"Αύριο" του Γιώργου Γιαντά

Τους ένωνε η άχρονη ξαναγέννηση της πρώτης αγάπης κι έπαιρναν όρκους στο όνομά της.
Ένα βράδυ του φθινοπώρου, αγκαλιασμένοι φιλήθηκαν στη μέση της κεντρικής πλατείας της πόλης, κάτω από μια σφοδρή νεροποντή, που έκανε τους περαστικούς να σκορπίσουν βιαστικά προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ήταν τόσο ραγδαία η βροχή, που έσταζε από τα πιγούνια και τις βλεφαρίδες τους.
Μα εκείνοι την ένιωθαν σύμμαχο, πως η φύση όλη ήταν με το μέρος τους.
Όπως εκείνες οι φεγγαράδες, όταν περνούσαν αγκαλιασμένοι κάτω από τα εκατομμύρια αστέρια που θαμποπαίζανε. Σαν τα δροσόθρεπτα απογεύματα, που με το δίκυκλό του έφταναν μέχρι το χωριό, κι έκαναν στάση στην πηγή, για να επιστρέψουν με το σούρουπο. Κυνηγιόντουσαν εκεί, κάτω από τα λιόδεντρα, γύρω από τις μηλιές, και στον κορμό της γέρικης καρυδιάς είχαν χαράξει τα ονόματά τους: «Άγγελος - Άννα Μαρία. Μαζί. Για πάντα».
___________________________________________________________________________________
Τους ένωνε μια μυστήρια, μια εφηβική χημεία, ένα ανόθευτο κοινό συναίσθημα, που λες κι έτρεχε στο βάθος των χρόνων, ερχόμενο ταχύτατα από το παρελθόν, με μόνο προορισμό να καλύψει τα κενά και τους σταθμούς μιας ζωής που δεν έζησαν.
Τα βαγόνια του έφερναν μαζί και τον πόθο, τον ξεχασμένο πίσω από πληγές.

"Rebecca Newton 3: Ο πόλεμος των θεών" του Mario Routi

Οι Δυνάμεις του Κακού είναι έτοιμες να εισβάλουν, όχι μόνο στη Χώρα του Λευκού Ήλιου, αλλά και στα Ηλύσια Πεδία, το σπίτι των Θεών – ενώ παράλληλα έχουν πλέον τη δύναμη να σύρουν την ανθρωπότητα σ’ έναν πολιτισμικό Μεσαίωνα.
Η Πρίγκίπισσα Ρεβέκκα και η οικογένειά της βρίσκονται αντιμέτωποι με μνημειώδες μάχες στην προσπάθειά της να νικήσουν τις μαζικά συσπειρωμένες δυνάμεις του Κακού. Ο μόνος τρόπος για να σώσει η Ρεβέκκα την ανθρωπότητα είναι να αποκαλυφθεί στους κατοίκους της Γης.
Η κόρη της, η νεαρή Πυθία Λέιλα, είναι ερωτευμένη με τον Πρίγκιπα Αλέξανδρο, τον εγγονό του Ηρακλή, όμως σύντομα τα πράγματα μεταξύ τους παίρνουν αρνητική τροπή.
Η τύχη ολόκληρου του σύμπαντος βρίσκεται στους ώμους της σαστισμένης Λέιλας, η οποία θα πρέπει να ταξιδέψει στον πλανήτη Γη για να μάθει να ελέγχει τις δυνάμεις της.
Καθώς οι Δυνάμεις του Κακού προετοιμάζονται για να εισβάλουν από τα Τάρταρα, ο Ζευς συγκεντρώνει τους Θεούς και τους αρχαίους Ήρωες, για να υπερασπιστούν την Ιερή Φλόγα.
Προσπαθώντας ακόμη να συνέλθουν από την προηγούμενη μάχη στη Χώρα του λευκού Ήλιου, ο Βασιλιάς Τουργκόθ, η Πριγκίπισσα Ρεβέκκα και οι Οράιζον επισκευάζουν τις ζημιές στο Φρούριο της Ουτοπίας, όταν ανακαλύπτουν πως θα πρέπει να δώσουν μια ακόμη πιο δυνατή μάχη ενάντια στις δυνάμεις του Κακού. Το Καλό πρέπει να υπερισχύσει αυτή τη φορά, αλλιώς τα πάντα θα χαθούν.
Τι θα μπορούσε να είναι πιο τρομακτικό από την Τιτανομαχία; Ο Πόλεμος των Θεών! Η τελική αναμέτρηση έρχεται... Επικές μάχες, περιπέτεια και η έσχατη σύγκρουση ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, σ’ ένα ρομαντικό μυθιστόρημα φαντασίας. Όλα τελειώνουν εδώ!

"Μέσα στην αιώνια νύχτα" της Veronica Rossi

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΟΣ.
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ.
ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ;
Έχουν περάσει μήνες από τότε που η Άρια έμαθε για το θάνατο της μητέρας της. Μήνες από τότε που ο Πέρι έγινε Άρχοντας Αίματος των Τάιντ και από την τελευταία φορά που τον είδε η Άρια.
Τώρα η Άρια και ο Πέρι θα συναντηθούν ξανά.
Με τις θύελλες Αιθέρα να επιδεινώνονται μέρα τη μέρα, η μόνη ελπίδα γαλήνης και ασφάλειας που έχει απομείνει είναι το Ακίνητο Γαλάζιο.
Υπάρχει όμως στ’ αλήθεια αυτό το καταφύγιο;
Με την απειλή ψεύτικων φίλων και ισχυρών πειρασμών, η Άρια και ο Πέρι αναρωτιούνται αν η αγάπη τους μπορεί να αντέξει μέσα στην αιώνια νύχτα.
Στην καθηλωτική συνέχεια του βιβλίου Κάτω από τον Ξένο Ουρανό, η Βερόνικα Ρόσι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που αιχμαλωτίζει και μια ιστορία αγάπης τόσο επικίνδυνη όσο και αξέχαστη.

"Τα... αν της ανάπτυξης" του Γιάννη Α. Μυλόπουλου

Όλοι συνομολογούν ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα για την έξοδο από τη σημερινή πολύπλευρη κρίση περνά υποχρεωτικά μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Πώς πρέπει να σχεδιαστεί και πώς να εφαρμοστεί σήμερα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, παράλληλο με τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια της λιτότητας, ικανό να κάνει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της;
Ποια είναι τα... Αν της Ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης; Ποιες οι προϋποθέσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη και τι συμβαίνει με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και των φυσικών αποθεμάτων σε μια χώρα που, βυθισμένη σε βαθιά ύφεση, φτωχαίνει, τρώγοντας τις σάρκες της;
Μήπως η εθνική μας φτώχεια δεν αντανακλά τίποτε περισσότερο από ένα τεράστιο έλλειμμα Παιδείας; Μήπως αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα δεν είναι ακόμη μια εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», αλλά, πολύ περισσότερο, μια μορφωτική επανάσταση;
Ποιο είναι τελικά το νέο όραμα της κοινωνικής αλλαγής, μετά την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού;
Πώς και από πού πρέπει να ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή πορείας για την επίτευξη μιας ισόρροπης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης;
Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, σε μια προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων στα μεγάλα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.

"Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις - Η Ελλάδα μπορεί" του Karl Heinz Roth

Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο, Λιγκιάδες... Αυτά είναι μερικά από τα εκατοντάδες χωριά, τους οικισμούς και τις κωμοπόλεις που ρήμαξαν οι Γερμανοί κατακτητές στη διάρκεια του Β? Παγκόσμιου Πολέμου – και μάλιστα μετά την αποτρόπαιη σφαγή των κατοίκων τους.
Σήμερα υπάρχουν εκεί μνημεία όπου συναντιούνται Έλληνες και Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού πρωτοβουλίες ενάντια στη λήθη και με σκοπό την αποζημίωση των θυμάτων.
Η ισχυρή ελίτ της Γερμανίας, ωστόσο, αντιμετωπίζει αυτές τις τάσεις εξιλέωσης ως ένα «εξωτικό» περιθωριακό φαινόμενο που δεν επηρεάζει την ατζέντα της. Η συνακόλουθη αποποίηση οποιασδήποτε ιστορικής ευθύνης φαίνεται να την έχει οδηγήσει σε ένα κατάφωρο σύμπλεγμα όσον αφορά την Ελλάδα. Μοιάζει σαν να μην έχει συγχωρήσει μέχρι σήμερα τον μικρό Νοτιοευρωπαίο εταίρο των Συμμάχων που πρόβαλε τόσο σθεναρή αντίσταση στην Κατοχή. Και φαίνεται να μην έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα ότι οι δυνάμεις κατοχής κατέρρευσαν πολύ σύντομα και κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς να κατανοήσει την αυστηρή γραμμή που υπαγορεύει το Βερολίνο απέναντι στην πιο υπερχρεωμένη εθνική οικονομία της ευρωζώνης.
Ο Καρλ Χάιντς Ροτ καταδεικνύει ότι η ελληνική διαρθρωτική κρίση συνδέεται και με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των βάναυσων καταστροφών του Β' Παγκόσμιου Πολέμου από το Γ' Ράιχ, γεγονός που αποσιωπάται συστηματικά και θεωρείται ταμπού.
___________________________________________________________________________________
Στην παρούσα μελέτη του Καρλ Χάιντς Ροτ αναλύεται το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ελληνικής κυβέρνησης και η τελική αποτυχία της απέναντι στο γερμανοευρωπαϊκό βέτο.
Ο συγγραφέας καταθέτει προτάσεις για μια εναλλακτική οδό που βασίζεται σε ηθικά και πολιτικά κριτήρια: H Γερμανία πρέπει να ξεπληρώσει τις οφειλές της από τις πολεμικές επανορθώσεις και να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Ο Ροτ παρουσιάζει ορισμένες σκέψεις για το πώς η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ισχύσει και για άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να χρησιμοποιηθεί για την κατάλυση της κρατούσας πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Γερμανοί μερκαντιλιστές και να ενσωματωθεί σε μια γενικότερη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.
Τέλος, εξετάζει τα κατάλοιπα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου – συμπεριλαμβανομένων των σκανδαλωδών πρακτικών της δυτικογερμανικής μεταπολεμικής ελίτ για να αποφύγει την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.