Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Στην πόλη Μαριεφρέντ αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο. Άγνωστο πώς, τα αδέλφια Βίγκο και Άλρικ έχουν επιλεγεί για να προστατέψουν τη μυστική βιβλιοθήκη. Οι ηλικιωμένοι φύλακες, κάτω από το σπίτι των οποίων βρίσκεται η βιβλιοθήκη, υποβάλλουν τα αδέλφια σε μια δοκιμασία, θεωρώντας πως είναι πολύ μικρά για να γίνουν φύλακες. Σύντομα, όμως, η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη, και ο Άλρικ και ο Βίγκο πρέπει να φανούν πολύ γενναίοι και έξυπνοι για να μη χάσουν τη ζωή τους.

Προσωπική άποψη:
Η Åsa Larsson είναι μία εκ των πλέον δημοφιλών συγγραφέων αστυνομικών μυθιστορημάτων στην Σκανδιναβία, με τα βιβλία των περιπετειών της Rebecka Martinsson να έχουν μεταφραστεί σε πάμπολλες γλώσσες, να έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και να έχουν κερδίσει σωρεία διακρίσεων. Όμως η Larsson δεν ασχολείται μόνο με την συγγραφή ενήλικων μυθιστορημάτων, αλλά και με εφηβικών, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από το ύφος που την χαρακτηρίζει. Ενώνοντας, λοιπόν, τις δυνάμεις της με τους Ingela Korsell και Henrik Jonsson, η πρώτη συγγραφέας κι ερευνήτρια και ο δεύτερος σκιτσογράφος και εικονογράφος, δημιούργησε τη σειρά "Pax" η οποία, πλέον, κυκλοφορεί και στη χώρα μας με την υπογραφή των εκδόσεων Ψυχογιός.

Οι Βίγκο και Άλρικ είναι δύο αδέρφια τα οποία έχουν επιλεγεί για να προστατέψουν την μυστική βιβλιοθήκη της πόλης Μαριερφρέντ, αφού σκοτεινές δυνάμεις έχουν εμφανιστεί και προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχό της. Οι γηραιοί φύλακες, πιστεύοντας πως τα δύο αδέρφια δεν είναι έτοιμα ακόμα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, τους υποβάλουν σε μια δοκιμασία μέσω της οποίας καλούνται να αποδείξουν την αξία τους, την ίδια ώρα που οι εχθροί τους τούς πιέζουν από παντού απειλώντας όχι μόνο τις ισορροπίες και την ειρήνη της πόλης τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Θα καταφέρουν ν' αντεπεξέλθουν στην πρόκληση και να μείνουν ζωντανοί ή το κακό θα κερδίσει;

Απ' όσο έχω διαβάσει, η σειρά "Pax" έχει κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και έχοντας πλέον προσωπική άποψη, μπορώ να πω πως καταλαβαίνω απόλυτα τους λόγους. Το βιβλίο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, με έντονες δόσεις δράσης και την περιπέτεια όλο και να κορυφώνεται όσο η πλοκή προχωρά και εξελίσσεται. Άλλο ένα εξαιρετικό στοιχείο του βιβλίου, είναι το πως αξιοποιείται η δραματουργία της ιστορίας, με κάθε κεφάλαιο να μας αφήνει με κομμένη την ανάσα και κάνοντάς μας να ζητάμε λίγο περισσότερο, κάτι που γίνεται ακόμα πιο έντονο φτάνοντας στις τελευταίες σελίδες που μας αφήνουν διψασμένους για την συνέχεια. Παράλληλα, τα εντυπωσιακά σχέδια που πλαισιώνουν το κείμενο, αποτελούν ένα επιπλέον συν στο όλο εγχείρημα, στοιχείο που οι λάτρεις των comics και των manga θα εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο, και όχι μόνο από καλλιτεχνικής άποψης.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς "Pax", με τίτλο "Η κατάρα", αποδείχτηκε πως ήταν πολύ περισσότερα απ' όσα θα μπορούσα να ζητήσω και απ' όσα προσωπικά περίμενα. Αυτό που συνάντησα ήταν μια καλοστημένη περιπέτεια, με άρτια δουλεμένη πλοκή, σφιχτοδεμένη και γεμάτη ένταση και φαντασία, με το στοιχείο της περιπέτειας να διατηρεί το απαραίτητο νεύρο προκειμένου να καθηλώσει τον αναγνώστη, πρώτα απ' όλα τον έφηβο, αλλά και τον ενήλικο που αρέσκεται σε φανταστικές ιστορίες που του θυμίζουν την αισθητική αγαπημένων αναγνωσμάτων του από το παρελθόν, σε άλλες περιπτώσεις πιο μακρινό και σε κάποιες άλλες πιο πρόσφατο. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια σειρά που σε αρκετά σημεία θυμίζει τα "Θανάσιμα εργαλεία" της Cassandra Clare, ίσως μέσα από ένα πιο εφηβικό πρίσμα που δεν αποδυναμώνει το όλο εγχείρημα αλλά αντίθετα του χαρίζει μία προσωπική ταυτότητα. Αναζητήστε το, λοιπόν, και δεν θα χάσετε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Εικονογράφος: Henrik Jonsson
Μεταφραστής: Παγκαλιάς Ξενοφών
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 160
ISBN: 978-618-01-0999-3