Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Τράβις έχασε τη μητέρα του σε πολύ τρυφερή ηλικία, αλλά πριν πεθάνει τον δίδαξε δύο πολύ σημαντικούς κανόνες: να αγαπά με πάθος και να αγωνίζεται με πάθος. Μεγαλωμένος σε μια ανδροκρατούμενη οικογένεια, ο Τράβις θα γίνει ένα σκληρό αγόρι: καρδιοκατακτητής με τρομερό ταλέντο στην πάλη. Τα κορίτσια τον θέλουν, ενώ τα αγόρια θέλουν να του μοιάσουν…
Η Άμπι Αμπερνάθι είναι το πρώτο κορίτσι που θα του συμπεριφερθεί όπως πιστεύει ότι πρέπει να του συμπεριφέρονται, με αδιαφορία και απαξίωση. Μήπως αυτή η αδιαφορία είναι ο λόγος που αποφασίζει να την κερδίσει; Θα αφήσει ο Τράβις ένα κορίτσι να του κλέψει την καρδιά;

Προσωπική άποψη:
Το πόσο πολύ αγάπησα την "Γλυκιά Καταστροφή", το γνωρίζετε πολύ καλά, όσοι τουλάχιστον, είστε τακτικοί αναγνώστες. Η ιστορία της Άμπι και του Τράβις, μπήκε για τα καλά στην καρδιά μου και για πολλές μέρες μετά το πέρας της ανάγνωσής της, με έκανε να χαμογελάω στην σκέψη της. Όμως η ιστορία τους, δεν τελείωσε εκεί. Γιατί κάθε ιστορία, έχει δύο πλευρές, δύο διαφορετικές οπτικές και αφού η Άμπι μας εξιστόρησε τη δική της, ήταν καιρός ο Τράβις, να κάνει το αντίστοιχο. Μετά από αναμονή ενός χρόνου, λοιπόν, μπορούμε και κρατάμε στα χέρια μας την "Κινούμενη Καταστροφή" η οποία, ουσιαστικά, είναι η ίδια ιστορία που γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο βιβλίο, αλλά από την μεριά του Τράβις ο οποίος και αναλαμβάνει χρέη αφηγητή, μετατρέποντας το βιβλίο αυτό, σε μια καθαρά προσωπική υπόθεση.

Μέσα από την "Κινούμενη Καταστροφή", καλούμαστε να εξερευνήσουμε βαθύτερα, την προσωπικότητα του Τράβις, να καταλάβουμε ποιος πραγματικά είναι, γιατί λειτουργεί όπως λειτουργεί, ποια σημάδια του παρελθόντος φέρει στην καρδιά και την ψυχή του και τελικά, πως σκέφτεται και πως αγαπά, δύο πράγματα τόσο κοινά και όμως, παράλληλα, τόσο αντίθετα, που μπορεί πολλές φορές να μας οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις, ακόμα και σε ακρότητες. Καλούμαστε να επανεξετάσουμε την άποψή μας γύρω από τον κυκλοθυμικό Τράβις και να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα πίσω από τη μάσκα του, μέσα από το παραθυράκι που μας αφήνει μια σχισμή ανοιχτό και που όλο και μεγαλώνει όσο τα συναισθήματά του για την Άμπι κορυφώνονται, και μέσα από την παρατήρηση, να εντοπίσουμε τα μικρά εκείνα σημάδια που κάνουν τη διαφορά, που μπορούν να μας κάνουν να καταλάβουμε, τα ταυτιστούμε, ακόμα και να δικαιολογήσουμε συμπεριφορές που ίσως, μέσα από τα μάτια της Άμπι, να φάνταζαν αδικαιολόγητες.

Είμαι από τους ανθρώπους που αγαπούν την αντρική οπτική, σε ιστορίες όπως η συγκεκριμένη, ειδικά όταν ο πρωταγωνιστής είναι τόσο ενδιαφέρον χαρακτήρας, όπως ο Τράβις. Και εκεί είναι νομίζω που η συγγραφέας έχει πετύχει περισσότερο από κάθε τι άλλο, κερδίζοντας το στοίχημα που κάθε γυναίκα δημιουργός, βάζει με τον εαυτό της όταν γίνεται έστω και για λίγο, ή τουλάχιστον προσπαθεί να γίνει, ο άντρας της ιστορίας της. Όχι μόνο καταφέρνει να μπει στην ψυχολογία ενός άντρα που βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην εφηβεία και την ενηλικίωση, αλλά ενός συναισθηματικά κομματιασμένου άντρα, ενός προβληματικού ανθρώπου που παρά τα πολλά, καλά χαρακτηριστικά του, επιτρέπει στο χειρότερο κομμάτι του εαυτού του να παίρνει τα ηνία, στα πάθη και την οργή του να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο στις αισθήσεις του, βγάζοντας τελικά προς τα έξω την εικόνα ενός διαφορετικού ανθρώπου, από εκείνον που θα μπορούσε πραγματικά να είναι. Γιατί ναι, μπορεί ο Τράβις να συμπεριφέρεται αρκετές φορές σαν ηλίθιος, κακός όμως, δεν είναι.

Ένα από τα επίσης μεγάλα συν της ιστορίας δοσμένη από την οπτική του Τράβις, είναι πως η συγγραφέας καταφέρνει να μας οδηγήσει στο σημείο να συμπάσχουμε μαζί του, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που διαβάζοντας την ιστορία από τη μεριά της Άμπι, το γυναικείο μας ένστικτο υπερτερούσε, παρά για την αγάπη μας γι' αυτόν. Βλέποντας τον πόνο του και την απελπισία που τον κυρίευε τις στιγμές που πίστευε πως είχε χάσει για τα καλά την Άμπι, πως ποτέ δεν θα ήταν αρκετά καλός για εκείνη και πως ίσως θα ήταν καλύτερα να την αφήσει να φύγει, δεν μπορούσα να μην βιώσω την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία περιήλθε, τόσο εξαιτίας των δικών του λαθών που ακόμα κι αν δεν φαίνεται πάντα, τα αναγνωρίζει, όσο και εξαιτίας της ίδιας της Άμπι, οι ανασφάλειες και οι φόβοι της οποίας, δεν επέτρεπαν σε κανέναν από τους δυο τους να πιστέψει πως ακόμα και δύο κατεστραμμένοι άνθρωποι, μπορούν να τα καταφέρουν, αρκεί να είναι μαζί.

Οι fans της "Γλυκιάς Καταστροφής", είμαι βέβαιη πως θα λατρέψετε την "Κινούμενη Καταστροφή" και κάποιοι από εσάς, ίσως να την βάλουν και λίγο πιο ψηλά από το πρώτο βιβλίο. Καταφέρνοντας να επικεντρωθεί στα σωστά σημεία, χωρίς να φλυαρήσει χωρίς λόγο και δίνοντάς μας λεπτομέρειες, μόνο στα σημεία που πρέπει, εκείνα τα νεκρά σημεία στην ιστορία της Άμπι που δεν ξέραμε, ούτε που είναι, ούτε τι κάνει, ούτε τι σκέφτεται ο Τράβις, η συγγραφέας κερδίζει το στοίχημα και καταφέρνει να μπει για τα καλά στην αντρική ψυχολογία, πιάνοντας το συναίσθημα και μεταφέροντάς μας με ένταση και πάθος. Παράλληλα, καταφέρνει να μας εκπλήξει καθώς, μπορεί να είχαμε μια ιδέα γύρω από τα κίνητρα του Τράβις που τον οδήγησαν σε συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές, ακόμα και γύρω από το παρελθόν του, όμως η πλήρης αλήθεια, είναι αρκετά διαφορετική και έχει να μας προσφέρει  κάτι περισσότερο από αυτό που προσδοκούσαμε. Κι επειδή ουσιαστικά, ξέρετε πως καταλήγει η ιστορία, θα σας πως πως από την μεριά του Τράβις, κλείνει με έναν επίλογο έκπληξη που αναμφίβολα, θα σας αφήσει με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jamie McGuire
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-960-566-281-3