"Υπάρχει ένας τρελός βασιλιάς στη Δανιμαρκία" του Dario Fo

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Ντάριο Φο τοποθετείται στη Δανία του 18ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τον βασιλιά Χριστιανό Ζ΄, τη σύζυγό του Καρολίνα Ματθίλδη της Μεγάλης Βρετανίας, τον εραστή της, γιατρό Γιόχαν Φρίντριχ Στρούνζε και τον γιο του βασιλιά, Φρειδερίκο.
Ο βασιλιάς, ο γιατρός και η νεαρή πριγκίπισσα, μπλεγμένοι σ’ ένα τρίγωνο απελπισμένου έρωτα, θα ξεκινήσουν επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που την εποχή εκείνη ήταν αδιανόητες, όπως την κατάργηση των βασανιστηρίων και τη μείωση των προνομίων των ευγενών.
Ο Ντάριο Φο ανακάλυψε αδημοσίευτα ντοκουμέντα και μυστικά ημερολόγια και κατάφερε να ανασυνθέσει –με τη μορφή μυθιστορήματος– το παζλ μιας δραματικής ιστορίας που συνδυάζει με θαυμαστό τρόπο πολιτικά ιδεώδη, ερωτικό πάθος και αγώνα για την εξουσία.

"Made in Sweden: Ο Χορός της Αρκούδας" των Anders Roslund και Stefan Thunberg

Ο Λίο Ντούβνιακ, με τα δύο αδέρφια του και τον παιδικό τους φίλο διαπράττουν τις πιο βίαιες ληστείες στην ιστορία της Σουηδίας, χωρίς να αφήνουν ίχνη, ενώ ο παθιασμένος ντετέκτιβ Τζον Μπρονκς προσπαθεί μάταια να τους εντοπίσει.
Οι ληστές ξέρουν να χρησιμοποιούν τη βία προς όφελός τους, ξέρουν να εκμεταλλεύονται τον φόβο των άλλων. Γιατί έχουν νιώσει και οι ίδιοι αυτόν τον φόβο. Τα τρία αδέρφια προσπαθούν ακόμα να διαχειριστούν το οικογενειακό τους παρελθόν, στο οποίο δεσπόζει η καταπιεστική μορφή του πατέρα τους.
Πού θα τους οδηγήσει η επικίνδυνη πορεία που επιλέγουν; Υπάρχει άραγε κάτι που μπορεί να τους σταματήσει;
Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα –τη δράση της διαβόητης συμμορίας που έδρασε στη Σουηδία με το παρατσούκλι «Στρατιωτική Ομάδα»– το οποίο συνδυάζει αριστοτεχνικά το πραγματικό με το φανταστικό.

"Εγχειρίδιο διαχείρισης δούλων" των Μάρκου Σιδώνιου Φαλξ και Jerry Toner

«Ονομάζομαι Μάρκος Σιδώνιος Φαλξ και κατάγομαι από αριστοκρατική γενιά. Από την κυριότητα της οικογένειάς μου έχουν περάσει αμέτρητοι δούλοι. Γνωρίζουμε τα πάντα για τη διαχείρισή τους.»
Ο Μάρκος Σιδώνιος Φαλξ δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς να αγοράζετε δούλους, πώς να παίρνετε από αυτούς το μάξιμουμ, πώς να ξεχωρίζετε τους καλούς και να τιμωρείτε τους κακούς. Πραγματεύεται λεπτά ζητήματα, όπως πότε πρέπει να επιτρέπετε στους δούλους σας το σεξ, αν πρέπει να κάνετε οι ίδιοι σεξ μαζί τους και πότε είναι καλό να τους απελευθερώνετε.
Εφοδιασμένος με αυτόν τον οδηγό, θα γίνετε κύριος του σπιτιού σας.
Μέσα από τη ματιά ενός Ρωμαίου, μας δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουμε το φαινόμενο της δουλείας στην Αρχαιότητα και να αναρωτηθούμε μήπως αξιοποιούμε ακόμα και σήμερα κάποιες από τις ιδέες των Ρωμαίων για να διαχειριστούμε το «προσωπικό» μας.
Άραγε, οι σημερινοί «μισθωτοί σκλάβοι» είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους «δούλους» της εποχής του Φαλξ; Πόσο διαφορετικοί είμαστε εμείς από τους Ρωμαίους;