Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πριν από έναν χρόνο, η Καρολάιν Τζόνσον διάλεξε να θέσει τέλος στη ζωή της µε βάναυσο τρόπο• η σοκαριστική αυτοκτονία της ακολούθησε αυτήν του συζύγου της, λίγους µήνες πριν. Η κόρη τους, η Άννα, από τότε δυσκολεύεται να αποδεχτεί την κατάσταση, πιστεύει πως οι γονείς της δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν.
Με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά, η Άννα νιώθει την έλλειψη της µητέρας της περισσότερο από ποτέ και αρχίζει να θέτει ερωτήµατα για τον θάνατο των γονιών της. Μήπως όµως σκαλίζοντας το παρελθόν, βάζει το µέλλον της σε κίνδυνο; Κάποιες φορές είναι πιο ασφαλές να αφήνεις τα πράγµατα να ξεχαστούν… 

Προσωπική άποψη:
Χωρίς καμία αμφιβολία, η Clare Mackintosh είναι από τις συγγραφείς που ξεχώρισαν την τελευταία διετία, όχι μόνο εξαιτίας του πόσο ανατρεπτικά είναι τα βιβλία της, φέρνοντας κάθε φορά τον αναγνώστη αντιμέτωπο με μια πραγματικότητα που δεν θα φανταζόταν, αλλά γιατί καθιέρωσε, θα λέγαμε, ένα στυλ καθαρά δικό της, που φέρει την σφραγίδα και την υπογραφή της. Κι αν μέχρι σήμερα δεν της είχα βάλει το απόλυτο άριστα, ίσως να οφειλόταν στο ότι περίμενα την στιγμή εκείνη που θα ξεπεράσει τον εαυτό της. Μια στιγμή που έφτασε αφού, με το "Ξέχασέ με", όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει την σταθερά ανοδική της πορεία, αλλά να ξεπεράσει τον εαυτό της.

Η Άννα έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο αρνούμενη να αποδεχθεί τον θάνατο των γονιών της, ειδικά με τον τρόπο που αυτός επήλθε. Η μητέρα της, Καρολάιν, έδωσε τέλος στη ζωή της με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, ακολουθώντας τον σύζυγό της που επίσης είχε αυτοκτονήσει λίγους μήνες πριν. Η Άννα είναι βέβαιη πως οι γονείς της δεν αυτοκτόνησαν, αλλά ότι έπεσαν θύματα δολοφονίας, όμως η αστυνομία την διαβεβαιώνει για το αντίθετο. Ωστόσο, έχοντας πρόσφατα γίνει μητέρα και η ίδια και ούσα εξαιρετικά ευάλωτη συναισθηματικά, και αφού λαμβάνει μία κάρτα που ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθησή της πως ο θάνατος των γονιών της δεν ήταν αυτό που φαίνεται, δεν μπορεί να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και αρχίζει να σκαλίζει το παρελθόν τους με την ελπίδα πως θα ανακαλύψει κάτι που θα εξηγεί τον θάνατό τους. Όμως, όταν σκαλίζεις πράγματα που δεν πρέπει, έρχονται στην επιφάνεια και πράγματα που θα έπρεπε να τα αφήνεις θαμμένα εκεί που ανήκουν.

Όπως προανέφερα, η Mackintosh έχει ένα ολότελα δικό της αφηγηματικό στυλ. Αυτό είναι που θέλει τη ροή της αφήγησης να είναι κάπως αργή στις πρώτες 200, περίπου, σελίδες των βιβλίων της, όπου και έρχεται η πρώτη μιας σειράς ανατροπών που φέρνει να πάνω κάτω και μας θυμίζει με τον πιο δυνατό και έντονο τρόπο πως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται και πως πίσω τους μπορεί να κρύβονται πτυχές μιας πραγματικότητας που δεν μας έχει περάσει καν από το μυαλό. Το "Ξέχασέ με", λοιπόν, δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση αυτής της λογοτεχνικής γραμμής, δίνοντάς μας αρχικά πληροφορίες που μπορεί να μην φαντάζουν και τόσο σημαντικές, αλλά που στην πορεία αντιλαμβανόμαστε πως χωρίς αυτές δεν θα είχαμε πλήρη εικόνα της κατάστασης παρά μονάχα μια μικρή οπτικής αυτής, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κατανοήσουμε την σημαντικότητα και την βαρύτητα της ανατροπής που φέρνει τα πάνω κάτω. Και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Όσο η ιστορία προχωράει, τόσο πιο σκοτεινή γίνεται, με την ένταση, την αγωνία και τη δράση να κορυφώνονται όλο και περισσότερο όσο η ροή τρέχει και μας παρασέρνει μαζί της, μέχρι που φτάνουμε στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ξέπνοοι, προσπαθώντας να διαχειριστούμε τον όγκο των πληροφοριών και τις αλήθειες που έρχονται στην επιφάνεια και που μας κρατάνε καθηλωμένους κι έκπληκτους. Η πλοκή είναι τόσο αινιγματική και δομημένη με τόσο ευφυΐα συνάμα, που ακόμα κι αν πιστεύεις πως έχεις βρει τη λύση του μυστηρίου, πάντα έρχονται νέα δεδομένα και ανατρέπουν την κατάσταση και συνειδητοποιείς πως όλα όσα πίστευες, όλα όσα είχες σκεφτεί, δεν ήταν παρά υποθετικά σενάρια που τελικά δεν οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας, αφού αυτή θα έρθει μόνο όταν η Mackintosh αποφασίσει πως έχει φτάσει η στιγμή να την αντιμετωπίσεις.

Με την αφήγηση να μοιράζεται ανάμεσα στην Άννα -πρωτοπρόσωπη- και στον Μάρεϊ -τριτοπρόσωπη-, στον οποίον και καταφεύγει η πρώτη ζητώντας τη βοήθειά του. Μια βοήθεια που τελικά λειτουργεί αμφίδρομα και με παράξενους τρόπους, με τον έναν να επηρεάζει τη ζωή του άλλου και να τον φέρνει αντιμέτωπος με αλήθειες που άλλες δεν τις γνώριζε, ενώ κάποιες άλλες απλά δεν ήθελε να τις παραδεχθεί. Και μέσα από τις ιστορίες αυτών των δύο, που άλλες φορές κινούνται παράλληλα κι άλλοτε μπλέκονται η μία με την άλλη, η συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία, όπως κάνει κάθε φορά, να θίξει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως οι ψυχικές διαταραχές, ο αλκοολισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η πολυπλοκότητα των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους -σε όλες τους τις διαστάσεις-, μα και οι επιπτώσεις που φέρνει ένας θάνατος σε μια οικογένεια -πόσο μάλλον ένας θάνατος που οφείλεται σε αυτοκτονία-, μα και η αποκάλυψη οικογενειακών μυστικών που δεν αφορούν μόνο αυτούς που τα κράτησαν κρυφά, αλλά και αυτούς που κληροδότησαν το βάρος τους.

Το "Ξέχασέ με" είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και καλογραμμένα θρίλερ της φετινής χρονιάς, μα και από τα πιο έξυπνα και πολυδιάστατα συνάμα, με την συγγραφέα να μην έχει υποτιμήσει δίόλου ούτε την πλοκή ούτε τους χαρακτήρες της, αλλά εκμαιεύοντας από αυτούς τα καλύτερά τους στοιχεία, ενσωματώνοντάς τα σε μια αφηγηματική ροή που η κάθε λέξη, η κάθε παράγραφος, το κάθε γεγονός έχει ξεχωριστή και μοναδική σημασία, και που η ένταση κλιμακώνεται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, με μια δραματουργική αισθητική, που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν γίνεται μελοδραματική. Και ίσως η αλήθεια που αποκαλύπτεται στο φινάλε, λίγο πριν η αυλαία να πέσει, να σοκάρει κάποιους από εσάς, όμως όσο σκοτεινή κι αν είναι αυτή, διατηρεί ρεαλιστικές βάσεις και μας θυμίζει πως δεν είναι όλα ρόδινα στη ζωή, ούτε καν οι άνθρωποι, πόσο μάλλον οι αποφάσεις αυτών. Κι αν η αλήθεια μπορεί να μας λυτρώσει, ίσως κάποιες φορές το να μένει θαμμένη να μπορεί να κάνει το ίδιο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Clare Mackintosh
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-03-1686-5