Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σίλβι και ο Νταν είναι δέκα χρόνια μαζί. Έχουν ένα όμορφο σπίτι, ικανοποιητικές δουλειές, δυο χαριτωμένα δίδυμα κορίτσια, έναν ευτυχισμένο γάμο και ο ένας συμπληρώνει –κυριολεκτικά–τον άλλον. Μέχρι που κάποια στιγμή ένας γιατρός, σε έναν έλεγχο ρουτίνας, τους λέει ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν έτσι για άλλα εξήντα οκτώ χρόνια… Και τότε την ηρεμία διαδέχεται ο πανικός.
Αποφασίζουν να βάλουν σε εφαρμογή την Επιχείρηση «Κάνε Μου Έκπληξη» για να διατηρήσουν τον γάμο τους ζωντανό και επιτυχημένο. Αλλά τα απρόσμενα δώρα, τα ραντεβού και οι σέξι φωτογραφίες καταλήγουν σε κωμικά και καταστροφικά αποτελέσματα. Σιγά σιγά οι εκπλήξεις μεταβάλλονται σε τρομακτικές αλήθειες. Και όταν αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο από το παρελθόν, η Σίλβι και ο Νταν αρχίζουν να αναρωτιούνται αν ξέρουν πραγματικά ο ένας τον άλλον.
Μια πανέξυπνη, διεισδυτική ματιά στην καρδιά ενός συνηθισμένου γάμου, μέσα από τη χιουμοριστική πένα της Σόφι Κινσέλα, που αποδεικνύει πώς αυτοί που αγαπάμε και νομίζουμε ότι γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε μπορούν να μας εκπλήξουν περισσότερο από οποιονδήποτε.

Προσωπική άποψη:
Το ότι η Sophie Kinsella έχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει. Το ότι το κοινό αυτό την ακολουθεί πιστά και φανατικά, επίσης. Προσωπικά, δεν ανήκω σε αυτούς που την ακολουθούν αυστηρά σε κάθε νέο της λογοτεχνικό βήμα, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ πως αν περάσει κάποιο βιβλίο της από τα χέρια μου θα το διαβάσω με αρκετά μεγάλη ευχαρίστηση. Γιατί μπορεί οι ιστορίες της να είναι εξαιρετικά πρωτότυπες, ούτε κάτι το ιδιαίτερο ως προς το δείγμα γραφής τους, ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω, τόσο εγώ όσο και εσείς, πως είναι σύγχρονες, διασκεδαστικές και βγαλμένες μέσα απ' τη ζωή έτσι ώστε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να ταυτιζόμαστε τελικά μαζί τους.

Το "Κάνε μου έκπληξη!", λοιπόν, μας αφηγείται τις περιπέτειες του Νταν και της Σίλβι, ενός ζευγαριού που φαινομενικά είναι απόλυτα ευτυχισμένο κι έχει μια αρμονική ζωή. Έχουν τις δουλειές τους, το σπίτι τους, τα χαριτωμένα δίδυμα κοριτσάκια τους, ενώ αγαπάνε ο ένας τον άλλον βιώνοντας τον ορισμό της συντροφικότητας. Όταν, όμως, ένα απλό γεγονός θα τους φέρει αντιμέτωπους με την ιδέα πως όλη τους η ζωή μπορεί να κυλήσει έτσι, χωρίς ανατροπές, εκπλήξεις, νεύρο κι ένταση, τους κυριεύει ο πανικός και αποφασίζουν να κάνουν κάτι για ν' αλλάξουν τη συνθήκη αυτή. Έτσι, μια σειρά εκπλήξεων από τον έναν στον άλλον αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα με κωμικοτραγικά, όμως, αποτελέσματα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκπλήξεις αυτές θα φέρουν στην επιφάνεια μυστικά που δεν γνώριζαν και που τους κάνουν να αναρωτιούνται αν πραγματικά γνωρίζονται τόσο καλά όσο πίστευαν.

Διανύουμε μία εποχή που οι σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια είναι πιο θολές από ποτέ. Όλοι θέλουν να παίρνουν, αλλά κανείς δεν θέλει να δίνει, ή τουλάχιστον, δεν θέλει να δίνει σε ισάξια αναλογία με τον άλλον. Επιπλέον, τα περισσότερα ζευγάρια πέφτουν θύματα της ρουτίνας και της συνήθειας, με αποτέλεσμα να εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στα θέματα που αφορούν την οικογένεια, ως ενότητα, και όχι στα μεταξύ τους, ξεχνώντας, μάλιστα, από ένα σημείο κι έπειτα πως είναι ζευγάρι και θυμίζοντας περισσότερο αδέρφια. Μη μου πείτε πως όσο το σκέφτεστε δεν ακούγεται κάπως τρομακτικό όλο αυτό; Πόσο μάλλον όταν συνειδητοποιείτε πως βρίσκεστε ήδη σε μια παρόμοια κατάσταση χωρίς να έχετε πλήρη επίγνωση αυτής, ή έστω οδεύοντας προς τα εκεί. Η ιδέα του βιβλίου, λοιπόν, από μόνη της, είναι αρκετά έξυπνη και απόλυτα εναρμονισμένη με το σήμερα, με την Kinsella να διεισδύει στα άδυτα των σύγχρονων σχέσεων και των συναισθημάτων και σκέψεων που τις καθοδηγούν.

Γραμμένο με αρκετά απλοϊκό, αλλά ευχάριστο κι απολαυστικό στην ανάγνωσή του, τρόπο, το "Κάνε μου έκπληξη!" θέλει να περάσει ένα πολύ απλό μήνυμα. Όταν κάτι είναι καλό, μην προσπαθείς με τον στανιό να το κάνεις τέλειο, γιατί αντί να πετύχεις τον σκοπό σου, το πιθανότερο είναι να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Και δεν είναι ανάγκη να υπάρχει η "έκπληξη" σε μια σχέση για να λειτουργεί αυτή σωστά, αλλά να υπάρχει σεβασμός, αγάπη και κατανόηση. Γιατί, καμιά φορά, η συνήθεια δεν είναι και τόσο άσχημη, ενώ ίσως και ν' αποτελεί το πιο ασφαλές μέρος για να κουρνιάσεις. Αν θέλετε, λοιπόν, μία ιστορία με την οποία θα ταυτιστείτε, θα γελάσετε, θα προβληματιστείτε -ελαφρά- και που πάνω απ' όλα θα περάσετε καλά, τότε η συγκεκριμένη είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. 
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Kinsella
Μεταφραστής: Στάμου Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-2564-1