Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Φήμες και κουτσομπολιά...
Αυτά αποτελούν το οξυγόνο του Λονδίνου τον 19ο αιώνα.
Όταν η Ολίβια Μπέβελστοκ ακούει από τις φίλες της ότι ίσως ο νέος γείτονάς της ευθύνεται για τον θάνατο της αρραβωνιαστικιάς του, φυσικά δεν το πιστεύει, αλλά και πάλι... Μήπως πρέπει να τον κατασκοπεύσει; Έτσι, για να είναι απολύτως σίγουρη...
Κρυμμένη πίσω από τις κουρτίνες του δωματίου της, αρχίζει να τον παρακολουθεί και περιμένει...
Πολύ σύντομα ανακαλύπτει ότι ο γείτονας είναι ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος, όμως οι κινήσεις του κρύβουν μυστήριο και σίγουρα κάτι σχεδιάζει, αλλά τι; Ο σερ Χάρι Βάλενταϊν δουλεύει σε μια υπηρεσία του Στρατού, μεταφράζοντας σημαντικά έγγραφα για την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι κατάσκοπος βέβαια, αλλά έχει λάβει σχετική εκπαίδευση. Όταν αντιλαμβάνεται ότι μια εντυπωσιακή ξανθιά τον κατασκοπεύει από το απέναντι σπίτι, το μυαλό του αμέσως γεμίζει υποψίες. Όμως αποδεικνύεται ότι η γυναίκα που τον παρακολουθεί δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ενοχλητική ντεμπιτάντ…
Ξαφνικά η υπηρεσία τού αναθέτει να παρακολουθήσει έναν ξένο πρίγκιπα –ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει πρόταση γάμου στην Ολίβια– για να δει αν σχεδιάζει εγκλήματα κατά του Στέμματος. Και όταν ο σερ Χάρι ξεκινάει να παρακολουθεί και την Ολίβια, ανακαλύπτει ότι έχει πέσει για τα καλά στα δίχτυα της… 

Προσωπική άποψη:
Δεύτερο βιβλίο της σειράς "Οικογένεια Μπέβελστοκ", και το "Έρωτας στο Λονδίνο" καταφέρνει να μας προσφέρει όλα όσα μας έλειψαν στο "Κρυφό πάθος της Μιράντα". Μια ιστορία που συνδυάζει το μυστήριο και τη δράση, με το ρομάντζο, το πάθος και το χιούμορ που χρειάζεται κάθε ιστορία του είδους προκειμένου να ισορροπήσει. Μεταφέροντάς μας στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, που τόσο πολύ αγαπάμε, η Julia Quinn φέρνει στην επιφάνεια τον καλό και δημιουργικό εαυτό της που αγαπάμε και ακολουθούμε πιστά, εστιάζοντας στο συναίσθημα απ' όπου κι αν αυτό πηγάζει. Και στην προκειμένη περίπτωση, οι πηγές του είναι πολλές, διαφορετικές, μα κι ενωμένες σε ένα κράμα που μας διασκεδάζει και μας ψυχαγωγεί εξαιρετικά ευχάριστα.

Η Ολίβια Μπέβελστοκ, προσπαθώντας να σκοτώσει την πλήξη της και να ικανοποιήσει την περιέργειά της, αρχίζει να παρακολουθεί τον μυστηριώδη γείτονά της, τον σερ Χάρι Βάλενταϊν, ο οποίος εργάζεται ως μεταφραστής ρωσικών για λογαριασμό του Στρατού. Γύρω από το όνομά του κυκλοφορούν πολλές φήμες και δεν είναι όλες καλές. Η χειρότερη εξ αυτών τον θέλει υπαίτιο για τον θάνατο της πρώην αρραβωνιαστικιάς του, μια φήμη που πυροδότησε και το ενδιαφέρον της Ολίβια απέναντί του. Φυσικά, επειδή η διακριτικότητα δεν είναι κάτι που την χαρακτηρίζει, ο Χάρι καταλαβαίνει αμέσως πως εκείνη τον παρακολουθεί, αλλά σύντομα διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχεί. Όχι τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που η Υπηρεσία του τού αναθέτει την παρακολούθηση ενός Ρώσου πρίγκιπα που ετοιμάζεται να ζητήσει την Ολίβια σε γάμο, και για τον οποίο υπάρχουν υποψίες πως συμμετέχει σε εγκληματικές δράσεις εναντίον του Στέμματος. Έτσι, οι ρόλοι αντιστρέφονται κι εκεί που η Ολίβια παρακολουθεί τον Χάρι, γίνεται η ίδια αντικείμενο παρακολούθησης για εκείνον.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ολίβια, η Quinn δεν ξεφεύγει πολύ από το κλασσικό της μοντέλο, όσον αφορά την σκιαγράφηση των ηρωίδων της. Είναι ενθουσιώδης και γεμάτη ζωντάνια, ειλικρινής και δεν φιλτράρει πολύ αυτά που θέλει να πει, ενώ θα την χαρακτηρίζαμε αρκετά εκκεντρική, σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα της εποχής της. Μπορεί ως χαρακτήρας να μην μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά συμπαθής στα μάτια μας, ενώ μας προκαλεί ένα αίσθημα οικειότητας. Από την άλλη μεριά έχουμε τον Χάρι που αν έπρεπε να τον περιγράψουμε με μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν: αξιαγάπητος. Μπορεί να μην διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική, ούτε να υπάγεται στα σκληροτράχηλα αρσενικά που συνήθως επιλέγονται ως πρωταγωνιστές σε ανάλογες ιστορίες, όμως ξέρετε κάτι; Αυτό είναι που τον καθιστά ξεχωριστό και μοναδικό. Είναι η ήρεμη δύναμη που τελικά κερδίζει τον αγώνα, πολύ πριν τις καθυστερήσεις, χωρίς καν να καταλάβεις πως αυτό συνέβη.

Η μεταξύ τους σχέση χτίζεται σταδιακά, πράγμα που της επιτρέπει να αξιοποιήσει κάθε παράγοντα που ορίζει την κλιμάκωση μίας ιστορίας, και το γεγονός πως αυτή η ιστορία "παντρεύεται" με μια δόση κατασκοπευτικού μυστηρίου και συνωμοσιών, την οδηγεί σε ένα άλλο επίπεδο, αφού η κατεύθυνση αυτής ξεφεύγει αρκετά από τα κλισέ, τετριμμένα σενάρια ενός αισθηματικού ρομάντζου εποχής. Εκτός από το πως θα εξελιχθεί η ερωτική ζωή των δυο τους, έχουμε να περιμένουμε κι άλλες εξελίξεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή της όλης ιστορίας και που καθιστούν την αφήγηση, στο σύνολό της, διαδραστική κι ενδιαφέρουσα πέραν του προφανούς, μα και με αρκετές ανατροπές που συνδράμουν στην ένταση του όλου.

Το "Έρωτας στο Λονδίνο" είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που πολύ δύσκολα δεν θα απολαύσει κάποιος. Έχουμε μία πολυδιάστατη ιστορία που εκτός από έρωτα και πάθος εμπεριέχει μυστήριο και δράση που επεκτείνεται και σε άλλα επίπεδα. Έχουμε ένα κεντρικό, πρωταγωνιστικό δίδυμο με πολύ ωραία χημεία, με έντονα τρυφερές στιγμές μεταξύ τους, μα και με άλλες τόσες κωμικές που μας διασκεδάζουν και μας κάνουν να χαλαρώνουμε και να αποβάλουμε την όποια ένταση. Παράλληλα, όμως, έχουμε κι εξαιρετική αξιοποίηση των δεύτερων χαρακτήρων -στα συν βρίσκεται το ότι πολύ έξυπνα, και όχι υπερβολικά απροκάλυπτα, η Quinn διασταυρώνει τα μονοπάτια της οικογένειας Μπέβελστοκ με εκείνα της οικογένειας "Μπρίτζερτον"- τους οποίους, πραγματικά, θα λατρέψετε, και λίγο περισσότερο τον Σεμπάστιαν -που θα γνωρίσετε καλύτερα πολύ σύντομα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5229-94-8