Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Τι θες να κάνω; Όταν κάποιος είναι μοναδικός, το ξέρει!»
Ο Ηρακλής Πουαρό έχει γίνει διάσημος – έχει γίνει μόδα, όπως λέει ο ίδιος. Όλοι έρχονται σ’ αυτόν για να επιλύσει τις υποθέσεις τους. Λαμπερά διαμάντια και απειλητικές επιστολές, τεθλιμμένες χήρες, ευγενείς, διαρρήκτες, χαμένες διαθήκες, πολυτελή ξενοδοχεία κι ένας αιγυπτιακός τάφος – το γοητευτικό σύμπαν του Πουαρό συγκεντρωμένο σ’ αυτή τη συλλογή των περιπετειών του, την πρώτη που δημοσίευσε η Άγκαθα Κρίστι.
Έντεκα απολαυστικές ιστορίες, έντεκα μυστήρια που φαντάζουν άλυτα, αλλά κανένα δε θα μπορέσει να αντισταθεί ως το τέλος στα «μικρά φαιά κύτταρα» του δαιμόνιου ντετέκτιβ! 

Προσωπική άποψη:
Ο Ηρακλής Πουαρό, στην τρίτη του λογοτεχνική εμφάνιση, δεν καταπιάστηκε με μία συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά με έντεκα. Όπως και ο ίδιος παραδέχεται, το όνομά του έχει γίνει γνωστό στους διάφορους κύκλους, οπότε μεγάλη μερίδα κόσμου στρέφεται σε αυτόν προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της, αναθέτοντάς του προσωπικές τους υποθέσεις. Κάποιες εξ' αυτών είναι πιο σημαντικές, κάποιες άλλες πιο περίπλοκες, κάποιες τυπικές και συνηθισμένες, καμία, όμως, δεν είναι αρκετά δύσκολη για τον μικροσκοπικό Βέλγο που πάντοτε καταφέρνει να βρει την απάντηση ακόμα και στον δυσκολότερο γρίφο.

Γενικά, όπως ίσως θα έχετε καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, δεν είμαι ιδιαίτερα μεγάλη fan των διηγημάτων, γεγονός που οφείλεται στο ότι θεωρώ πως περιορίζοντας την έκταση μίας ιστορίας, περιορίζεις αρκετά και την δράση της, με αποτέλεσμα η πλοκή να μην ξετυλίγεται τόσο καλά και ομαλά όσο θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες. Βέβαια, εδώ είναι που έρχεται η πρόκληση, για κάθε συγγραφέα που επιχειρεί να γράψει κάτι ανάλογο, αφού θα πρέπει να καταφέρει να κερδίσει τον αναγνώστη του μέσα σε λίγες μόλις σελίδες, παρουσιάζοντάς του κάτι άρτιο και ολοκληρωμένο, με αρχή, μέση και τέλος. Και η Christie θα λέγαμε πως τα πηγαίνει αρκετά καλά, όχι τόσο εξαιτίας του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι ιστορίες της αυτές καθ' αυτές, αλλά γιατί, εν τέλει, είναι διασκεδαστικές.

Χωρίς να έρχεται αντιμέτωπος με κάποια κραυγαλέα τραγική ή δύσκολη υπόθεση, ο Πουαρό ξεδιπλώνει το ταμπεραμέντο του, με τον κυνισμό και το υποβόσκον χιούμορ του να βρίσκονται στα καλύτερά τους, προσφέροντάς μας απολαυστικές αναγνωστικές στιγμές, ενώ παράλληλα μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τον ήρωα ως άνθρωπο και προσωπικότητα, συλλέγοντας επιπλέον στοιχεία σχετικά με τον χαρακτήρα του, πράγμα που μας βοηθάει αρκετά διαβάζοντας άλλες, μελλοντικές περιπέτειές του. Σίγουρα, το αστυνομικό μας δαιμόνιο δεν εξιτάρεται ιδιαίτερα, αλλά περνάμε καλά μαζί του, ακόμα και όταν οι υποθέσεις του -αναγκαστικά- συναντούν πολλές συμπτώσεις σε σύντομο διάστημα, που τις οδηγούν και στη λύση κάθε φορά.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπαρουξής Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 216
ISBN: 978-618-01-2813-0