Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Άλισον, εξαιρετική μαθήτρια και ιδανική κόρη, συναντά για πρώτη φορά τον Βίλεμ, έναν γοητευτικό και μυστηριώδη Ολλανδό ηθοποιό, σε μια παράσταση της Δωδέκατης Νύχτας του Σαίξπηρ, μια σπίθα γεννιέται ανάμεσά τους. Και όταν η μοίρα τούς φέρνει μαζί για δεύτερη φορά, η Άλισον κάνει κάτι απίστευτο, σχεδόν αναρχικό για τα δικά της δεδομένα: αφήνει την κολλητή της και ακολουθεί τον Βίλεμ στο Παρίσι.
Μόνο μια μέρα αρκεί για να μετατρέψει τη σπίθα σε φλόγα, μέχρι που η Άλισον θα ξυπνήσει μόνη για να ανακαλύψει ότι ο Βίλεμ έχει φύγει. Αυτή η μία και μοναδική μέρα θα τη σημαδέψει για πάντα, αφού θα αποτελέσει την αρχή μιας ολόκληρης χρονιάς κατά την οποία η Άλισον θα προσπαθήσει να ξεφύγει από μια ζωή με περιορισμούς, προκειμένου να ανακαλύψει τα πραγματικά της όνειρα και τις επιθυμίες, και ίσως, μια αληθινή αγάπη.

Προσωπική άποψη:
Το πιο γνωστό ίσως βιβλίο της Gayle Forman, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Ψυχογιός, επιχειρώντας να εισέλθει στην ελληνική αγορά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, όπως ακριβώς έκανε και στο εξωτερικό. Και πραγματικά, πρόκειται για ένα βιβλίο, που ακόμα κι αν δεν είσαι fan της αισθηματικής λογοτεχνίας, σε προκαλεί να το πάρεις στα χέρια σου και να ανακαλύψεις μόνος σου τη δύναμη των συμπτώσεων, των μικρών εκείνων στιγμών που μπορεί να συμβούν στη ζωή σου, αλλάζοντας ολόκληρη την πορεία της, ωθώντας σε στο να αναθεωρήσεις τις σκέψεις, τα πιστεύω, ακόμα και τα θέλω σου, που πολύ πιθανόν να καλύπτονταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, από το πέπλο των επιθυμιών κάποιων άλλων τους οποίους, και δεν θέλησες ποτέ να απογοητεύσεις, οπότε και επέλεξες να ακολουθήσεις το δικό τους μονοπάτι, αντί το δικό σου. Όμως η ζωή, είναι γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, σωστά;

Η Άλισον είναι υπόδειγμα παιδιού, αυτό που κάθε γονιός θα ήθελε να έχει. Είναι συνεπής, τακτική, ακολουθεί το πρόγραμμα που οι άλλοι καθορίζουν για εκείνη, άριστη μαθήτρια. Στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Ευρώπη, δώρο των γονιών της για την αποφοίτησή της από το λύκειο και πριν να ξεκινήσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο, θα γνωρίσει έναν Ολλανδό ηθοποιό, τον Βίλεμ, και ανάμεσά τους θα γεννηθεί μια παράξενη έλξη. Χωρίς εκείνος να γνωρίζει το πραγματικό της όνομα και εκείνη, χωρίς να γνωρίζει κάτι σημαντικό για εκείνον, θα πάρει την απόφαση να τον ακολουθήσει για μία και μοναδική μέρα στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω της όλα εκείνα που την χαρακτηρίζουν. Την επόμενη, όμως, η Άλισον ξυπνάει μόνη της σε μια ξένη χώρα και ο Βίλεμ, δεν βρίσκεται πουθενά. Επιστρέφοντας στην καθημερινότητά της, παραδίδεται στη λήθη, στιγματισμένη από αυτή τη μία και μοναδική μέρα, που μέλλει να αλλάξει τη ζωή της για πάντα.

Όπως πολύ εύστοχα σχολιάστηκε στην "School Library Journal", το συγκεκριμένο βιβλίο, αποτελεί ουσιαστικά μια εφηβική εκδοχή του "Eat, Pray, Love" και κατά την ταπεινή μου άποψη, αν και με μικρότερο φιλοσοφικό υπόβαθρο, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον και σίγουρα, πολύ πιο ευχάριστο και πολύ λιγότερο κουραστικό κατά την ανάγνωσή του. Η ιστορία αυτήν, δεν αφορά ουσιαστικά το ρομαντικό ειδύλλιο ανάμεσα στην Άλισον και τον Βίλεμ, αλλά το τι αποφέρει η σχέση αυτήν στην πρώτη. Για μία και μοναδική μέρα, η Άλισον, έπαψε να είναι αυτή που κάποιοι άλλοι ήθελαν και υπήρξε μια άλλη. Ίσως όχι αυτή που πραγματικά θα ήθελε, αλλά παρ' όλα αυτά, δοκίμασε κάτι το διαφορετικό, κάτι που την έβγαλε από την ρουτίνα και την συνήθεια, που τάραξε τα νερά της φαινομενικά ήρεμης ζωής της και που, έστω και βίαια, την ώθησε να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέπτη και να αναθεωρήσει, όχι μόνο τη ζωή της, αλλά το ίδιο της το είναι. Γιατί η ζωή μας, αποτελείται από μια σειρά επιλογών και αυτές είναι που τελικά, καθορίζουν το ποιοι είμαστε βαθιά μέσα μας κι αν θα επιτρέψουμε στην εικόνα αυτή να βγει προς τα έξω.

Ένα από τα μεγάλα ατού του βιβλίου, είναι η ενσωμάτωση του Σαίξπηρ, και της κλασσικής αξίας που εμπεριέχει το έργο του, σε ένα σύγχρονο κείμενο, με τρόπο που δεν φαντάζει διόλου φτηνός και πρόχειρος, αλλά αντίθετα, μελετημένος και τοποθετημένος με τέτοιον τρόπο που μπορεί να γίνει αποδεκτός και κατανοητός, ακόμα και από ανθρώπους που δεν είναι μυημένοι στο έργο του μεγάλου αυτού συγγραφέα. Γιατί μέσα από τα κείμενά του, η συγγραφέας, καταφέρνει να αντλήσει όλα εκείνα τα μηνύματα που ο ίδιος θέλησε να περάσει μέσα από τα δικά του γραπτά κείμενα, μέσα από τα δικά του θεατρικά έργα, τα οποία επί της ουσίας μιλάνε για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την πολυπλοκότητα που τις χαρακτηρίζει, βασισμένες πάντα στην ψυχολογία των ηρώων του, το χαρακτηριστικότερο και το βασικότερο στοιχείο όλων, όταν μιλάμε για πράξεις και αποφάσεις, βγαλμένες μέσα από την ίδια τη ζωή, οι οποίες επί της ουσίας, καθορίζουν το ποιοι πραγματικά είμαστε αλλά και το ποιοι επιλέγουμε να γίνουμε.

Επί της ουσίας, το "Μια Μέρα Μόνο", είναι ένα οδοιπορικό που πέραν των πόλεων ανά τον κόσμο όπου μας ταξιδεύει μέσω της αφήγησής του, που είναι νεανική και φρέσκια, μας ταξιδεύει προς την αυτογνωσία και την προσωπική συνειδητοποίηση των θέλω και των πρέπει της Άλισον, και γιατί όχι, των δικών μας που ίσως κάποια στιγμή καταπιέσαμε, ή και θυσιάσαμε στον βωμό των θέλω και των πρέπει κάποιων άλλων. Σαφέστατα, δεν πρόκειται για φιλοσοφικό δοκίμιο, ούτε είναι ένα βιβλίο που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε τη ζωή σας ώστε να την αλλάξετε, αλλά δεν πιστεύω πως αυτή ήταν και η πρόθεση της ίδιας της δημιουργού του. Επίσης, δεν πρόκειται για ένα αριστουργηματικό βιβλίο, αλλά σε αυτό που στοχεύει, τα καταφέρνει αρκετά καλά, καθιστώντας την ανάγνωσή του απολαυστική κι ευχάριστη και έχω την εντύπωση, πως οι φίλοι του αισθηματικού μυθιστορήματος, θα γοητευτούν από την ιστορία της Άλισον και απ' όσα αυτή εκφράζει. Και ελπίζω πως οι εκδόσεις Ψυχογιός, θα προχωρήσουν στην έκδοση του δεύτερου βιβλίου της σειράς, καθότι πιστεύω πως η οπτική του Βίλεμ, θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Gayle Forman
Μεταφραστής: Μακρόπουλος Μιχάλης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-01-0302-1