Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το δεντρόσπιτο έχει χώρο για όλους. Τα παιχνίδια του Νικόλα όμως δεν θέλουν τα παιχνίδια της Αλίκης. «Κούκλες, καθρεφτάκια και φορέματα μέσα στο δεντρόσπιτο; Πού ακούστηκε;» λένε ξανά και ξανά. Η μπαλαρίνα, η χορεύτρια και η ακροβάτισσα ξέρουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να βρίσκονται εκεί. Δεν καταλαβαίνουν γιατί είναι τόσο ανεπιθύμητες.
Ένας ξαφνικός αέρας που θα φυσήξει, θα κάνει τα αγορίστικα παιχνίδια να τις δουν διαφορετικά.
Και αυτό θα είναι μόνο η αρχη...

Προσωπική άποψη:
Όταν ήμασταν παιδιά, οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμασταν ένα δεντρόσπιτο που θα ήταν το δικό μας απόρθητο κάστρο, το κέντρο των επιχειρήσεών μας, ο προσωπικό μας χώρος όπου κανείς ενήλικας δεν θα είχε πρόσβαση. Δεν ξέρω αν κάποια παιδιά της επαρχίας ήταν τυχερά, όσα όμως μεγαλώσαμε στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη, δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια. Ο Νικόλας και η Αλίκη, όμως, είναι τυχεροί. Ο πατέρας του πρώτου έχει χτίσει ένα δεντρόσπιτο που τα δύο αυτά παιδιά έχουν αποφασίσει να μοιράζονται από κοινού. Έτσι, τα παιχνίδια και των δυο τους, έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Βέβαια, η συμφωνία αυτή, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα και τα παιχνίδια τους, με εκείνα του Νικόλα να επαναστατούν, θεωρώντας πως ο χώρος τους ανήκει αποκλειστικά.

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και μέσα από τις σελίδες του, με απλό, άμεσο και κατανοητό τρόπο, τους δίνονται μαθήματα για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μηνύματα για την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τους ανθρώπους γενικότερα. Μπορεί όλοι μας να είμαστε διαφορετικοί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παραμένουμε άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μπορούμε να συνυπάρξουμε, να συνεργαστούμε και επί της ουσίας, να αλληλοσυμπληρώσουμε ο ένας τον άλλον. Κανείς δεν περισσεύει και ο καθένας μας έχει τη θέση του σε αυτή τη ζωή. Κανείς δεν είναι άχρηστος αφού εκεί που εμείς δεν μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι μας, μπορούμε να δεχτούμε βοήθεια που θα αποτελέσει λύση σωτήρια κι όλα αυτά, αρκεί να έχουμε το μυαλό και την καρδιά μας ανοιχτά και να μην επηρεαζόμαστε από ανόητες προκαταλήψεις.

Ο Βασίλης Κουτσιάρης και ο Γιάννης Διακομανώλης, έχουν γράψει ένα πολύ όμορφο παραμύθι, διασκεδαστικό, περιπετειώδες και διδακτικό συνάμα, που μιλάει για την διαφορετικότητα και πως αυτή μπορεί να αναδειχθεί σε κάτι σπουδαίο, αρκεί να της το επιτρέψουμε. Μιλάει για τα ίσα δικαιώματα, τις αξίες της ζωής, τις ανθρώπινες σχέσεις, την τόλμη, το θάρρος και την αυτοθυσία. Συνδυασμένη η ιστορία με την πολύ όμορφη εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου, προσφέρει μια μοναδική ιστορία που τα έχει όλα και που τα παιδιά σας θα απολαύσουν. Παράλληλα, θα σας προσφέρει τη δυνατότητα να συζητήσετε μαζί τους για πραγματικά ουσιαστικά θέματα τα οποία καλό θα ήταν να θίξετε στις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το βιβλίο, καθώς είναι εκείνες που τα παιδιά σχηματίζουν την προσωπικότητά τους και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο ως αυτόνομες οντότητες.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Κουτσιαρή Βασίλη & Διακομανώλη Γιάννη
Εικονογράφος: Δήμου Χρήστος
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος έκδοσης: 2014
Σελίδες: 30
ISBN: 978-618-80218-7-7