Λένε πως κάθε φορά που ο Θεός βλέπει εμάς τις πουτάνες, δακρύζει. Δακρύζει από ντροπή, μια και σ’ εμάς δεν περισσεύει. Mα αν ο Θεός δακρύζει, ο Θάνατος μας χρωστάει!
Δεκαετία του 1950. Πάνω στις πληγές μιας Ελλάδας που ακόμη αιμορραγεί από τον πόλεμο, σε μια γειτονιά του Πειραιά, την περίφημη Τρούμπα, ανάμεσα σε καπνούς στριφτών τσιγάρων και φθηνών ποτών, ο έρωτας εναποθέτει στα κορμιά γυναικών τα ξεφτισμένα όνειρά του και την ελπίδα πως η ζωή είναι μαγική κι ωραία. Μέρα και νύχτα οι πόρνες σουλατσάρουν στα στενοσόκακα, πουλώντας τα κορμιά τους για ελάχιστα χρήματα. Λίγα βήματα πιο πέρα οι τάχα προστάτες τους καραδοκούν σαν γύπες να αρπάξουν τη λεία τους, πουλώντας τους υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο, φτιαγμένο με χρυσόσκονη και αγγέλους. Η κάθε μια από αυτές τις γυναίκες έχει να σου πει και μια διαφορετική ιστορία, που μπορεί να ξεκίνησε από τα καλύτερα σπίτια ή ακόμη κι από έναν γάμο, έναν αρραβώνα, έναν μεγάλο έρωτα. Μια από αυτές τις γυναίκες υπήρξα κι εγώ, γνωστή με το όνομα μαντάμ Τζένη, που από απλή πόρνη έφτασα να έχω το πιο διάσημο μπορντέλο της Τρούμπας.
Όχι, η ζωή δε μου στάθηκε στα δύσκολα. Εύκολα δεν υπήρχαν. Μια νύχτα δική μου ολόκληρη η ζωή σου… Αυτή τη νύχτα θα σου διηγηθώ. Πλέον στα ογδόντα μου, εδώ και πολλά χρόνια, είμαι η Ευγενία Φράνκου, μια αξιοσέβαστη γυναίκα που χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την οικογένεια και το περιβάλλον της. Κανείς δεν έμαθε ποτέ ποια πραγματικά ήμουν. Γιατί το κάνω τώρα αυτό; Γιατί σε μένα ο θάνατος χρωστάει ακόμη…
Προσωπική άποψη:
Ένα από τα πλέον δημοφιλή μυθιστορήματα της Χρυσηίδας Δημουλίδου είναι "Τα δάκρυα του Θεού". Εδώ και πολλά χρόνια άκουγα από φίλους και γνωστούς πως πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσω, όμως δεδομένου ότι ήταν εξαντλημένο -και δεν μου αρέσει να δανείζομαι βιβλία- δεν θα είχα καταφέρει. Τέλος στο πρόβλημά μου ήρθαν να δώσουν οι εκδόσεις Ψυχογιός που φέτος επανακυκλοφόρησαν το συγκεκριμένο βιβλίο που ίσως να αποτελεί και έναν από τους πλέον εμπορικούς της συγγραφέως που, μάλιστα, την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε, τόλμησε να θίξει ένα αρκετά ιδιαίτερο θέμα χωρίς περιττές ωραιοποιήσεις αλλά αντίθετα, μέσα από την ειλικρινή ματιά μιας γυναίκας που μπορεί να μην έζησε μια "αξιοπρεπή" ζωή και που όμως, η ίδια, υπήρξε πιο αξιοπρεπής από πολλούς άλλους που έφεραν τον τίτλο αυτό.
Δεν θέλω να αναλωθώ στο να υπεραναλύσω το θέμα του βιβλίου, κυρίως επειδή πιστεύω πως οι περισσότεροι από εσάς ήδη γνωρίζετε τι ακριβώς πραγματεύεται, που δεν είναι άλλο από την ζωή της Ευγενίας που κάποτε υπήρξε η Τζένη, το πιο δημοφιλές όνομα στην Τρούμπα της δεκαετίας του '50. Μια γυναίκα που όπως τόσες και τόσες άλλες τα χρόνια εκείνα, προδόθηκε από τον έρωτα τον μεγάλο, και που οδήγησε τις ζωές τους σε μονοπάτια σκοτεινά και βρώμικα που δεν είχαν καν φανταστεί. Όμως, η Τζένη, επί της ουσίας, ποτέ δεν υπήρξε θύμα στη ζωή της. Ακόμα και όταν εξαπατήθηκε, βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της και αξιοποιώντας όχι μόνο την ομορφιά της, αλλά και την εξυπνάδα της, χωρίς ποτέ να ξεχνάει την ηθική της παρά του ότι βυθίστηκε στον βούρκο και έζησε εκεί, με μοναδικό της στόχο να ζήσει αυτή και το παιδί της, αλλά και να μπορέσει να επιβιώσει και να ξεφύγει από όλα αυτά χτίζοντας μια νέα ζωή, χωρίς ποτέ κανείς να μάθει ποια υπήρξε.
Ουσιαστικά, "Τα δάκρυα του Θεού", είναι μια διεισδυτική ματιά σε μια μικροκοινωνία μιας άλλης εποχής που αν και φαντάζει ιδιαίτερα μακρινή από την σημερινή, δεν είναι και τόσο. Το '50 απέχει μόλις 65 χρόνια από το σήμερα και για ορισμένους, μπορεί το διάστημα αυτό να μην είναι καν μια ζωή ολάκερη. Και όμως, οι γυναίκες της Τρούμπας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έζησαν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και αυτό γιατί τα έκαναν και τα είδαν όλα. Μέσα σε μια στιγμή, βίωναν δεκάδες και έχαναν άλλες τόσες γιατί μαζί με τις στιγμές εκείνες, χανόταν ολοένα και περισσότερο ελπίδα πως μια μέρα όλα θα αλλάξουν. Γιατί μπορεί οι γυναίκες της Τρούμπας, ήταν πλάσματα αγγελικά πλασμένα, που ξεγελάστηκαν, παρασύρθηκαν, εξαπατήθηκαν, έχασαν όμως κάτι από την υπόστασή τους αυτή όταν ο Διάβολος μπήκε στη ζωή τους, που αν και μπορεί να έχει χιλιάδες πρόσωπα, η ψυχή του παραμένει το ίδιο σκοτεινή.
Η ζωή της Ευγενίας, είναι μόνο ένα παράδειγμα της αλήθειας εκείνων των καιρών, που ήθελε γυναίκες να πουλάνε έρωτα προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, με αντάλλαγμα το στίγμα που θα ήταν καταδικασμένες να φέρουν μια ζωή μαζί τους. Και όμως, πόσοι, άραγε, αναρωτήθηκαν τι σταυρό κουβαλούσαν οι γυναίκες αυτές, ποιες λάθος επιλογές οδήγησαν τη ζωή τους στην κατηφόρα, ή ακόμα και τι αγώνες έδωσαν προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση κάτω από τον ήλιο όπου η ντροπή και οι ενοχές δεν θα είχαν καμία απολύτως θέση; Όλα αυτά θίγονται μέσα από το βιβλίο αυτό της Δημουλίδου, που μέσα από τα μάτια, πότε της Ευγενίας, πότε της Τζένης, ξετυλίγει το κουβάρι μιας ζωής, της δικής της ζωής, αλλά και όλων όσων είδε, βίωσε, γνώρισε. Ανθρώπων και καταστάσεων που άλλοτε την δυσκόλεψαν και άλλοτε την βοήθησαν, εμπειριών που την έκαναν αυτό που είναι πλέον στα ογδόντα της, τολμώντας να τις εξομολογηθεί και να μοιραστεί την αλήθεια.
Αν μη τι άλλο, κάτι που έχουμε αναφέρει δεκάδες φορές, η πένα της κυρίας Δημουλίδου έχει μια εξαιρετική δυναμική και κυρίως, μια ρεαλιστικότητα και μια ειλικρίνεια που -ειδικά στην εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε το εν λόγω βιβλίο- δεν συναντάμε και πολύ συχνά, αφού η λογοκρισία δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα. Φυσικά και έχω κάποιες ενστάσεις ως προς την αιτιολόγηση ορισμένων καταστάσεων και αποτελεσμάτων, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να μειώσει στο ελάχιστο την συγκίνηση που μου προκάλεσε το βιβλίο στο σύνολό του. Μια ιστορία αληθινή, ανθρώπινη, γεμάτη συναισθήματα και εμπειρίες που κάνουν το στομάχι σου να σφίγγεται ουκ ολίγες φορές, μια ιστορία ειπωμένη ωμά και ρεαλιστικά, χωρίς δήθεν ωραιοποιήσεις, που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ζωντανεύει τα γεμάτα ζωή και φασαρία σοκάκια της Τρούμπας, επιτρέποντάς όχι μόνο να ακούσουμε τον παλμό της καρδιά της, αλλά και να κατανοήσουμε την αλήθεια του.
Βαθμολογία 9/10
Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δημουλίδου Χρυσηίδα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-01-0957-3
2 Σχόλια:
Αγαπημένη μου Γιώτα, πάλι με έκφρασες απόλυτα όπως και αν λέγεται :P Και αυτό που μου άρεσε ήταν ότι εντάξει περίμενες να ήταν και λίγο πρόστυχο το βιβλίο απο την περίληψη! Πάλι κατάλαβα πως δε κρίνω απο την περίληψη...
@ Παναγιώτη, χαίρομαι που σου άρεσε, αλλά και που έχεις αρχίσει να... "μαθαίνεις"! ;)
Δημοσίευση σχολίου