Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στην καρδιά του παγωμένου χειμώνα της Φινλανδίας, μέσα στον σκοτεινό θάλαμο ενός σχολικού εργαστηρίου φωτογραφίας, στεγνώνουν κρεμασμένα ένα σωρό πλυμένα χαρτονομίσματα. Χιλιάδες ευρώ πιτσιλισμένα με αίμα.
Η δεκαεφτάχρονη Χιονάτη Άντερσον δεν ανακατεύεται σε ξένες δουλειές. Αλλά τα ματωμένα λεφτά που βρίσκει ανατρέπουν τα πάντα στη ζωή της: αναζητώντας τα ίχνη τους θα βρεθεί μπλεγμένη σε κυκλώματα ναρκωτικών και διαφθοράς. Και θα ριχτεί σ’ έναν θανάσιμο αγώνα δρόμου για να σώσει τους φίλους της και τον εαυτό της.
Όταν θα δει το ίδιο της το αίμα να χύνεται στο χιόνι, θα είναι άραγε πολύ αργά;

Προσωπική άποψη:
Σερφάροντας μια μέρα στο διαδίκτυο, και καθώς έκανα scroll στην αρχική μου σελίδα στο Facebook, την προσοχή μου τράβηξε ένα υπέροχο εξώφυλλο στα χρώματα του λευκού, του μαύρου και του κόκκινου. Τίτλος του, "Κόκκινη Σαν Το Αίμα", ο οποίος και συμπληρωνόταν από την αναφορά πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μέρος της "Τριλογίας Της Χιονάτης". Αμέσως, απόρησα. Χωρίς να έχει κυκλοφορήσει ακόμη η επίσημη περίληψη του βιβλίου, δεν μπορούσα να μην αναρωτιέμαι τι θέμα να έχει το συγκεκριμένο βιβλίο, τι ακριβώς πραγματεύεται. Οι υποθέσεις που έκανα, πολλές αλλά όλες αποδείχθηκαν λανθασμένες και τελικά, φτάνοντας το βιβλίο στα χέρια μου, και ξεκινώντας την ανάγνωσή του, διαπίστωσα πως ήταν κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο απ' όσο μου είχε περάσει από το μυαλό.

Η δεκαεπτάχρονη Χιονάτη, ζει σε μια επαρχιακή πόλη της Φιλανδίας, μακριά από τους γονείς της, ενώ παράλληλα φοιτά σε ένα καλλιτεχνικό λύκειο. Μαθημένη σε μια μοναχική κι εσωστρεφή καθημερινότητα, παρατηρώντας τα πάντα και τους πάντες γύρω της αλλά με την ίδια να μένει σχεδόν αόρατη, θα μπλεχτεί άθελά της σε μια ιστορία που είναι πολύ πιο περίπλοκη απ' όσο αρχικά φαντάζει. Μια παρέα τριών συμμαθητών της, μια τσάντα με χρήματα βουτηγμένα στο αίμα τα οποία πλύθηκαν και αφέθηκαν να στεγνώσουν στον σκοτεινό θάλαμο του σχολείου τους, ένα κύκλωμα ναρκωτικών και διαφθοράς στο οποίο είναι μπλεγμένοι άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας. Μια ιστορία που ξεκίνησε ως απειλή, ως αστείο... ποιος ξέρει! Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε μυστήριο, έχει και μια λύση και η Χιονάτη, είναι αποφασισμένη να την ανακαλύψει, ακόμα κι αν το κόστος είναι υψηλό.

Η Salla Simukka είναι μια συγγραφέας η οποία έχει προκαλέσει με το συγκεκριμένο έργο της δεκάδες συζητήσεις γύρω από το όνομά της, ενώ η "Τριλογία Της Χιονάτης" έχει γίνει best seller όπου κι αν έχει κυκλοφορήσει. Βέβαια, οι κριτικές που έχει λάβει είναι αρκετά διφορούμενες, αλλά αυτό πιστεύω πως οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο. Το ότι ορισμένοι από τους αναγνώστες που στέκονται αρνητικοί απέναντι στο βιβλίο, δεν μπήκαν στην λογική του να αναγνωρίσουν σε ποιο είδος υπάγεται. Γιατί, ναι, η ιστορία της Χιονάτης είναι ξεκάθαρα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου με ψυχολογικές προεκτάσεις, ωστόσο, ανήκει στην εφηβική-νεανική κατηγορία του είδους και όχι στην ενήλικη και ως εκ τούτου, πολλά πράγματα, έπρεπε να αντιμετωπιστούν με έναν αρκετά διαφορετικό, ίσως και πιο εύπεπτο τρόπο, και οφείλω να ομολογήσω πως η Simukka τα κατάφερε περίφημα όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι και όχι μόνο σε αυτό.

Η Χιονάτη είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρας. Βέβαια, δεν είναι πάρα πολλά τα στοιχεία που μας δίνονται γύρω από την ίδια και το παρελθόν της και σαφέστατα, δεν θα έλεγα όχι σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στα άδυτα της ψυχής και του μυαλού της, ωστόσο, δεν αισθάνομαι πως έχω ουσιαστικό λόγο να διαμαρτυρηθώ γι΄αυτό. Αντίθετα, το ότι η συγγραφέας επιλέγει να μας δώσει ακριβώς τόσο-όσο, έγινε επί τούτου κι εξυπηρετεί κάποια μεγαλύτερη σκοπιμότητα την οποία θα ανακαλύψουμε στα επόμενα βιβλία της σειράς. Άλλωστε, ποια θα ήταν η γοητεία του να γνωρίσουμε στον απόλυτο βαθμό ένα πρόσωπο τόσο ιδιαίτερο, χαρισματικό αλλά και παράξενο, όπως είναι η Χιονάτη; Με τον τρόπο αυτό, ίσως και να χανόταν ένα μεγάλο μέρος της μαγείας και του μυστηρίου που δημιουργεί γύρω από το πρόσωπο της κεντρικής της ηρωίδας, αλλά και της ίδιας της ιστορίας της που διανθισμένο με "παραμυθένιες" στιγμές, αποδεικνύει πως ακόμα και τα παραμύθια δεν είναι πάντα ροζ και πως μπορούν να είναι τρομακτικά.

Λόγος απλός, στρωτός, ισορροπημένος, χωρίς να ακροβατεί ανάμεσα στην καλή αφήγηση και στην προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού όπως συνηθίζεται στην λογοτεχνία μυστηρίου και όλα αυτά γιατί πολύ απλά, η Simukka δεν έχει λόγο να καταφύγει σε τέτοια τεχνάσματα που στην πραγματικότητα, δεν αποδίδουν όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν το αντίθετο. Γοητευτικό και μυστηριώδες, σκοτεινό και απειλητικό, ικανό να σου προκαλέσει άγχος αλλά και να σε μαγέψει, κρατώντας σε καθηλωμένο από την πρώτη κιόλας σελίδα και αφήνοντάς σε χωρίς ανάσα μέχρι να φτάσεις στην τελευταία, το "Κόκκινη Σαν Το Αίμα" είναι μια εντυπωσιακή αφετηρία για μια πολλά υποσχόμενη σειρά. Παράλληλα, δεδομένου ότι απευθύνεται κατεξοχήν σε νεανικό κοινό, είναι ιδανική επιλογή ώστε να μυηθεί κάποιος σε αυτό το λογοτεχνικό είδος και τελικά, να το αγαπήσει κάνοντάς το αναπόσπαστο κομμάτι της αναγνωστικής του καθημερινότητας. Αν περιμένω με αγωνία την συνέχεια; Είναι το μόνο βέβαιο!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Salla Simukka
Μεταφραστής: Μαρτζούκου Μαρία
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-960-566-522-7

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/28066/vivlio-kokkinh-san-to-aima-salla-simukka