Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Περίεργο πράγμα τα δωμάτια. Σου λένε πολλά γι’ αυτούς που ζουν εκεί μέσα».
Ένας πάμπλουτος Έλληνας επιχειρηματίας, ο Αριστείδης Λεωνίδης, βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του έξω από το Λονδίνο. Η μεγάλη οικογένειά του φαίνεται πολύ δεμένη και αγαπημένη. Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο πατριάρχης της δεν πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά από μια μοιραία δόση εσερίνης, που του χορήγησαν με ένεση. Και, όπως είναι επόμενο, οι υποψίες πέφτουν στην όμορφη και κατά πολύ νεότερη χήρα του. Αλλά δεν είναι μόνο η χήρα. Ο Τσαρλς Χέιγουορντ, αρραβωνιαστικός της εγγονής του Αριστείδη, που αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, διαπιστώνει με έκπληξη ότι η λίστα των υπόπτων ολοένα και μακραίνει. Φαίνεται πως η τεράστια, παμπάλαιη έπαυλη της οικογένειας κρύβει περισσότερα μυστικά απ’ όσα ομολογούν οι τεθλιμμένοι ένοικοί της… 

Προσωπική άποψη:
Agatha Christie, νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ένας τίτλος της συγγραφέως που δεν αποτελεί μέρος κάποιας σειράς της, μα αυτόνομο μυθιστόρημα, μία ιστορία που, αν δεν κάνω πολύ μεγάλο λάθος, πρώτη φορά κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα. Όπως και να 'χει, η Agatha είναι αυτή που είναι, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με τα βιβλία της, και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον, αποτελεί κλασσική και διαχρονική αξία, οπότε, πώς θα μπορούσα να αντισταθώ στο να την διαβάσω; Φυσικά, δεν υπήρχε καμία τέτοια περίπτωση, όπως, στατιστικά να το δεις, δεν υπήρχε περίπτωση να μην την απολαύσω, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία της σελίδα.

Ο κεντρικός άξονας της ιστορίας είναι όλα όσα αντιπροσωπεύει η Agatha Christie ως συγγραφέας, ακολουθώντας όλους εκείνους τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς κανόνες, διατηρώντας φυσικά και το χαρακτηριστικό της ύφος, που λατρεύουμε όλοι οι αναγνώστες της. Θυμίζοντάς μας ως αισθητική, πλοκή και δομή, κάποιες άλλες μακρινές της ιστορίες, το "Δέκα ύποπτοι για φόνο" επιλέγει να πατήσει πάνω στο μοτίβο των πολλαπλών, πιθανών ενόχων, όπου ο καθένας απ' αυτούς θα μπορούσε να έχει, ή και να μην έχει, κίνητρα για να διαπράξει μία δολοφονία. Το θέμα είναι, λοιπόν, πώς αποφασίζεις, τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός δράστης, καθώς και ποιον συλλογικό δρόμο θ' ακολουθήσεις μέχρι να φτάσεις σε ένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με αυτό.

Η Christie χτίζει κομμάτι κομμάτι την πλοκή της, συνθέτοντας έτσι ένα παζλ φτιαγμένο από μεμονωμένο συμβάντα και περιστατικά, με το καθένα από αυτά να εμπεριέχει τα δικά του στοιχεία που όλα μαζί θα συνθέσουν τη λύση του γρίφου, διατηρώντας σταθερή την αφηγηματική ροή της, με όλα αυτά, συνδυαστικά, να βοηθάνε και στο χτίσιμο της έντασης, που σελίδα τη σελίδα κορυφώνεται. Οι χαρακτήρες, ο καθένας χωριστά μα και σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους, μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ευφυούς συγγραφέως και αναλύονται, ψυχογραφούνται και ξεγυμνώνονται μπροστά μας, αποκαλύπτοντάς μας πλευρές του εαυτού, και της συνείδησής τους, που άλλες φορές φωτίζουν την υπόθεση και άλλες την κάνουν πιο θαμπή και μας προβληματίζουν, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με διλήμματα και ανασφάλειες.

Θα περιοριστώ στα όσα έχω ήδη πει γιατί, πραγματικά, το βιβλίο αυτό αξίζει να διαβαστεί, αφού διαθέτει όλα τα στοιχεία ένας πετυχημένου αστυνομικού μυθιστορήματος, που συνδυάζει το σασπένς με το δραματικό στοιχείο, προσφέροντάς μας ένα τελικό αποτέλεσμα που πιστεύω πως μπορεί να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς. Άλλωστε, η Christie φημίζεται για την ανάπτυξη των χαρακτήρων της κι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια τυπική περίπτωση που η φήμη αυτή επιβεβαιώνεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρίζοντάς μας κι ένα πολύ δυνατό, κι αρκετά ανατρεπτικό στα σημεία, για μένα, φινάλε, που μάλλον θα σας προβληματίσει και θα θυμάστε για καιρό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Δούριδα Αικατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 240
ISBN: 978-618-01-2817-8