Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είπε πως είναι ο παππούς μου και πως, αν τον άφηνα να μου αφηγηθεί την ιστορία του, θα τον πίστευα. Με παρακάλεσε τόσο επίμονα να τον ακούσω, λες και απ’ αυτό κρεμόταν η ζωή του.
Και, όταν μου αφηγήθηκε την ιστορία, συνειδητοποίησα ότι απ’ αυτό κρεμόταν στην πραγματικότητα η δική μου ζωή.
Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο, ένας ηλικιωμένος άντρας πλησιάζει τη Γιούλια, της συστήνεται ως ο Γερμανός παππούς της και της ζητά να παραδώσει μια επιστολή στον πατέρα της. Ο κόσμος της Γιούλια καταρρέει –από μικρή πίστευε ότι ο πατέρας της έχει πεθάνει– και, καθώς αναζητά την αλήθεια, ανακαλύπτει το ημερολόγιο της γιαγιάς της. Μέσα από τις σελίδες αυτού του ημερολογίου θα αναδυθούν οι ιστορίες τριών γενεών, τα μυστικά, τα πάθη, οι προκαταλήψεις, οι θυσίες και τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή.

Προσωπική άποψη:
Ο Daniel Speck, αφού υπηρέτησε την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, υπογράφοντας τα σενάρια αρκετά μεγάλων κι επιτυχημένων παραγωγών, αποφάσισε να διεισδύσει και στα λογοτεχνικά δρώμενα. Κάπως έτσι, το 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα -ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το δεύτερο-, το "Μπέλα Γερμάνια", που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ένα βιβλίο που για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, από την πρώτη στιγμή που το πήρα στα χέρια μου, ήξερα πως θα με ταξιδέψει και θα με συγκινήσει. Και πραγματικά, θυμίζοντάς μου ιστορίες με τον αέρα μιας άλλης εποχής, τα κατάφερε και ναι, μπήκε στην καρδιά μου.

Βρισκόμαστε στο 2014 και η Γιούλα, που βρίσκεται στο Μιλάνο καθώς συμμετέχει στην Εβδομάδα Μόδας, ζει μια φυσιολογική, μα και άκρως δημιουργική ζωή, με την ίδια να πιστεύει πως έχει όλα όσα επιθυμεί και πως τα όνειρά της πραγματώνονται ένα προς ένα. Τίποτα δεν μπορεί, θεωρητικά, να ταράξει την ηρεμία της. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει! Γιατί τότε είναι που θα εμφανιστεί μπροστά της ένα ηλικιωμένος άντρας που ισχυρίζεται πως είναι ο παππούς της, και που κατάγεται από τη Γερμανία, ζητώντας της να παραδώσει στην πατέρα της μια επιστολή. Όμως η Γιούλα, εκτός απ' την ξαφνική εμφάνιση αυτού του άντρα στη ζωή της, έχει έναν ακόμα λόγο να ταραχθεί, αφού η ίδια μεγάλωσε, από παιδί ακόμα, γνωρίζοντας πως ο πατέρας της δεν βρίσκεται στη ζωή. Θέλοντας διακαώς να ανακαλύψει την αλήθεια γύρω από τη ζωή της, βρίσκει ένα παλιό ημερολόγιο της γιαγιάς της και μέσα σε αυτό την ιστορία της οικογένειάς της για τρεις ολόκληρες γενιές, κάτι που φέρνει τα πάνω κάτω στον κόσμο της.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στις ιστορικές προεκτάσεις και αναφορές του εν λόγω βιβλίου. Νομίζω πως είναι αρκετά σαφές πως ο Speck δεν είχε ανάμεσα στις προθέσεις του το να μας κάνει μαθήματα Ιστορίας, εξού και δεν στέκεται υπερβολικά πολύ στα γεγονότα που την συνθέτουν. Ναι μεν υπάρχουν αναφορές στα σημαντικά και κομβικά σημεία αυτής, δεν υπεραναλύονται, όμως, με την τοποθέτησή μέσα στην αφήγηση να έχει περισσότερο διεκπεραιωτικό ρόλο, υποστηρίζοντας το αφηγηματικό υπάβαθρο, παρά οτιδήποτε άλλο. Υποθέτω πως κάποιοι αναγνώστες ίσως να ήθελαν οι ιστορικές ρίζες του βιβλίου να είναι λίγο πιο βαθιές, όμως αν με ρωτάτε, θα σας έλεγε πως το να συμβαίνει το αντίθετο δεν είναι πάντα κακό, αφού μια αφήγηση μπορεί να εδραιωθεί στην πραγματικότητα αξιοποιώντας άλλους παράγοντες της Ιστορίας και όχι απαραίτητα τους διδακτικούς ή τους δασκαλίστικους αυτής.

Ο Speck, με σχεδόν κινηματογραφικό ρυθμό, μας μεταφέρει όλη την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Γερμανίας και της Ιταλίας, μέσα από τις περιπέτειες, τα όσα είδαν, βίωσαν, αντιμετώπισαν τρεις ολόκληρες γενιές, που προσπάθησαν, η κάθε μία με τον τρόπο της, να πραγματώσει τα θέλω της μέσα σε μια κοινωνία με αυστηρά πρέπει που τους υποχρέωνε να κάνουν υποχωρήσεις, να συμβιβαστούν και να βρουν τα πατήματά τους προκειμένου να μπορέσουν να απορροφήσουν πράγματα που δεν μπορούσαν να καταλάβουν, αλλά που όφειλαν να προσπαθήσουν να κάνουν, μα και ν' απορροφηθούν οι ίδιοι από τη νέα συνθήκη. Με απλά λόγια, είναι η εξιστόρηση μικρών-μεγάλων ιστοριών, που η μία συνδέεται με την άλλη -γιατί κάθε μία από αυτές αποτελεί το παρελθόν της και το μέλλον της άλλης- και που μέσα σε κάθε μία από αυτές συναντάμε ανθρώπους που όσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους, καλούνται να πορευτούν σε κοινά μονοπάτια που κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσβατα, αλλά που μόνο αν μάθεις να τα διαβαίνεις μπορείς να μάθεις να ισορροπείς και να πατάς γερά στα πόδια σου.

Το "Μπέλα Γερμάνια" είναι ένα πηγαίο δράμα χαρακτήρων που, μέσα από μια μακρά, δαιδαλώδη πολλές φορές, σίγουρα όχι εύκολη, αλλά πάντοτε γεμάτη πορεία ζωής, μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και με το πέρασμα αυτών μας οδηγεί μέχρι το σήμερα αποκαλύπτοντάς μας μια σειρά γεγονότων και αληθειών που κρύφτηκαν καλά προκειμένου να προφυλάξουν πάθη κι επιθυμίες, αλλά και για να κρατήσουν κάπου ζωντανή την θύμηση όλων εκείνων των θυσιών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, στην προσπάθεια να διεκδικήσουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής, όχι μόνο μια καλύτερη ζωή, αλλά το δικαίωμά τους στο όνειρο και στην ελευθερία. Μια οικογενειακή δραματική ιστορία που εξελίσσεται μαζί με την Ιστορία δύο τόπων που έμελλε να διασταυρωθούν με δεκάδες τρόπους, βαθιά συγκινητική, ρεαλιστική, ανθρώπινη και που πάνω απ' όλα μας θυμίζει πως η αγάπη είναι το υπέρτατο αγαθό που μπορεί να βρει, και να δεχθεί, κάποιος σε αυτό τη ζωή, μα και αυτό που συντηρεί μέσα μας την ελπίδα και οδηγεί, έστω και αργά, στην εκπλήρωση των στόχων μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Daniel Speck
Μεταφραστής: Καλιφατίδης Γιάννης
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 736
ISBN: 978-960-461-883-5