Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο με τίτλο Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης, της Χρύσας Σπυροπούλου, στις 18.00μ.μ.

Θα μιλήσουν οι:
Θάνος Ζαράγκαλης, μεταφραστής
Ελένη Καλογερίνη, δημοσιογράφος

Ο Άρης, η Λίζα και η Ήρα, μετά το συναρπαστικό ταξίδι τους στην πόλη Όρντου του Εύξεινου Πόντου, επισκέπτονται με τους γονείς της Λίζας την Κωνσταντινούπολη. Εκεί συναντούν τους φίλους τους από την Όρντου και αρχίζουν να αναζητούν στα μνημεία της Πόλης τις σελίδες ενός παλιού τετραδίου συνταγών που ανήκε στο σεφ κάποιου σουλτάνου. Ένας αόρατος φίλος τους τα καθοδηγεί στο κυνήγι του «κρυμμένου θησαυρού», ενώ κατά την αναζήτηση αυτή τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις γνωστές και άγνωστες πλευρές της Κωνσταντινούπολης, με τον απαράμιλλο ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της. Θα περιπλανηθούν στους δρόμους και στις γειτονιές της Βασιλεύουσας και θα επισκεφθούν την Αγια-Σοφιά, το μουσείο Τοπ Καπί, την Κλειστή Αγορά, τη Βασιλική Κινστέρνα, τον Ιππόδρομο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και πολλά άλλα μέρη που θα τα γοητεύσουν και θα τους αποκαλύψουν τα μυστικά ενός ολόκληρου κόσμου από την αρχαιότητα, τη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας.

Η Χρύσα Σπυροπούλου γεννήθηκε το 1957 στις Σέρρες. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα. Είναι σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Ασχολείται με την κριτική βιβλίου και συνεργάζεται με εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Γράφει αστυνομικές ιστορίες και είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου για το ελληνικό μυθιστόρημα «Athens Prize for Literature» του περιοδικού (Δε)κατα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Ελληνοεκδοτική παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το βιβλίο με τίτλο Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος Στον 21o Αιώνα του Αντώνη Σαχπεκίδη, στις 20.30μ.μ.

Θα προλογίζει ο Νίκος Ξυδάκης, αν. Υπουργός Πολιτισµού

Θα μιλήσουν οι:
Κώστας Θεολόγου, επίκουρος καθηγητής Ε.Μ.Π.
Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος - συγγραφέας
Μαρία Ντότσικα, φιλόλογος - συγγραφέας

Θα συντονίσει ο Λαοκράτης Βάσσης

«Αν θέλετε να καταλάβετε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, έχετε κάθε συμφέρον να διαβάσετε τον Θουκυδίδη».
Κορνήλιος Καστοριάδης
Ποιο είναι το νήµα που συνδέει τον αρχαίο Πελοποννησιακό πόλεµο µε τους δύο Παγκόσµιους πολέµους του 20ού αιώνα;
Τι ήταν αυτό που προκαλούσε τους συνεχείς πολέµους στην Αρχαία Ελλάδα;
Γιατί η ανθρωπότητα βρίσκεται διαρκώς υπό την απειλή του πολέµου;
Ποιους εξυπηρετεί σήµερα η παγκόσµια κρίση;
Τι φέρνει ο 21ος αιώνας στο πεδίο του γεωπολιτικού ανταγωνισµού των σύγχρονων µεγάλων δυνάµεων, και τι σηµαίνει αυτό για τις «µικρές» χώρες;
Αποφασίζουν οι πολιτικοί υπέρ του λαού;
Για ποια δηµοκρατία µιλάµε αιώνες τώρα και σε τι δηµοκρατία ζούµε;
Η αθηναϊκή δηµοκρατία λειτουργεί και στην εποχή µας ως πρότυπο;
Μπορεί ακόµη να µας εµπνέουν ο Θουκυδίδης ως πολίτης και ο Περικλής ως πολιτικός
Απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα έρχεται να κομίσει αυτό το βιβλίο.

Ο Αντώνης Σαχπεκίδης είναι κλασικός φιλόλογος-συγγραφέας και δίδαξε στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ανέπτυξε, από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια, έντονη πολιτική δράση, για την οποία και υπέστη πολλαπλές πολιτικές διώξεις. Έχει συγγράψει βασικά εκπαιδευτικά βιβλία για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Α.Ε.Ι. Αυτό το βιβλίο είναι καρπός της πολυετούς ενασχόλησής του με τον Θουκυδίδη και τον Πελοποννησιακό πόλεμο.