Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αγαπάει τον άντρα της. Είναι μια αφοσιωμένη μητέρα. Ένας ξένος στοιχειώνει τις επιθυμίες της. Είναι έτοιμη να χάσει τα πάντα. Ξέρει τι κάνει. Είναι εκτός ελέγχου. Είναι αθώα. Είναι ένοχη σαν την αμαρτία. Ζει δύο παράλληλες ζωές. Κινδυνεύει να χάσει και τις δύο.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας διαβάσει την "Αμνησία" του S.J. Watson, που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και έχοντας αγαπήσει το εν λόγω βιβλίο, δεν θα μπορούσα να μην μπω στον πειρασμό να διαβάσω το νέο του βιβλίο με τίτλο "Παράλληλη ζωή". Ένα βιβλίο οι απόψεις γύρω από το οποίο είναι εξαιρετικά διφορούμενες. Υπάρχουν εκείνοι που το αφόρισαν και εκείνοι που το λάτρεψαν. Οι πρώτοι, είναι αναγνώστες που συνήθως προτιμούν να διαβάζουν αστυνομικά θρίλερ και βιβλία μυστηρίου. Οι δεύτεροι, είναι πιο ευέλικτοι αναγνώστες που δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από το είδος, αλλά στέκονται περισσότερο στην ιστορία και στο τι θέλει αυτή να πει. Προσωπικά, θα κατέτασσα τον εαυτό μου στη δεύτερη κατηγορία, όχι γιατί το βιβλίο είναι αριστούργημα, αλλά επειδή σε καμία περίπτωση δεν με απογοήτευσε.

Το βιβλίο δεν χαρακτηρίζεται για την έντονη δράση του. Με μια γρήγορη σκέψη, αν το αναλύσουμε σε αυτή τη βάση, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μέχρι και υποτονικό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως, και αφού σκεφτούμε και αναλύσουμε τα δεδομένα λίγο καλύτερα, συνειδητοποιούμε πως η ουσία της ιστορίας που αφηγείται δεν βρίσκεται στο να μας καθηλώσει μέσω του εντυπωσιασμού, αλλά στο να μας κάνει να προβληματιστούμε σε σχέση με την ανθρώπινη ύπαρξη, φύση και συνείδηση, σε σχέση πάντα με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, που πολλές φορές μας απομακρύνουν από τους στόχους μας. Άλλες, πάλι, ίσως και να μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτούς, αλλά με τρόπους λανθάνοντες και με επιλογές που αν δεν παρασυρόμασταν από τις πιο ενδόμυχες επιθυμίες μας, να είχαμε αποφύγει. Και προσωπικά, το βρίσκω εξαιρετικά γοητευτικό όλο αυτό.

Η Τζούλια είναι μία πρωταγωνίστρια την οποία δεν μπορείς να συμπαθήσεις εύκολα, αλλά διαβάζοντας την ιστορία της, έχω την αίσθηση πως σκοπός του Watson δεν ήταν να μας κάνει να την συμπαθήσουμε, ίσως ούτε καν το να επιχειρήσουμε να ταυτιστούμε μαζί της ή και να της δείξουμε κατανόηση. Αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκω ενδιαφέρον, αφού συνηθίζουν να με γοητεύουν περισσότερο χαρακτήρες που τείνουν στην αρνητική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, παρά εκείνοι που υπηρετούν το ιδανικό. Η Τζούλια είναι ένας άνθρωπος εξαρτημένος, με πολλαπλές έννοιες, και αυτό την καθιστά άξιο αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης. Η ψυχοσύνθεσή της κατεστραμμένη από τα βιώματα, τις εμμονές και τις αδυναμίες, και η πτώση της στην καρδιά τους ασυνείδητου, γοητευτική και ιλιγγιώδης. Και με έναν τρόπο κάπως αρρωστημένο, η πορεία της μέχρι να προσγειωθεί στον πάτο, είναι συναρπαστική.

Ένα, επίσης, σημαντικό θέμα που θίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, είναι οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει ο κυβερνοχώρος, για τον καθένα από εμάς, αλλά και το πόσο εύκολο είναι να πάρουμε τις λάθος αποφάσεις και να οδηγηθούμε σε σκοτεινά μονοπάτια δίχως επιστροφή. Σαφέστατα και δίνει τροφή για σκέψη, ειδικά σε μία εποχή απόλυτης απελευθέρωσης που κατά έναν παράδοξο τρόπο, συγκρούεται με την αδυναμία του ανθρώπου να εμπιστευτεί τον διπλανό του, βιώνοντας την καχυποψία σε κάθε κύτταρο του κορμιού του. Μόνο που, μερικές φορές, την στρέφει σε λάθος κατεύθυνση, θεωρώντας ορισμένα πράγματα αυτονόητα ενώ δεν είναι, και κοιτάζοντας καχύποπτα αυτά που δεν θα έπρεπε. Άραγε, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους άλλους, όταν καλά-καλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον ίδιο μας τον εαυτό, έστω κι αν δεν το παραδεχόμαστε;

Όπως είδατε, δεν αναφέρθηκα με λεπτομέρειες στην πλοκή του βιβλίου, καθώς πιστεύω πως αυτό θα καταστρέψει ένα σημαντικό μέρος της αναγνωστικής εμπειρίας της εν λόγω ιστορίας. Κλείνοντας, λοιπόν, αυτό που θέλω να κρατήσετε κατά νου είναι πως το "Παράλληλη ζωή" δεν είναι ένα βιβλίο για όλους. Είναι μεν θρίλερ, αλλά όχι τόσο περιπετειώδες, όσο ψυχολογικό. Έχει κάποια στοιχεία δράσης αλλά δεν είναι αυτά που κυριαρχούν. Θα λέγαμε πως είναι περισσότερο μια ψυχαναλυτική προσπάθεια προσέγγισης μιας ηρωίδας, η ζωή της οποίας καταρρέει κάτω από το βάρος μια σειράς λαθών, που ενώ ψάχνει για απαντήσεις στην πραγματικότητα, αυτό που αναζητάει, δεν είναι κάτι άλλο από την λύτρωση η οποία, καμιά φορά, έρχεται με τρόπους απρόσμενους.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: S.J. Watson
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-01-1237-5