Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για τέταρτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Τη Δευτέρα 04 Μαΐου 2015, στις 21:00μ.μ. μας προσκαλούν στην ένατη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση της ομάδας Science Reactors με τίτλο «Stand-up Science». Ευγενική συμμετοχή: Βύρων Θεοδωρόπουλος, Αριστοτέλης Ρήγας, Λάμπρος Φισφής.

Stand-up Science

Μπορούμε να απενοχοποίησουμε τη σοβαροφάνεια της επιστήμης;
Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ;
Ποιος θα περίμενε ότι η επιστήμη είναι τόσο ξεκαρδιστική;

Μια ομάδα νέων επιστημόνων δοκιμάζει ένα διαφορετικό τρόπο διάχυσης της γνώσης και της επιστήμης προς το ευρύ κοινό: το stand-up science κατά το πρότυπο του stand-up comedy. Κάθε επιστήμονας καλείται μέσα σε πέντε λεπτά να παρουσιάσει με χιουμοριστικό τρόπο ένα θέμα της επιστημονικής επικαιρότητας.

Η διάδοση και η επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ψυχαγωγικό χαρακτήρα: διαγωνισμός Famelab, Athens Science Festival, Βραδιά του Ερευνητή, επιστημονικό θέατρο κ.ά. Στην εποχή της επιστημονικής εξωστρέφειας, οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές μοιράζονται πλέον πιο πρόθυμα τον ενθουσιασμό τους με τους μη «μυημένους».

Ποια είναι η ομάδα Science Reactors

Η ομάδα αποτελείται από νέους επιστήμονες με στόχο την Επικοινωνία της Επιστήμης και «κτίζεται» σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια.

H ιδέα οφείλεται στην Ελένη Γραμματικοπόύλου, η οποία υπήρξε υπεύθυνη του προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Επιστήμης Κοινωνία». Ξεκίνησε, κυρίως, με τους επιστήμονες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στις τελευταίες διοργανώσεις του Famelab (διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων ταλαντούχων επιστημόνων στην επικοινωνία της επιστήμης,  που διοργανώνει το British Council).

Οι περισσότεροι από αυτούς συνεργάστηκαν σε σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Επιστήμης Κοινωνία: Φεστιβάλ Ε+Τ, Βραδιές Ερευνητών, Κυριακάτικα Πρωινά, Επιστήμη των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια η Άννα Χριστοδούλου έγραψε 2 θεατρικά έργα που παίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες εκδηλώσεις, στη Βραδιά του Ερευνητή, στα AthensScienceFestival, στη σειρά Hub Science. Από το  2014 η ομάδα προχώρησε σε μια νέα μορφή διάχυσης της Επιστήμης: το Stand-up Science κατά το γνωστό Stand-up Commedy με αντίστοιχη επιτυχία.

Όλα αυτά όμως δημιούργησαν την ανάγκη όπως η ομάδα αποκτήσει το δικό της όνομα. Μετά από διάφορες «αναζητήσεις» καταλήξαμε στο Science Reactors με δύο κλάδους το Stand up Science (για την αντίστοιχη εκδήλωση) και το Science on Stage (για το επιστημονικό θέατρο).

Συντελεστές (κατά αλφαβητική σειρά)

Ομάδα Science Reactors

Δημήτρης Δούκογλου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – «Φυσική επιλογή και εσύ»
Κώστας Καρπούζης, Μηχανικός Υπολογιστών – «Προβλήματα επικοινωνίας, τέλος! Μιλήστε άφοβα σε 6 εκατομμύρια γλώσσες με τη βοήθεια του R2D2»
Αθανάσης Κουστένης, Βιοχημικός – «Η γιαγιά μου, τα μαθηματικά και άλλες ιστορίες»
Δημήτρης Μακρής, Καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας – «Αγαπημένο μου ηλεκτροσόκ!»
Νίκος Μουστάκας, Επιστήμονας Υλικών – «Ι need a hero»
Κώστας Περιστέρης, Ειδικευόμενος γιατρός-ταχυδακτυλουργός – «DNA bar»
Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, Βιολόγος – «My gluten free desire»
Νίκος Σταύρου, Γεωλόγος  – «Θα φάμε κάνα σουβλάκι;»
Δημήτρης Τσιμπίδας, Αστροφυσικός – «Κανείς δεν είναι άσφαλτος»

Stand-up Κωμικοί

Βύρων Θεοδωρόπουλος
Αριστοτέλης Ρήγας
Λάμπρος Φισφής

Παρουσίαση: Δημήτρης Δούκογλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός
Ιδέα, σχεδιασμός, διοργάνωση: Ελένη Γραμματικοπούλου