Οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν τη νέα ποιητική συλλογή της Αθηνάς-Στυλιανής Μίχου, "Συνιστώσες ορχήστρας", την Τρίτη 09 Δεκεμβρίου, στις 20.00μ.μ., στο Polis Art Café.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Τζούτζη Ματζουράνη, ποιήτρια.

Polis Art Café
Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου
2103249588

Είσοδος ελεύθερη

Ο τίτλος της δεύτερης ποιητικής συλλογής της Αθηνάς-Στυλιανής Μίχου είναι ενδεικτικός του περιεχομένου και της μορφής των κειμένων της. Είναι μια εναγώνια αντιμαχία με τα όρια των συναισθημάτων και του στοχασμού με τα όρια του λόγου κατά την προσπάθεια της λεκτικής τους αποτύπωσης. Αν τα όρια της γλώσσας μας είναι τα όρια του κόσμου μας, σύμφωνα με τον Wittgenstein, ο ποιητικός λόγος επιχειρεί μεταξύ άλλων να διευρύνει τον υπαρκτό κόσμο με την προσθήκη του υποστατού, δημιουργήματος του λόγου. Κάθε προσπάθεια εν ονόματι αυτής της διεύρυνσης αξίζει τον κόπο της, ακόμη κι ως δοκιμαστική ανασκαφή στην terra incognita του είναι μας.
Η νέα ποιητική συλλογή της Αθηνάς-Στυλιανής Μίχου έχει πολλές συνιστώσες τις οποίες ενορχηστρώνει σε ένα λειτουργικό σύνολο. Από τη μια διακρίνεται μια ελεγεία της απώλειας, της απουσίας του πατέρα ή ό,τι αυτός συμβολίζει. Αυτή η συνιστώσα συναντιέται με τη συνιστώσα του έρωτα, κι εκείνη, με τη σειρά της, με την υπαρξιακή αγωνία και τις σχετικές αναζητήσεις. Οι τρεις αυτές συνιστώσες αναδεικνύουν πρωτογενή ποιητική λειτουργία, είτε ως στάση απέναντι στα πράγματα είτε ως κατασκευή λόγου, και ως εκ τούτου νοημάτων με τολμηρές στην πρωτοτυπία τους εκφράσεις και εικόνες. Πρόκειται για μια αναδιάταξη της τάξης του κόσμου, στην οποία το ποιητικό υποκείμενο επαναπροσδιορίζει τους στόχους του: «Είμαι η νέα Ιθάκη / του εαυτού μου», γράφει χαρακτηριστικά με εκφραστική δύναμη και αφοπλιστική απλότητα η ποιήτρια.
Αγαθοκλής Αζέλης

H Aθηνά-Στυλιανή Μίχου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1981. Σπούδασε Ισπανική Φιλολογία στη Σχολή Φιλοσοφίας και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου της Μάλαγας. Στην ίδια σχολή έκανε το Μάστερ Ανώτατων Σπουδών της Ισπανικής Γλωσσολογίας.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Σαν φτερό ανέμου εκδόθηκε από τις εκδόσεις Δωδώνη το 2000. Ισπανικά ποιήματά της έχουν εκδοθεί στο ισπανικό λογοτεχνικό περιοδικό της Σχολής Φιλοσοφία και Γράμματα της Μάλαγας, στο λογοτεχνικό περιοδικό του εκδοτικού οίκου Mitad Doble, στο ισπανικό ανθολόγιο ποίησης με τίτλο Antología del beso (Ανθολόγιο του φιλιού), εκδόσεις Mitad Doble, στο ισπανικό ανθολόγιο ποίησης Αntología del viaje (Ανθολόγιο του ταξιδιού), εκδόσεις Fin de viaje. Επίσης, στο ισπανικό λογοτεχνικό περιοδικό του εκδοτικού Οίκου Μitad Doble εκδόθηκε κι ένα παραμύθι της με τίτλο La historia del libro transparente (Η ιστορία του αόρατου βιβλίου). Ελληνικά ποιήματά της έχουν παρουσιαστεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό ποίησης Ποιείν και στο λογοτεχνικό περιοδικό της Ρόδου Νησίδες. Επίσης, στο Ποιείν έχουν κυκλοφορήσει μεταφράσεις της ποιημάτων των συγγραφέων Miguel Ángel Contreras, Vicente Valero, Carmen Yañez.