"Η κοινωνική επικοινωνία των συναισθημάτων" του Bernard Rime
Η λέξη «συναίσθημα» είναι παρούσα σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, τόσο την ατομική και τη διαπροσωπική όσο και στην κοινωνική. Γιατί όμως τα συναισθήματα ασκούν τέτοια γοητεία; Ποια είναι η λειτουργία τους; Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να τα μοιραστούμε; Και πότε γίνονται τραυματικά;
Αυτό το καινοτόμο κείμενο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ειδικότερα εξυπηρετεί μια τριπλή επιδίωξη. Πρώτον, σκιαγραφεί τι ακριβώς είναι το συναίσθημα. Δεύτερον, εστιάζει σε ένα φαινόμενο το οποίο έχει αγνοηθεί από την επιστημονική μελέτη: την έκφραση του συναισθήματος στον άνθρωπο, και ειδικότερα τη λεκτική έκφραση και την κοινωνική επικοινωνία του. Τρίτον, μελετά το συναισθηματικό τραύμα. Εμβαθύνοντας στους λόγους για τους οποίους οι τραυματικές εμπειρίες ασκούν επίδραση στην ψυχική και την κοινωνική ζωή του ανθρώπου, προσπαθεί να ρίξει φως στον γνωστικό και κοινωνικό αντίκτυπο των συναισθηματικών εμπειριών της καθημερινής ζωής.
Ο Rimé δίνει έμφαση στην κοινωνική λειτουργία και στον θεμελιώδη ρόλο της διαπροσωπικής διάστασης στην έκφραση, τη ρύθμιση και την κατανόηση του συναισθήματος. Μια μελέτη ορόσημο για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της κοινωνικής ψυχολογίας.
«Κρατάµε λοιπόν στα χέρια µας ένα πλούσιο βιβλίο, εξαιρετικού επιστηµονικού κύρους, που διαβάζεται συν τοις άλλοις µε αµείωτη απόλαυση. Έλειπε πράγµατι από την επιστήµη µας και, είναι κι αυτό σηµαντικό, από τη συλλογή µας. [...] Όσο περισσότερο προχωρούσα στην ανάγνωσή του, τόσο περισσότερο πειθόµουν ότι ο Rimé κράτησε τις υποσχέσεις του και ότι οι ιδέες του θα βγουν νικήτριες από τη δοκιµασία του χρόνου».
"Ιδεολογία- Μια εισαγωγή" του Terry Egleton
Η ιδεολογία αποτελεί μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες και πολυδύναμες έννοιες της φιλοσοφίας, της πολιτικής θεωρίας, αλλά και της αισθητικής και της θεωρίας λογοτεχνίας. Το θεωρητικό ενδιαφέρον για την έννοια αυτή προσφάτως έχει ανανεωθεί σοβαρά, έτσι ώστε η κατανόησή της να είναι σήμερα επιτακτική.
Το κλασικό πλέον σύγγραμμα του Terry Eagleton αποτελεί βασικό εργαλείο τόσο για τους σπουδαστές όσο και για τους καθηγητές στον χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών. Πραγματοποιεί μια κριτική παρουσίαση της ιστορίας της έννοιας της ιδεολογίας και των βασικών θεωριών γι’ αυτήν, από την εποχή του Διαφωτισμού μέχρι σήμερα. Πραγματεύεται γλαφυρά τους βασικούς διανοητές του Μαρξισμού, αλλά συσχετίζει επίσης την ιδεολογία με τη σκέψη άλλων φιλοσόφων και διανοητών, όπως είναι ο Σοπενχάουερ, ο Νίτσε, ο Φρόιντ και οι θεωρητικοί του μεταδομισμού.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου