσο ο Ρωμαίος μονομάχος, όσο και η Ράιλι, είναι κολλημένη στην φανταστική ιδέα αυτού που θα ήθελαν να ζήσουν και όμως, ίσως να μην μπορούν, όχι τουλάχιστον με τον τρόπο εκείνο που για κάποιον λόγο, είναι καρφωμένος στο μυαλό τους. Γιατί η ευτυχία και η ολοκλήρωση, μπορεί να έρθει με ποικίλους τρόπους και κάποιους από αυτούς, ίσως να μην τους έχουμε καν φανταστεί.

Απόλαυσα εξαιρετικά αυτή την περιπέτεια της Ράιλι, όχι μόνο γιατί κατάφερα να την δω μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και σε έναν βαθμό, ταυτίστηκα μαζί της νιώθοντας τον πόνο, την απελπισία και την βαθύτερα κρυμμένη αγανάκτησή της, αλλά γιατί, πέραν αυτού, η ίδια η ιστορία, είχε μια διαφορετικότητα που την καθιστά ξεχωριστή και πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ' ότι έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα. Το κείμενο πιο μεστό, πιο συγκροτημένο, λιγότερο παιδικό αλλά χωρίς να είναι δύσκολο, ενισχυμένο με ιστορικές δόσεις και τοποθετημένο σε ένα αλλοτινό περιβάλλον που από μόνο του ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον μας αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος, επιτρέποντάς μας να γίνουμε μάρτυρες της πραγματικής ωρίμανσης της Ράιλι, ή τουλάχιστον, την αρχή ώστε να γίνει αυτό. Νομίζω, πως όχι μόνο οι νεότεροι, αλλά και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά αναγνώστες, μπορούν να απολαύσουν την συγκεκριμένη ιστορία που κρύβει πολλά, ουσιαστικά μηνύματα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Κολυδά Λυδία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 264
ISBN: 978-618-01-0228-4