Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
1922. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε τελειώσει, η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν σε παρακμή και ο Έισα Τζένινγκς, ένας μεθοδιστής πάστορας από τη Νέα Υόρκη, είχε καταφτάσει στη Σμύρνη για να εργαστεί στην τοπική Χριστιανική Αδελφότητα Νέων. Αρκετά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρύτερα, στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι εντάσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους είχαν εξελιχθεί σε βίαια επεισόδια. Ο Μουσταφά Κεμάλ, γνωστός ως Ατατούρκ, και ο μουσουλμανικός στρατός του μπήκαν στη Σμύρνη, όπου μισό εκατομμύρια τρομοκρατημένοι Έλληνες και Αρμένιοι πρόσφυγες είχαν καταφύγει σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες επιδόθηκαν σε βιασμός, σφαγές και εμπρησμούς. Ο Τζένινγκς, αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τους άλλους Αμερικανούς πολίτες και να σώσει από την καταδικασμένη πόλη όσους περισσότερους Έλληνες και Αρμένιους μπορούσε, εργάστηκε σκληρά για να ταΐσει και να περιθάλψει χιλιάδες άτομα που είχαν μαζευτεί στην προκυμαία.
Με τη βοήθεια του αξιωματικού του ναυτικού Χάλσι Πάουελ και μερικών άλλων, ο Τζένινγκς ανέλαβε να διοικήσει έναν στόλο ελληνικών πλοίων που ήταν σε αχρησία και να μεταφέρει περισσότερους από διακόσιους πενήντα χιλιάδες αθώους ανθρώπους – μια απίστευτη ανθρωπιστική ενέργεια που είχε μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Τζένινγκς κατάφερε να σώσει ένα εκατομμύριο άτομα.
Ο Λου Γιουρένεκ χρησιμοποιεί προσωπικές μαρτυρίες, έγγραφα και αφηγήσεις επιζώντων για να ζωντανέψει το έργο του Έισα Τζένινγκς και να φέρει στο φως μια ιστορία γενναιότητας και ήθους.

Προσωπική άποψη:
Δεν είμαι ιστορικός! Δεν είμαι καν από τους ανθρώπους εκείνους που αγαπάνε την Ιστορία! Όχι τουλάχιστον με την έννοια εκείνη που επιβάλλει, ο ενδιαφερόμενος, να διαβάζει, να μελετάει, να θέλει ν' ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα και γεγονότα που μπορεί να μην γνώριζε. Ανήκω στη μερίδα εκείνη του κόσμου που είναι ευχαριστημένος με το να κατέχει στοιχειώδεις γνώσεις και που αν τύχει, δεν θα πει όχι στο να τις εμπλουτίσει, αν και ποτέ δεν θα το επιδιώξει σχολαστικά ο ίδιος. Έτσι, λοιπόν, ίσως ν' απορείτε που επέλεξα να διαβάσω ένα βιβλία σαν τη "Μεγάλη φωτιά". Δεν σας αδικώ! Κι εγώ απορώ με τον εαυτό μου, όμως για κάποιο λόγο, τα βιβλία που βασίζονται σε αληθινές μαρτυρίες, ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία πάνω μου, κάτι που συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση.

Θα μπορούσα να μπω στη διαδικασία ν' αναλύσω το βιβλίο αυτό σχολαστικά, διεξοδικά και σε υπερβολικό βαθμό, ωστόσο, δεν θα το κάνω. Πρώτα απ' όλα, θεωρώ πως δεν έχω την απαραίτητη κατάρτιση για κάτι τέτοιο -αλλά και που αν την είχα, μάλλον θα ενδιέφερε μονάχα ακαδημαϊκούς μια ανάλυση τέτοιου τύπου-, και σε δεύτερο επίπεδο, η πραγματικότητα μπορεί να είναι τόσο φρικτή, που μονάχα όσοι έχουν ζήσει την χειρότερη πλευρά της είναι σε θέση να περιγράψουν το πρόσωπο εκείνο που έμελλε να στοιχειώσει τα όνειρα και τους εφιάλτες τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. Γιατί, σε τέτοιες μαρτυρίες βασίζεται το βιβλίο του Lou Ureneck, που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την άκρως ρεαλιστική αποτύπωση στο χαρτί μιας καταστροφής, που όσα κι αν μαθαίνεις γύρω απ' αυτήν, ποτέ δεν είναι αρκετά.

Αυτή, λοιπόν, είναι η ιστορία του Έισα Τζένινγκς, ενός πάστορα που στην καταστροφή της Σμύρνης, με θάρρος και αυτοθυσία, προστάτεψε και έσωσε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων, και που μέσα στον όλεθρο και την καταστροφή, όχι μόνο έδειξε το δρόμο προς το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, αλλά όρισε και έδωσε νέα ταυτότητα στο τι θα πει ήθος. Μια ιστορία που μπορεί να διαβαστεί ως μυθιστόρημα, ή και ως ένα σκοτεινό παραμύθι, αλλά που τελικά οφείλουμε να την διαβάσουμε ως αυτό που πραγματικά είναι. Μια αληθινή μαρτυρία! Μια αποτύπωση της σκληρής πραγματικότητας που κάποιοι βίωσαν, όχι πολλά χρόνια μακριά από το σήμερα, και που στιγμάτισε την παγκόσμια Ιστορία μια πάντα. Μια περιγραφή του πόσο βίαιοι και εμμονικά καταστροφικοί μπορούμε να είμαστε οι άνθρωποι, με την ελπίδα πάντα να παραμένει ζωντανή στις καρδιές εκείνων που μπορούν να ξεφεύγουν από το σκότος.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lou Ureneck
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών Γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-618-01-1673-1