Γιατί αρρωσταίνουν οι άνθρωποι;
Τι πρέπει να κάνουμε και πώς να ζούμε για να έχουμε καλή υγεία;

Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2015, στις 19.00μ.μ.
Συζήτηση με αφορμή τα βιβλία Bad Pharma, Τα παιχνίδια που παίζει η φαρμακοβιομηχανία του Bed Goldacre, Πολλά χρόνια και καλά του David B. Agus, Γιατί αρρωσταίνουν οι άνθρωποι; των Darian Leader και David Corfield

Στη σημερινή εποχή της πληροφόρησης, το να είναι κανείς υγιής έχει γίνει περίπλοκο. Επιπλέον, στον βωμό του χρήματος, τα κέρδη των εταιρειών τίθενται υπεράνω της περίθαλψης των ασθενών. Ο ρόλος του γιατρού σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες περιλάμβανε τη διαδικασία της προσεκτικής ακρόασης και της βαθιάς γνώσης του ασθενή, όμως η σύγχρονη ιατρική με το πλήθος των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των τεχνολογικών επιτευγμάτων και των εξειδικεύσεων επέφερε δραματικές αλλαγές στη σχέση γιατρού-ασθενή.
Αισθάνεστε ανυπεράσπιστοι ως ασθενείς; Έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας; Ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες και τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει χορηγήσει; Μήπως έχετε αμφιβολίες για τα φάρμακα που σας συστήνει; Πόσο ενημερωμένοι είστε για τις κλινικές δοκιμές των φαρμάκων; Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για την υγεία μας με βάση την ηλικία; Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, όταν αρρωσταίνουν; Πώς το μυαλό επηρεάζει το σώμα μας; Τι προκαλεί τελικά τις ασθένειες;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από τον χώρο της ιατρικής και της υγείας. Ο τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Παπαδόπουλος θα θίξει το ευαίσθητο ζήτημα της ηθικής της ιατρικής, η παθολόγος-λοιμωξιολόγος Παναγιώτα Λουρίδα θα αναφερθεί στη σημασία της ιατρικής παιδείας, ενώ ο ψυχολόγος της υγείας και επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιώργος Κουλιεράκης θα μας εξηγήσει πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα επηρεάζουν την υγεία μας και πώς λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν την υγεία μας.
Δεδομένου ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα επηρεάζουν το μέλλον μας, στόχος αυτής της συζήτησης είναι μεταξύ άλλων να κατανοήσουμε πόσο σπουδαίος είναι ένας παραγωγικός διάλογος με τον εαυτό μας και τον γιατρό μας.

Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση συμμετέχοντας στην κουβέντα, μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημά σας στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, έως τις 02/02/2015, σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό σας και την ένδειξη ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ