Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τη φιλία, την αγάπη και τη μουσική.
Το πρώτο Σάββατο, το αγόρι ήρθε στο σπίτι της Όνα για να τη βοηθήσει στις δουλειές.
Το δεύτερο, της εξομολογήθηκε το πάθος του για τα παγκόσμια ρεκόρ.
Το δέκατο Σάββατο δεν εμφανίστηκε.
Και, ύστερα, ήρθε ο πατέρας του…
Η Όνα έχει πατήσει τα εκατό. Το αγόρι είναι μόλις έντεκα και κάτι, αλλά θα της αλλάξει τη ζωή.
Όπως και του πατέρα του, της μητέρας του, κι όσων μπλεχτούν στην ιστορία του.
Γιατί είναι ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ.
Και η ιστορία του είναι μια ιστορία στο εκατομμύριο, που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.
Ένα υπέροχο βιβλίο για τη σημασία του ν’ αγαπάς, να ονειρεύεσαι, να τολμάς.
Και για τις θαυμαστές, ασύλληπτες εκπλήξεις που κρύβει μια συνηθισμένη ζωή.

Προσωπική άποψη:
Είναι κάποιες στιγμές που όσο λόγια κι αν χρησιμοποιήσεις για να περιγράψεις κάτι, δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν στιγμές που τα συναισθήματά σου είναι τόσα πολλά κι έντονα, που καμία λέξη δεν είναι αρκετή για ν' αποδώσει την έκτασή τους. Μια τέτοια στιγμή είναι και αυτή εδώ, τώρα, που πρέπει να μιλήσω για το βιβλίο της Veronica Wood, "Ένα αγόρι στο εκατομμύριο", που με τη δική του σειρά, είναι ένα βιβλίο στο εκατομμύριο, ένα βιβλίο από εκείνα που, αν και δεν το περιμένεις, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή, να σε κάνει να δεις τον κόσμο και τις σχέσεις με άλλα μάτια. Ένα βιβλίο που σε κάνει να γελάς, να δακρύζεις, να χαίρεσαι, να πονάς και, τελικά, ν' αλλάζεις μέσα από την αναγνωστική περιπλάνηση που με τόσο αγάπη σου προσφέρει. 

Η Όνα είναι μια γυναίκα που διανύει το 104 έτος της ηλικίας της και όμως, παρά τα χρόνια που βαραίνουν τις πλάτες της, είναι γεμάτη αγάπη για τη ζωή, τόσο γι' αυτήν που έζησε, όσο και γι' αυτήν που της έχει απομείνει να ζήσει. Και στη ζωή αυτή, εισβάλλει ένα 11χρονο αγόρι, παθιασμένο με τα παγκόσμια ρεκόρ, που την επισκέπτεται κάθε Σάββατο για να την βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού, αλλά και για ν' ακούσει την ιστορία της. Ένα αγόρι διαφορετικό, ξεχωριστό! Όμως, το δέκατο Σάββατο, το αγόρι δεν εμφανίστηκε, και η Όνα αρχίζει να σκέφτεται πως τελικά δεν ήταν τόσο ξεχωριστό όσο εκείνη πίστευε. Και τότε έρχεται ο αποτυχημένος κοινωνικά, μουσικός πατέρας του, αποφασισμένος να τελειώσει αυτό που άρχισε ο γιος του, να ολοκληρώσει την καλή πράξη που εκείνος είχε όλη την καρδιά να πράξει.

Νιώθω πολύ συγκινημένη, παρά που έχουν περάσει μέρες απ' όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση της ιστορίας αυτής, μιας ιστορίας στο εκατομμύριο, για να δανειστώ για μια ακόμα φορά κάτι από τον τίτλο της. Μια ιστορία που πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, το νόημα και την σημαντικότητα της πραγματικής φιλίας, το ηλικιακό και κοινωνικό χάσμα που χωρίζει τους ανθρώπους ενώ κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Μια ιστορία που μας φέρνει αντιμέτωπους με την εσωτερική μας ουδετερότητα, αλλά και με την στωικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, τις καταστάσεις που χωρίς να το συνειδητοποιούμε τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα, καθορίζουν το ποιοι είμαστε και το ποιοι θα γίνουμε στο μέλλον. Μια ιστορία που μας προκαλεί να πάμε κόντρα στα συμβατικά κοινωνικά πρότυπα και να κοιτάξουμε βαθύτερα, πέρα από την επιφάνεια. Να κοιτάξουμε μέσα στην ψυχή των ανθρώπων γύρω μας και κατ' επέκτασιν, να κοιτάξουμε μέσα στη δική μας ψυχή.

Η Monica Wood, με τη λυρική γραφή της και μέσα από ένα κείμενο γεμάτο συμβολισμούς, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι επιτηδευμένοι, και με διαλόγους αληθινούς και καθόλου στημένους, μας χαρίζει ένα, σχεδόν ποιητικό θα λέγαμε, μυθιστόρημα, που δίνει μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς. Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι μελό ή δακρύβρεχτη και που όμως, είναι απλά συγκινητική, με χαρακτήρες ρεαλιστικούς και άκρως ανθρώπινους, να βιώνουν αληθινά, πηγαία συναισθήματα, όχι στα άκρα, αλλά στην ουσία τους. Η διμερής αφήγηση, μοιρασμένη ανάμεσα στην Όνα και στον Κουίν, μας επιτρέπει να διεισδύσουμε στον εσωτερικό τους κόσμο, στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις αναμνήσεις τους, μα και στους τρόπους με τους οποίους το νεαρό αγόρι τους άλλαξε για πάντα -με την συγγραφέα να χρησιμοποιεί έξυπνα τεχνάσματα που μας κάνουν να μην δενόμαστε συναισθηματικά μαζί του, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός της-, έχοντας άλλοτε νοσταλγική, άλλοτε χιουμοριστική, κι άλλοτε μελαγχολική διάθεση, χωρίς, ωστόσο, να εκβιάζει με οποιονδήποτε τρόπο τα συναισθήματά μας.

Μπορεί, άραγε, ένα 11χρονο αγόρι να αλλάξει τους ανθρώπους γύρω του; Μπορεί να επηρεάσει τις ζωές τους με τις πράξεις του και με τον χαρακτήρα του, με την αλήθεια και την τρυφερότητα της ψυχής του; Η απάντηση είναι πως ναι, μπορεί, και μάλιστα, με δεκάδες τρόπους που ίσως κανείς τους να μην είχε φανταστεί. Το "Ένα αγόρι στο εκατομμύριο" δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα, είναι ένα μάθημα ζωής. Είναι ένα βιβλίο που μας καλεί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ν' αγαπάμε τη ζωή, ν' αγαπάμε τους γύρω μας και να προσφέρουμε, να ζούμε τη στιγμή, να τολμάμε να κάνουμε όνειρα, μα και να ξεπερνάμε ακόμα και τις πιο φριχτές απώλειες που θα συναντήσουμε στην πορεία της διαδρομής μας πάνω σ' αυτό τον κόσμο, ξαναβρίσκοντας τον εαυτό μας. Γιατί, κανένα τέλος δεν είναι οριστικό, παρά μονάχα μια καινούργια αρχή, και όσο ζεις και ονειρεύεσαι, όσο μπορείς και αγαπάς, μπορείς να κάνεις κάθε μέρα να είναι ξεχωριστή. Να είναι μία μέρα στο εκατομμύριο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Monica Wood
Μεταφραστής: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-461-732-6