Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε αυτή τη συλλογή έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία αδημοσίευτα διηγήματα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, του εμβληματικού συγγραφέα των μυθιστορημάτων Ο μεγάλος Γκάτσμπι και Τρυφερή είναι η νύχτα, με σχολιασμό της μελετήτριας του έργου του, Αν Μάργκαρετ Ντάνιελ.
Και τα δεκαοκτώ διηγήματα αποδίδουν με υπέροχο τρόπο ένα μωσαϊκό εικόνων από τη δεκαετία του ’30. Ορισμένα είχαν κυριολεκτικά χαθεί και ξαναήρθαν στο φως μόλις πρόσφατα, κάποια προορίζονταν για κινηματογραφικά σενάρια αλλά ποτέ δεν έγιναν ταινίες, ενώ άλλα παρέμειναν αθέατα επειδή οι επιμελητές παλαιότερων εκδόσεων δεν κατανοούσαν το νόημά τους –ο μόνιμος φόβος του συγγραφέα μήπως λογοκριθούν ή υποστούν προσαρμογές…

Προσωπική άποψη:
Λατρεύω τον Fitzgerald. Δεν τον θεωρώ απλά έναν εμβληματικό συγγραφέα, μα έναν μοναδικό, ιδιαίτερο και με πολύ ξεχωριστή ταυτότητα δημιουργό, τα έργα του οποίου δεν μπορείς να μπερδέψεις με κανενός άλλου. Έχουν τη δικιά του σφραγίδα, μιλάνε στην καρδιά σου μ' έναν τρόπο αξεπέραστο. Μα ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ανήκεις σε αυτούς που δεν σε αγγίζει η πένα του -πράγμα που μου φαίνεται σχεδόν αδιανόητο-, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις πως το συγγραφικό ύφος του είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό, μα και πως είναι ο συγγραφέας που κατάφερε να ζωντανέψει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ομότεχνό του, την Αμερική των δεκαετιών του '20 και το '30, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αγαπώ τον Fitzgerald, όχι τόσο για όλους αυτούς τους δεκάδες ακαδημαϊκούς λόγους που θα μπορούσε ν' αραδιάσει ο καθένας που έχει μελετήσει λίγο πιο ενδελεχώς το έργο του, μα για τη μοναδική του ικανότητα να μας ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο, με μια αφηγηματική δεινότητα και μια λεπτομερή, άκρως ζωντανή παραστατικότητα, που κάνει το χθες να φαντάζει πως ξυπνάει και αναγεννιέται στο σήμερα. Πάνω απ' όλα, όμως, και περισσότερο από κάθε άλλο λόγο, αγαπώ τον Fitzgerald γιατί υπήρξε ένας από τους τελευταίους πραγματικά, βαθιά και πηγαία ευαίσθητους και ρομαντικούς της γενιάς του -και όχι μόνο. Ένας ρομαντισμός και μια ευαισθησία που διαφαίνεται ξεκάθαρα σε κάθε κείμενό του, συναισθήματα που εναποθέτονται σε κάθε ήρωα και σε κάθε ιστορία του μ' έναν τρόπο λεπτεπίλεπτο και ευάλωτο, που αφυπνίζει συνειδήσεις, γεννά προβληματισμούς, προκαλεί τον εσωτερικό μας κόσμο με τρόπους πρωτόγνωρους κι επίπονους πολλές φορές, μα τόσο αληθινούς, ανθρώπινους, που σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο ζωντανός από ποτέ.

Εκεί που χτυπάει η καρδιά των ηρώων του Fitzgerald, στα πρόσωπα των οποίων, ουκ ολίγες φορές, αναγνωρίζουμε το δικό του πρόσωπο, εκεί είναι που χτυπάει και η δική μας, σε ρυθμούς αλλόκοτους, ξέφρενους, για άλλους πρωτόγνωρους, για εμάς που αναπνέουμε κάθε φορά νέο αέρα μέσα από τα γραπτά του, αγαπημένους. Και ακριβώς αυτό συμβαίνει και στη νέα αυτή, μοναδικά υπέροχη έκδοση των εκδόσεων Κλειδάριθμος, που μέσα από σκοτεινά και σκονισμένα συρτάρια, ανασύροντας κείμενα, άλλα ξεχασμένα, άλλα θαμμένα, μέσα από τη δίνη του χρόνου που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, μας χαρίζει μια σειρά από 18 ανέκδοτα, μέχρι σήμερα, διηγήματα του μεγάλου συγγραφέα, όλα με τη δική του ξεχωριστή και χαρακτηριστική σφραγίδα, και το καθένα από αυτά με τη δική σου σημαντικότητα, εμπνευσμένα από την ίδια τη ζωή και τον άνθρωπο.

Δυστυχώς, ο Fitzgerald υπήρξε ένας πολύ αδικημένος συγγραφέας, όσο αυτός βρισκόταν εν ζωή. Πολλά από τα έργα του λογοκρίθηκαν, άλλα γιατί προκαλούσαν, μια εποχή που η Αμερική έβραζε μέσα στο ίδιο της το ζουμί και που οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές αλλαγές έφερναν μια για πάντα τα πάντα κάτω στη ζωή ολόκληρης της χώρας και του λαού της -ο οποίος δεν ήταν προετοιμασμένος για όλα αυτά, ζώντας μέσα σε μια υπέρλαμπρη φούσκα ωραιοπάθειας και σνομπισμού απέναντι ακόμα και στον ίδιο τον Θεό και τη ζωή ολάκερη-, ενώ άλλα επειδή το νόημά τους ήταν τόσο βαθύ και ουσιώδες για τους τότε επιμελητές, αξιολογητές, εκδότες, που τους ήταν αδύνατο, όχι να το κατανοήσουν, αλλά ακόμα και να το επεξεργαστούν σε βασικό επίπεδο. Αυτό, όμως, ίσως και να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι πραγματικοί καλλιτέχνες. Να θυσιάσουν μια ζωή για ν' αναγνωριστεί η αξία τους μετά το τέλος αυτής, κάνοντάς τους, τελικά, να μείνουν αιώνιοι στη μνήμη της Ιστορίας και του κόσμου που ξέρει να εκτιμάει με το μυαλό του και ν' αγαπάει με την καρδιά του. Και οι αναγνώστες του Fitzgerald είμαστε τέτοιοι άνθρωποι.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: F. Scott Fitzgerald
Μεταφραστής: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 640
ISBN: 978-960-461-843-9