"Η λέξη είναι φόνος" του Anthony Horowitz

ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ.
ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ;
Ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό, η Νταϊάνα Κάουπερ, πλούσια μητέρα διάσημου ηθοποιού, μπαίνει σε ένα γραφείο τελετών. Βρίσκεται εκεί για να οργανώσει μια κηδεία· τη δική της κηδεία…
Έξι ώρες αργότερα θα βρεθεί νεκρή στο σπίτι της, στραγγαλισμένη με ένα κορδόνι κουρτίνας.
Γνώριζε πως επρόκειτο να πεθάνει; Αναγνώρισε τον δολοφόνο της; Σχετίζονται τα δύο γεγονότα;
Κανείς δεν οργανώνει την κηδεία του και να δολοφονείται την ίδια μέρα. Ή μήπως όχι;
Ο απείθαρχος, εκκεντρικός ντετέκτιβ Ντάνιελ Χόθορν φημίζεται για δύο πράγματα: την ικανότητά του να λύνει μυστήρια και να κρατάει καλά κρυμμένα τα δικά του σκοτεινά μυστικά. Χρειάζεται όμως και κάποιον να γράφει την ιστορία του… Κάτι σαν τον δικό του Γουάτσον. Επιλέγει γι’ αυτόν τον ρόλο τον Άντονι Χόροβιτς.
O Άντονι θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ιστορίας που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε όμως και να αντισταθεί στη συναρπαστική πλοκή και στις απίστευτες ανατροπές της.
Σύντομα θα ανακαλύψουν και οι δύο ότι έχουν ξεκινήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι, γεμάτο αναπάντεχες και αιματηρές αποκαλύψεις… Ένα παράξενο δίδυμο, κρυμμένα μυστικά και αντιφατικοί χαρακτήρες συνθέτουν μια ασύλληπτη ιστορία που οι πρωταγωνιστές διαρκώς εναλλάσσονται.

"Η σιωπηλή ασθενής" του Alex Michaelides

Η ζωή της Αλίσια Μπέρενσον είναι φαινομενικά τέλεια. Διάσημη ζωγράφος η ίδια, περιζήτητος φωτογράφος μόδας ο άντρας της, ζουν σ’ ένα μεγάλο σπίτι με θέα στο πάρκο, σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Λονδίνου. Όταν ένα βράδυ ο σύζυγός της γυρίζει αργά από μια φωτογράφιση, η Αλίσια τον πυροβολεί πέντε φορές στο κεφάλι και βυθίζεται στη σιωπή.
Η άρνησή της να μιλήσει και να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση θα μετατρέψει μια οικογενειακή τραγωδία σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, σ’ ένα μυστήριο το οποίο μονοπωλεί τη φαντασία του κοινού και κάνει την Αλίσια διαβόητη. Η τιμή των έργων της απογειώνεται κι εκείνη, η «σιωπηλή ασθενής», μεταφέρεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Γκρόουβ, μια ψυχιατρική μονάδα υψηλής ασφαλείας στο βόρειο Λονδίνο.
Ο Θίο Φέιμπερ είναι ένας ιατροδικαστικός ψυχοθεραπευτής που περίμενε πολύ καιρό την ευκαιρία να δουλέψει με την Αλίσια. Είναι πεπεισμένος ότι εκείνος θα πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. H αποφασιστικότητά του να την κάνει να μιλήσει και να ξετυλίξει το μυστήριο της δολοφονίας του άντρα της τον παρασύρει σ’ ένα δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στα βαθύτερα αίτια της σιωπής της…
Κι αν του μιλήσει, θα θέλει να ακούσει την αλήθεια;
Τον αγαπώ τόσο ολοκληρωτικά και απόλυτα, που μερικές φορές αυτή η αγάπη απειλεί να με καταβάλει.
Σκέφτομαι συχνά…
Όχι. Δεν θα γράψω γι’ αυτό.
Από το ημερολόγιο της Αλίσια.

"Οι δρόμοι της λήθης" της Χριστίνας Ζέμπη

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια δυναμική υπαστυνόμος, ένας ρομαντικός δάσκαλος, ένας θαμώνας των φυλακών, μια καταπιεσμένη νοικοκυρά κι ένας κουκουλοφόρος;
Στην Αθήνα της κρίσης μια γυναίκα εξαφανίζεται κι η εξαφάνισή της συμπίπτει με μια καλοστημένη ληστεία. Στην προσπάθειά της να τη βρει, η υπαστυνόμος Δέσποινα Καρανικόλα θα συναντήσει ξανά έναν παλιό της γνώριμο, τον Διομήδη Δανέλλη, τον άνθρωπο που από λάθος έστειλε η ίδια πριν από λίγα χρόνια στη φυλακή. Μαζί του θα ζήσει έναν μεγάλο έρωτα, όμως ο Διομήδης δεν είναι πια ο ίδιος. Και πώς να είναι; Η ζωή του διαλύθηκε κι οι αγαπημένοι του τον ξέχασαν. Μόνο ο Μάνος, μόνιμος θαμώνας των φυλακών, στάθηκε δίπλα του, κι αυτόν πλέον ο Διομήδης τον λογαριάζει γι’ αδελφό. Στο ίδιο σταυροδρόμι της ζωής κι ο Δημητράκης, που προσπαθώντας να ξεφύγει από τον εαυτό του, μπλέκεται με τους κουκουλοφόρους της πλατείας Εξαρχείων.
Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, οι ζωές των ηρώων διασταυρώνονται και διανύουν κοινούς δρόμους. Έτσι, θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους, θα εξελιχθούν και θα προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν. Κι υπάρχουν συναισθήματα που σταθερά μας οδηγούν απ’ το σκοτάδι στο φως. Ο έρωτας. Η αγάπη. Η φιλία. Μόνο που καμιά φορά γίνονται η αιτία ώστε η πορεία μας να είναι αντίστροφη.
…Έβρεχε όταν βγήκα στον δρόμο. Καλύτερα. Τα δάκρυα φωλιάζουν στη βροχή όπως οι ψιχάλες στη θάλασσα κι η θλίψη στη συννεφιά σαν τις χιονονιφάδες στο λευκό μάρμαρο. Φόρεσα την κουκούλα του φούτερ κι έγινα πάλι ο Κανένας. Τάχυνα το βήμα ως τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Μαρούσι.
Σ’ όλη τη διαδρομή κοιτούσα τις σταγόνες να σχηματίζουν ρυάκια στα τζάμια του βαγονιού. Στην Ομόνοια το τρένο άδειασε και ξαναγέμισε σε δευτερόλεπτα. Ένα πρεζόνι μου ’χωσε στο πρόσωπο το απλωμένο του χέρι μαζί με μια θλιβερή ιστορία. Του ’δωσα σχεδόν ό,τι είχα πάνω μου. Οι συνεπιβάτες μου με κοίταζαν με μια δόση υπεροψίας και μπόλικο οίκτο. Το ξέρω πως οι ιστορίες των ζητιάνων είναι ψεύτικες. Τι σημασία έχει; Πίσω τους κρύβονται άλλες, αληθινές, όχι λιγότερο θλιβερές.
Ιστορίες σαν τη δική μου. Σαν όλων μας…

"Το κόκκινο καρνέ" της Sofia Lundberg

Η Ντόρις κοιτάζει το μικρό κόκκινο καρνέ που τη συντροφεύει από το 1928, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της. Μια πολυτάραχη ζωή, βγαλμένη σαν από κινηματογραφική ταινία· υπηρέτρια στη Στοκχόλμη, μοντέλο στο Παρίσι του 1930, και από τον απόλυτο έρωτα, χαμένη στις στάχτες του B' Παγκόσμιου Πολέμου.
Πρέπει να γράψει την ιστορία της. Και μέσα από αυτή τη διήγησή της ίσως έχει την τελευταία ευκαιρία να βρει την ευτυχία που αναζητούσε, αποδεικνύοντας ότι πράγματι ποτέ δεν είναι αργά…
Για τους λάτρεις των βιβλίων Το Μικρό Παριζιάνικο Βιβλιο­πωλείο και Ο Εκατοντάχρονος που Πήδηξε από το Παράθυρο και Εξαφανίστηκε, ένα συγκινητικό βιβλίο για μια γυναίκα που καταγράφει τις αναμνήσεις μιας θυελλώδους ζωής παίρνοντας αφορμές από τις σελίδες του πολυκαιρισμένου της κόκκινου καρνέ. Η πιο καθοριστική στιγμή της ζωής της όμως δεν έχει έρθει ακόμα…

"Αντιμέτωποι με το χθες" της Άννα Γαλανού

Η εγκατάσταση της πλούσιας οικογένειας του Θεοφάνη Φωκά σ’ ένα μικρό χωριό της Κεντρικής Ελλάδας αλλάζει ξαφνικά τα δεδομένα της ζωής των κατοίκων. Μοιραία αναστατώνει και τη ζωή της Ερατώς, η οποία δεν μπορεί να δια­χειριστεί τα έντονα αισθήματα που από την πρώτη στιγμή ξυπνούν μέσα της για τον γιο της οικογένειας, τον Ανδρέα.
Η ερωτική τους σχέση μοιάζει ανέλπιδη και αδιέξοδη, μέχρι που η Ερατώ παίρνει μια εξαιρετικά δύσκολη και καθοριστική απόφαση για το μέλλον τους. Κάποια μέρα φεύγει, κυριολεκτικά εξαφανίζεται, και χωρίς να υπολογίσει κανένα κόστος γίνεται τιμονιέρισσα της ζωής της.
Ο χρόνος τη δικαιώνει, γιατί η πραγματική αγάπη μπορεί και υπερβαίνει όλα τα εμπόδια. Η συγγνώμη γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά κι ενώνει όλους εκείνους που το πείσμα και ο εγωισμός είχαν χωρίσει για πολύ καιρό, αποδεικνύοντας πως τα σταυροδρόμια της ζωής, πολύ συχνά, οδηγούν στους δρόμους της ευτυχίας.
Το Αντιμέτωποι με το Χθες σκιαγραφεί χωρίς υπεκφυγές την ελληνική επαρχία της δεκαετίας του ’60, τότε που η αποκατάσταση μιας κοπέλας ήταν πάντα το ζητούμενο.
…Καλούς ανθρώπους και πιστούς φίλους θα συναντήσεις, η ίδια η ζωή θα τους φέρει στον δρόμο σου. Έτσι είναι η ροή των πραγμάτων. Να έχεις μόνο κατά νου πως οι ειλικρινείς σχέσεις και οι αληθινές φιλίες είναι αυτές που έχουν διάρκεια στον χρόνο, που βγαίνουν αλώβητες έπειτα από δοκιμασίες, που ωριμάζουν, που αποδεικνύουν την αξία τους μέρα τη μέρα…

"Μια στιγμή" της Μαρίνας Γιώτη

Από τη στιγμή που γεννιούνται, τους χαρίζουμε την καρδιά µας χωρίς δεύτερη κουβέντα για να τους προστατεύει από κάθε αναποδιά.
Στα πέντε, µας κοιτάνε στα µάτια και στην εφηβεία οποιαδήποτε τρυφερότητα είναι αιτία πολέμου, αλλά στα τριάντα ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι «μάνα είναι µόνο μία».
Έτσι, σε μια μόνο στιγμή, χωρίς να το καταλάβουμε, οι ρόλοι αντιστρέφονται και είμαστε εμείς πια υπό την προστασία τους.
Αυτό είναι ένα βιβλίο για να πούμε όλα όσα θα θέλαμε στην πιο αδιαπραγμάτευτη αγάπη της ζωής µας, τους γιους μας.

"Μια αγκαλιά" της Μαρίνας Γιώτη

Οι περισσότερες κόρες έχουμε τεράστια αδυναμία στον πατέρα μας.
Ένας έρωτας με την πρώτη ματιά, μια σχέση που καθορίζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άλλο φύλο, ένα πρότυπο που μας κυνηγά σε όλη μας τη ζωή και ένα μέτρο σύγκρισης για κάθε άντρα που συναντάμε.
Κοντά του νιώθουμε ασφαλείς και η έλλειψή του μας ωθεί να ψάχνουμε αγωνιωδώς για κάτι που θα μπορούσε να καλύψει το κενό του.
Η αλήθεια είναι ότι δεν τον ξεπερνάμε ποτέ και ας μην το παραδεχόμαστε. Όμως και οι μπαμπάδες μας δεν έχουν μάτια για άλλη, εκτός και αν είναι η αδελφή μας. Μεγαλωμένοι να μη δείχνουν τα αισθήματά τους, τα λόγια που τελικά δεν ειπώνονται δημιουργούν σχέσεις που κινούνται κάπου μεταξύ υπερπροστασίας και λατρείας.
Αυτό είναι ένα βιβλίο για να πούμε όλα όσα θα θέλαμε στον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής μας.

"Επίκτητος - Ο δρόμος για την ελευθερία" των Epictetus & Anthony Long

«Όποιος θέλει να είναι ελεύθερος, δεν πρέπει να επιθυμεί ή να αποφεύγει κάτι που εξαρτάται από τους άλλους, αλλά να περιοριστεί μόνο σε εκείνα στα οποία έχει τον απόλυτο έλεγχο».
Απόσταγμα σοφίας του στωικού φιλόσοφου Επίκτητου, που δίδαξε ότι η ελευθερία δεν είναι νομικό καθεστώς ούτε δυνατότητα που μας παρέχεται, αλλά ο πνευματικός προσανατολισμός των ανθρώπων που πέτυχαν να έχουν ανοσία στην απογοήτευση ακόμα κι αν είναι μέσα στη φυλακή.
Όλοι μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι, αρκεί να μάθουμε να προσδίδουμε ύψιστη αξία σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε (τα κίνητρά μας και τις αντιδράσεις μας), να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, και να αναζητούμε ευκαιρίες να κάνουμε το καλό και να είμαστε καλά παρά την κακοτυχία μας ή τα όσα μας συμβαίνουν ως συνέπεια των πράξεων άλλων ανθρώπων.
Το βιβλίο Επίκτητος – Ο δρόμος για την ελευθερία περιγράφει τη σημασία της στωικής ελευθερίας και μας δίνει μοναδικά επίκαιρα μηνύματα. Σε μια εποχή που όλοι καλούμαστε να βρούμε την ψευδαίσθηση της ευτυχίας στο έχειν και στην εικόνα, η φωνή των Στωικών έρχεται να μας θυμίσει να παραμείνουμε πιστοί στις ουσιαστικές αρχές που μας προσδιο­ρίζουν, του μοναδικού δρόμου για να νιώσουμε αληθινά ελεύθεροι.

"Μικρά παιδιά μεγάλα όνειρα - No 3: Πάμπλο Πικάσο" της Isabel Munoz

Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας!
Το όνομά μου είναι Πάμπλο Πικάσο και θεωρούμαι ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους του εικοστού αιώνα.
Πάντα μου άρεσε να δοκιμάζω καινούρια και διαφορετικά πράγματα, χωρίζοντας τα έργα μου σε περιόδους. Δημιούργησα τον κυβισμό, ένα από τα πιο σπουδαία κινήματα στην ιστορία της τέχνης.
Με αυτή την τεχνική και με σκούρα χρώματα, ζωγράφισα το πιο σημαντικό έργο της ζωής μου, την Γκερνίκα, θέλοντας να δείξω στον κόσμο πόσο μάταιος και φρικτός είναι ο πόλεμος.

"Μικρά παιδιά μεγάλα όνειρα - No 4: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ" της Isabel Munoz

Μικρά Παιδιά με Μεγάλα Όνειρα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας!
Το όνομά μου είναι Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και είμαι ένας από τους σημαντικότερους μουσουργούς της κλασικής μουσικής.
Σε ηλικία 5 ετών έγραψα τα πρώτα μου μουσικά κομμάτια και με θεωρούσαν παιδί-θαύμα. Έπαιζα πολλά μουσικά όργανα και αγαπούσα με πάθος κάθε νέα σύνθεση, θέλοντας να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Τα έργα μου συνεχίζουν να ερμηνεύονται σε όλο τον κόσμο.

"Στον βυθό κάνει... φαγούρα" της Αυγής Βάγια

Μια διασκεδαστική ιστορία που ξεδιπλώνει τη μικρογραφία μιας κοινωνίας και πώς αυτή λειτουργεί απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα. Στον βυθό κάνει… φαγούρα!
Και, αλήθεια, ποιος τελικά θα δώσει τη λύση σε αυτό το απρόσμενο πρόβλημα;
Το κερδοσκόπο χταπόδι;
Ο αποφασιστικός ιππόκαμπος;
Η συνεσταλμένη μέδουσα ή μήπως… όλοι αυτοί μαζί;
Κι όπως λέει η συγγραφέας... αν έπρεπε τώρα να αποφασίσει ποιο επάγγελμα θα ακολουθούσε, θα ήταν… παρατηρητής βυθού ή ναυαγοσώστρια ψαριών. Έτσι ίσως να είχε καταφέρει να ήταν και εκείνη ηρωίδα αυτής της ιστορίας!
"Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς - No 7: Μια παράξενη απαγωγή" των Isaac Palmiola & Nuria Aparicio

Η Τζούλια και ο Ντιέγκο δεν αντέχουν άλλο: εδώ και καιρό, η κυρία Φλέτσερ τους αναθέτει μόνο γελοίες υποθέσεις!
Όταν όμως πηγαίνουν στην έδρα της Λέσχης Μυστηρίου για να το συζητήσουν μαζί της, ανακαλύπτουν κάτι αναπάντεχο… Αυτά είναι τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ!
Κάποιος έχει απαγάγει την κυρία Φλέτσερ!
Ποιος θα έκανε τέτοιο πράγμα;
Αυτά είναι τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ!
Όλα δείχνουν ότι πίσω από την εξαφάνιση βρίσκονται οι άσπονδοι εχθροί τους από την Κόκκινη Σπουδή…
Τι να θέλουν πάλι εκείνοι οι δύο παλαβοί; ΕΔΩ ΜΥΡΙΖΕΙ… ΜΥΣΤΗΡΙΟ!

"Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς - No 8: Βοήθεια, ποντίκια!" των Isaac Palmiola & Nuria Aparicio

Η Τζούλια, ο Ντιέγκο, ο Σέργουφ και ο Γάτσον έχουν γίνει πραγματικές διασημότητες της Λέσχης Μυστηρίου, αφότου έσωσαν την κυρία Φλέτσερ.
Όσο σταρ κι αν είναι όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν να ερευνήσουν μια υπόθεση που έχει… πολλές ουρές.
Αυτά είναι τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ!
Κάποιος σαμποτάρει το εργοστάσιο των πιο δημοφιλών τσιπς της αγοράς… εξαπολύοντας ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ποντίκια! Σιχαμερό!
Αυτά είναι τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ!
Δεν θα υπάρξουν στοιχεία μέχρι να φέρουν στον Γάτσον πενήντα σακούλες πατατάκια για να κολατσίσει.
ΕΔΩ ΜΥΡΙΖΕΙ… ΜΥΣΤΗΡΙΟ!